In order to become successful, one must project an image of success

Precis som Augustin säger, Kevin: du har skrivit förr. Du kommer att göra det igen. Och igen. Och igen. Annars skulle du inte ha skrivit ”Numera negerkung”. Alla som skriver något så vansinnigt tidskrävande, ansträngande och hopplöst som en roman har det i sig. Det där smått maniska behovet av att bara få det ur sig. Vad det än är.

Jag har många gånger pratat med journalistvänner om att man borde sätta sig ner och skriva en riktig horroman. En riktigt spekulativ jävla deckare, kanske i skärgårdsmiljö. Komplett med en alkoholiserad kriminalkommisarie som älskar jazz och har ett havererat äktenskap bakom sig. Som ibland tar långa promenader på stranden ”för att bena ut det här fallet”. Men grejen är den att det inte funkar så. Man kan inte suggerera sig själv till att älska skit.

För visst är det så: man måste älska det man skriver, eftersom man älskar att skriva. Annars skriver man inte en bok. Och att skriva något man hatar bara för att tjäna en hacka, det går inte. Dels skulle man känna en lust att tvaga sig med stålborste efter varje avslutat bajskapitel. Dels skulle det inte bli bra. 

Det blir inte alltid bra ändå, det är sant. Mången författare därute har älskat sin text, som sedan sågats, glömts bort och försvunnit. Men jag är övertygad om att de böcker som hyllats, älskats och köpts har älskats av sina författare. Åtminstone i något stadium av tillblivelsen.

Vart vill jag komma? Jo: du älskar att skriva, Kevin. Annars hade du inte suttit här. Och älskar man att skriva, så skriver man.  Ibland mer, ibland mindre. Ibland för sig själv, ibland för en allmänhet. Så deppa inte – skriv.

/Kalle

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s