Hur vi förhåller oss till vad andra säger

Hej Kevin och Kalle,

För många år sedan fick jag nedgörande textkritik av en beläst vän. Allt, allt var dåligt med mitt romanutkast. Jag tappade modet och tänkte att jag aldrig skulle kunna skriva så att det jag ville säga kunde nå fram.

Jag beslöt att under två år avstå från att skriva.

Författeri – förfjanteri; jag ville slippa alltsammans. Inte skulle jag inbilla mig att jag hade något att säga som inte redan hade sagts.

Det tog evigheter innan jag förstod att hårdheten i kritiken från min vän berodde på att han ville skriva själv, men aldrig hade fått det gjort, och nu inte klarade att jag hade genomfört det han inte mäktat med.

När jag gick in i mitt arkiv från den tiden och tittade så fanns där högar med noveller, romansynopsis och, förstås, alla dagboksanteckningar och dikter som jag skrivit under det jag trodde var mitt skrivuppehåll.

Det var då jag förstod att jag aldrig skulle bli befriad från mitt skrivande.

/Augustin

3 reaktioner på ”Hur vi förhåller oss till vad andra säger

  1. Som de säger: ”if i’m going down, you’re going down with me”..

    Det verkar vara lättare för människor att kritisera på ett nedvärderat sätt än att själva stå upp för något de verkligen vill åstakomma. De har väl själva blivit nedtryckta att det blivit en ond cirkel som kan vara väldigt svår att bryta med ens männskliga natur och svaghet. Vilken tur att man iallafall inser bättre. I turer och omgångar. Att det alltid kommer att finnas delade synpunkter på allt som har med allt att göra. Det hela blir en resa som varje individ maste genomgå for att på att sätt kunna gå vidare med ens korta liv.

    ..och som vissa andra säger: ”ta ingen skit”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s