Att bli recenserad

Jag hade sett framför mig hur jag darrande som ett asplöv efter en sömnlös natt kravlade mig ut i hallen och plockade upp DN. Hur jag sedan med frenetiska händer rev ut kulturdelen och bläddrade fram till den ödesdigra sida där Min Dom stod. Och slutligen: hur jag läste den med en bubblande, stigande känsla av triumf och lycka. Det skulle bli dagen då jag slog världen med häpnad.

Men det blev ju inte riktigt så. Jag var sömnlös, det stämmer. Och jag bläddrade frenetiskt fram till min recension, det stämmer också. Men den där bubblande euforin uteblev. Visst, DN:s var försiktigt positiv. Expressens var väldigt positiv. Arbetarbladets var sjukt positiv. Men Aftonbladets recension var ett lustmord. Och de flesta var ganska kritiska. Hade invändningar som jag både kan hålla med om och inte hålla med om. Ja, i nästa bok ska karaktärerna vara mer tydliga och inte lika platta. Men nej, min bok är inte mediekritisk. Ej heller vill jag höja ett varningens finger inför vår livsstil. Och det är klart att det inte är MIN prosa som är torftig – det är Toffs prosa som är det. Han har ju aldrig skrivit förut. Intalar jag mig själv i alla fall.

Men men. På det hela taget är jag nöjd. Både med utfallet och min reaktion. Fler recensioner än jag trodde. Några positiva, några negativa. De allra flesta däremellan. Och jag blev vare sig självmordsbenägen eller euforisk.

Jag steker fortfarande fiskpinnar. Min dotter har vattkoppor. Jag har ont i ryggen. Allt är som vanligt …

… men ändå inte.

/Kalle

8 reaktioner på ”Att bli recenserad

 1. Jag har själv en skrivandes mamma -visserligen inom en annan genre -poesin- men ändå, så jag tar mig friheten att låtsas som om det är ngt helt normalt … Skämt åsido, instämmer i vad den gamle psykiatrikern Adolf Meyer lär ha sagt; ”Don’t scratch where it doesn’t itch”. Saker blir ju inte ”problem” förrän de förorsakar besvär:)Sofie

 2. Intressant!

  ”… ett särskilt intresse i tidiga bindningar och dess betydelse för senare relationsmönster.”

  Vad säger det om oss? Två författare i samma familj? Analys tack.

  k

 3. Vad roligt, vilken familj! Visst är det både en lågmält vacker och samtidigt humoristisk bok, som Märta författat! Din egen bok är nu beställd, och den läsningen ser jag också fram mot. Skönt att höra dina ord om ”lindrig” effekt av kritiken. Jag tror det ligger mycket i det du säger beträffande att det man får höra antagligen ekar med vad som redan är bekant -innerst inne. Min bok släpps i slutet av mars och heter Gränslös Kärlek. Ska snart komma på bokförlagets egen web. En lite svart sak, kanske -är terapeut till yrket, så ibland löper man risken att bli lite ”ljuskänslig” -glömmer lätt bort det lättsamma och glada. Har tagit sabbatsår nu, vilket är oerhört spännande. Mina debutantuppgifter finns på

  http://www.svb.se/Debutanter/2009/debutanter_varens_bocker_2009/177592

  Hälsa gärna Märta och tacka för den fina läsningen. Kanske man har nöjet att träffa på henne i framtiden! Vänliga hälsningar från Sofie

 4. Hej Sofie!

  Märta är min mamma och visst är det hon som skrivit den finfina boken. Vad kul att du också debuterar på Mormor, vad är det för bok du skrivit?
  Ärligt talat: att bli recenserad var väldigt märkligt. Men mycket mer lindrigt än jag hade trott. Mycket av den negativa kritik jag fått stämmer faktiskt. Jag kan faktiskt vara så storsint att jag medger att jag lärt mig en hel del av det.
  Lycka till!

  k

 5. Hej Kalle,
  detta är jättespännande för mig att läsa! Du ger en öppen och ärlig beskrivning av hur det kan kännas när ens hjärtebarn ska ut i världen för granskning. Jag ska beställa din bok idag -bor i London, så det brukar ta ett tag. Är du släkt med Märta Dixelius? Jag har just läst hennes fina bok, som är utgiven på samma förlag som jag själv kommer att debutera genom i slutet av mars, dvs bokförlaget Mormor. Jag närmar mig därmed den hisnande punkt som du beskriver, då leken liksom blivit allvar. Eller kanske det hänger på en själv -kanske man kan fortsätta skriva för att det främst är så himla kul, utan att förlora sig i ett narcisistiskt nät av uppskattningsbehov? Den som lever får se. Du ligger ju ett steg före, så jag tar mig friheten att lära mig av dig!//Sofie

 6. Nja, SvB:s recensionssamlande är inte så mycket att hålla i handen. Nyhetssöket på Sesam.se är överlägset.

  I just detta fall har visserligen SvB fått med flera stora namn, men exempelvis Norrtelje T. och Hallandsposten är inte med. M.fl.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s