Skrivinstruktioner från Joyce Carol Oates

Det var en stekhet sommar i skyskrapornas paradis när hon lyfte boken och läste ur det nyutkomna familjedramat. New York på 90-talet; Joyce Carol Oates på Barnes & Noble intill Central Park. Kanske var det femtio människor som kommit till bokhandeln denna eftermiddag för att lyssna på henne.

Det som verkar så långt bort här vid polcirkeln ligger på promenadavstånd om du bor på Manhattan, i Marais eller i Bayswater; de stora artisterna, de stora konstverken, de stora husen. Och denna dag var en av de många, som framträdde i New York, Joyce Carol Oates; gratis, i en oansenlig vrå av den stora bokhandeln. I publiken fanns fler som jag, skrivande människor som ville höra henne.

Ur Augustins dagbok:

New York 980618

Jag var och lyssnade på Joyce Carol Oates idag, hon sa (…) ’Låt ingen inre eller yttre kritiker hindra er från att skriva rakt från hjärtat. Censur kan man göra efteråt.’

Jag fascinerades av den lojalitet mot texten som hon gav uttryck för. I det skrivande ögonblicket står texten över människan. Som författare ger du upp alla andra lojaliteter utom med den sanning som du upplever att din text ska gestalta. Det är vad som krävs i det kreativa ögonblicket.

När texten är skriven, stryker vi det som behövdes för att skriva texten, men som inte behövs för att läsa den.

/Augustin

2 reaktioner på ”Skrivinstruktioner från Joyce Carol Oates

  1. Pingback: Att skriva en barnbok « Debutantbloggen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s