Snart är det min tur

Hej.

Jag heter Kalle Dixelius och jag har skrivit en bok som heter ”Toffs bok. Med kommentarer av Muham Bentson”. Den kommer ut i slutet av januari nästa år. Jag blir fortfarande lätt skräckslagen när jag tänker på det.

Ibland tröstar jag mig med dagdrömmar. Till exempel: jag vinner helt sensationellt Augustpriset, blir intervjuad i radio och tv samt tjänar OVÄNTAT mycket pengar. Så mycket att jag kan dra mig tillbaka och skriva på heltid resten av livet.

Andra varianter av samma dagdröm innehåller element som Hollywood, filmkontrakt, översätts till 55 språk, åker på långa promotionturnéer runt jorden med väldigt snygg weekendväska och lagom intellektuell kostym.

Men egentligen vet jag ju. Jag vet vad som väntar. Eller vad som i alla fall sannolikt väntar. För strängt taget kan man dela in alla böcker i fyra kategorier:

 • De som inte säljer någonting och hatas av kritikerna – eller aldrig blir recenserade. Här återfinns väldigt många böcker, företrädelsevis utgivna på mindre förlag som inte har några möjligheter att marknadsföra sina böcker.
 • De som inte säljer någonting men som hyllas av kritikerna. Här återfinns författare som Martina Lowden, Mara Lee, Daniel Sjölin och så vidare. Litterärt högsvansade böcker.
 • De som säljer massor men hatas av kritikerna – eller aldrig blir recenserade. Här återfinns alla de stora deckarförfattarna: Liza Marklund, Jan Guillou, Camilla Läckberg, Åsa Larsson och så vidare.
 • De som säljer massor och hyllas av kritikerna. Här återfinns giganter som PO Enqvist, Kerstin Ekman, PC Jersild. Men också succéer som John Ajvide Lindqvist och Mikael Niemi. Och lite mer kvalitativa deckarförfattare som Arne Dahl och Håkan Nesser.

I vilken kategori kommer då min bok att återfinnas? Jag skulle gissa att den kommer att lägga sig stabilt inkilad mellan kategori 1 och 2. Det vill säga: välvilligt, om ens alls, recenserad och försäljningssummor som är jämnt delbara med antalet Facebookvänner.

Sen blundar jag igen och ser mig själv i den där intellektuella kostymen i en skrivarlya. Utanför skrivarlyan frustar hela Sverige i väntan på nästa bok. Jag tror jag har skaffat hund då. En liten brun, som troget väntar vid mina fötter. Och vi bor i en mycket större lägenhet. Och ibland får jag spontana high-fives av folk på stan. De ropar: bra bok! När kommer nästa? Och jag rycker hemlighetsfullt på axlarna, men innerst inne vet jag att nästa bok är ÄNNU bättre och jag kommer slå dem med häpnad och pengarna kommer RASA in och …

Den 22 januari kommer det att vara releasefest för min bok. Alla läsare av den här bloggen är hjärtligt välkomna. Alltså: den 22 januari från klockan 18 (tror jag) på Strand (före detta Street) i Hornstull. Välkomna.

6 reaktioner på ”Snart är det min tur

 1. Pingback: Hej K&K…månadens kriser… « Debutantbloggen

 2. Pingback: Releasefest för Toffs Bok på Strand (fd Street) vid Hornstull ikväll « a Different Drummer

 3. Jag är lite förbryllad över indelningen. Var finns läsarna? För det är ju inte så att böcker som säljer mycket får läsarnas kärlek. Jag köper t ex många deckare i pocket fast jag vet att de bara ger en hyfsad läsupplevelse. De som får mig att fortsätta skriva trots dålig försäljning är en klick läsares hängivenhet.

  Och vissa läsare bryr man sig om mer än andra. Recensioner bryr jag mig sällan om. Sparar inte på en enda. Läsarbreven däremot …

 4. Kalle,

  Jag (som inte läst ut den än) tror att Toffs bok kommer att uppmärksammas mer och mer under de kommande åren, i takt med att ditt författarskap utvecklas och folk börjar förstå vilken betydelse den haft för en genre som just nu håller på att ta form.

 5. He, he. Jag hoppas på nummer fyra. Efter din korta beskrivning av boken för något år sedan har jag längtat efter att få läsa den. Ses på Strand 22 januari. Jävlar, vad packad jag ska bli.

 6. Det ska blir roligt ju. Både att läsa och att gå på fest. Ang hunden har jag ett minne av att du gillade Bedlington terriers? De har seglat upp på min lista över sympatiska hundar på sista tiden. Och behöver du en valpkurs så kan du ringa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s