Litteraturverket och betygskriterier för romaner

Tack Kalle för en underbar kväll i torsdags! Du — och Toffs bok — förtjänar all den uppmärksamhet ni får. Vilken fin debut i det litterära sällskapslivet; nu är du Utgiven. Hoppas att du och din familj hunnit vila ut och njuta av efterreleasefest-stämningen!

Snart kommer recensionerna. Du och Toffs bok kommer att betygsättas inför allmänheten. Men var finns betygskriterierna? Hos Litteraturverket? Deras dokument är hemlighetsstämplade!  Men lyckligtvis är Skolverkets offentliga. Jag har sneglat på betygskriterierna för gymnasiekursen Sv1204-Litterär gestaltning. Här kommer MVG-kriterierna:

1) Eleven skriver i olika genrer och anpassar texten i sin helhet till genrernas egenart; och

2) Eleven använder med elegans och säkerhet retoriska grepp av olika slag.

Därmed ett skriftlig omdöme av Toffs bok: ”Romanen förefaller vara en korsbefruktning av genrerna bildungsroman, post-apokalyptisk skildring och relationsdrama. Med framgång experimenterar eleven med olika berättartekniska och stilistiska grundbegrepp. Texten har bearbetats framgångsrikt med utgångspunkt från egna reflektioner och andras granskningar.”

Ja du, Dixieland, det blir klart och tydligt MVG.

Men tänk om Litteraturverket, i stället för att bara förse tidningarnas kulturredaktioner med hemliga recensionskriterier, betygsatt nysläppta romaner själva. Och satte kvalitetssigill på omslaget. Tänk om Pocketförlagens prisskala avspeglade böckernas officiella betyg? Och tänk om vuxenböcker behandlades som barnböcker och fick ålders- eller läsnivåmärkningar? (Nej, det fungerar inte med barnböcker heller.) Eller (som Lisa Bjurwald var inne på med sin politiska markering av ett helt förlag i DN igår (http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=577&a=876405) ) om böckerna markerades politiskt? Men kruxet med betyg,  recensioner och märkningar är att ingen kan veta om någon annan kommer att gilla boken.

Många manus börjar resan mot Bassebecks förlovade land; långtifrån alla når fram. Kalle, det här är mitt riktiga betyg: du har lyckats med en bragd. Du har lyckats skriva en bok som både jag och min hustru gillade stort! Och det är verkligen inte så ofta vi båda gillar — eller ens läser — samma bok.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s