Jag är rädd att vi är osams om recensentens uppdrag

Hej debutantkolleger,

Recensioner är recensioner och böcker är böcker.

Jag tror att det är författarens ensamma liv som krånglar till relationen med kritikerna. För många författare är kritikern den första helt neutrala, utomstående personen som läser ens bok – undra på att de då har förväntningar på vad kritikern ska leverera. Och visst kan kritikern ta på sig att ge författaren feedback, men det är frivilligt.

Lina Samuelsson har skrivit en intressant analys av litteraturkritik i sin magisteruppsats ”Det här är inte en recension. Normer i den samtida svenska litteraturkritiken”:

Litteraturkritiker kan se sig och sin uppgift som

 1. Bilmekaniker – hitta felet.
 2. Lärare – ge författaren råd.
 3. Ett spel – där författaren har första draget.
 4. Autokritografi – att skriva en underhållande text som har ett fristående läsvärde; och som ofta handlar mer om kritikern än om den recenserande boken.

Hela magisteruppsatsen finns i denna länk. (Gå långt ner på sidan och klicka på Fulltext01 så får du uppsatsen som PDF-fil.) Jag tyckte den var värd att läsas.

/Augustin

5 reaktioner på ”Jag är rädd att vi är osams om recensentens uppdrag

 1. Det var Augustins ord ”neutral” som satte igång mig. Sen flummade jag ut. Det är ett problematiskt ord.

  Recensenten är inte mer neutral än vilken läsare som helst som läser boken eftersom alla människor är människor och vi är ett ömkligt släkte. Ingen av oss är fri. Ingen av oss är neutral. Inte i förhållande till oss själva. Inte i förhållande till berättelser som når våra hjärtan.

  Recensenten är inte neutral. Hon eller han är subjektiv och personlig och har i de flesta fall, medvetet eller undermedvetet, en personlig agenda eller något annat som styr dem: en idé, en hämning, en känsla av underlägsenhet, en karriär, en känsla av överlägsenhet, en politisk idé, en oro mot vilken man inte kan medicinera?

  Jag ser recensenten som vilken läsare som helst. En människa. Skillnaden är att recensenten tjänar sina pengar på att läsa våra böcker för att sedan med sin egen surt förvärvade status som insats förhålla sig till dem offentligt.

  Jag förväntar mig ingen kärlek eller välvilja ifrån recensenter. Jag tror det vore ett misstag att göra det. Vi är visserligen båda intresserade av mina texter, men jag har svårt att se att våra syften har någonting gemensamt.

 2. Jag skrev nyss om en essäsamling där efterordet var personligt och vibrerande medan essäerna var automatiska. Varför liksom?

  I det här fallet var författare och förläggare samma person och det kan nog vara lättare att falla i en viss typ av grop om det är så.

  Kritik det är ”indeed” en konst.

 3. Jenny – jag tror att det är mitt eget förflutna som kritiker som får mig att tänka så. Och själv vet jag att jag vid olika tillfällen tagit på mig alla rollerna. Jag försökte också undvika att kritisera en bok för att den handlade om ”fel” sak, men jag minns särskilt en gång när det var en författare som helt uppenbart hade en fantastisk historia att berätta (det var en fackbok), men hade valt att beröra det intressanta enbart i typ förordet och sedan skrev en blodlös text i huvuddelen av boken. Mitt enda försvar är att jag – om jag minns rätt – inte klankade på författaren utan på förläggaren…
  Annika – vad roligt att höra att min bok finns även i verkliga världen och inte bara i mitt huvud. Jag hoppas du kommer tycka att den var värd att läsa.
  /Augustin

 4. Som kritiker känner jag mig träffad och har nog lite av varje i mig, förutom lärarrollen, vilken jag nogsamt försöker undvika. Allt som är ”varför skrev du inte så här i stället” är onödigt.

  ”Fakta” är väl bra, författaren vem han/hon är bevekelsegrunderna, att anknyta med historier som kan intressera läsarna.

  Jag recenserar förvisso mest icke skönlitteratur och då är möjligen uppdraget tydligare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s