Att snickra eller bara såga

Kalle, tack för tapas igår (jag tyckte att det var lite underligt att varken du eller Augustin tog smör med tapenaden)!

Angående hur vi ska förhålla oss till eventuella sågningar: Min far lärde mig att snickra, ha sa alltid, ”Measure twice, cut once”. Varje sågning ska alltså vara noggrant förberedd. Och föra bygget vidare. Och använder man fel måttstock (t. ex. centimeter i stället för tum), gick det blyertspenna-rakt mot skogen. Det har Liza Marklund nu fått erfara när recensions-måttstocken bytts ut gällande Gömda.

Nu jobbar jag inte som recensent men betygsätter dussintals — ibland hundratals — texter  i veckan på skolan. I mina skrivarcirklar med gymnasieelever tillämpar vi — som du tog upp igår, Kalle — ett läsarperspektiv. Författaren sitter tyst, vi diskuterar hur stycket fungerar för oss som läsare, vad stycket egentligen är, hur det är uppbyggt språkligt och formmässigt o.s.v. Vi som läsare får aldrig föreslå ändringar (redaktörens jobb) eller göra värdebedömningar — vi har alla olika smak, trixet är bara att hitta rätt läsare.  Däremot får vi fundera på genren. 

När jag bodde i Philadelphia på 90-talet var det (som jag berättade för Augustin) teateruppror mot kritikerna. Teatrarna kände sig orättvist jämförda med New York, dit stadens främsta talanger brukade lockas. Teatrarna portade tidningarnas recensenter och klarade sig utan. Till slut försonades sidorna: om det skulle bli en sågning, bestämde de, skulle den åtminstone skrivas på ett sätt som bidrog till att bygga upp teatern och inte bara göra spån.

Jag är världssämst på att ta kritik, fråga bara min hustru. Men om det blir sågningar, hoppas jag att de har måttats noggrant. Jag älskar böcker; sågspån har jag däremot ingen användning för. 

PS: Kalle, jag instämmer. Toffs bok är snygg. Meta-texten på baksidan är perfekt! Kan inte du lägga upp omslaget här?

En reaktion på ”Att snickra eller bara såga

  1. Vad skönt att höra att du är världssämst på att ta kritik. Jag trodde det var jag som var världssämst på att ge kritik. Jag har lärt mig att räkna till tio och fundera på hur jag ska linda in det. Fast å andra sidan vet du ju att när jag tycker något är bra så är det inte bara något jag säger för att vara snäll…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s