Marika King: Omlagsfrågor inför pocketutgåvan

Jag tror jag blev bortskämd med omslaget till min första bok. Det gick så enkelt. Vi hade pratat lite om omslag när jag var i Stockholm, kommit överens om att ett fotoomslag skulle passa och tittat lite på olika stilar på nätet.

Några veckor senare mejlade förläggaren två foton till mig nere i Afrika. Jag gillade båda två, men jag gillade det ena bättre. ”Det gör jag med”, sa förläggaren och föreslog glitter på texten. Och så där fortsatte det. Jag gillade allt som förlaget gjorde.

Men sedan har jag förstått att det inte alltid är så enkelt. När planeringen började inför utgivningen på pocket så ville förlaget ha ett nytt omslag – och plötsligt stämde ingenting. Och jag var tvungen att tänka efter. Vad kännetecknar egentligen ett bra omslag? Efter en stund kom jag fram till att ett ”bra” omslag (för mig):

1. associerar till rätt genre/innehåll (så att man får rätt förväntningar)
2. är säljande och ger köpimpuls, vilket hänger ihop med antingen:
A) en estetiskt tilltalande form, t ex val av färger, design, typsnitt; dvs. boken ser ”fin” ut (vilket förstås till viss del upplevs olika från person till person), och/eller
B) att det finns något som ”händer” på omslaget: något oväntat, någon kontrast, någon rörelse, något som fångar ens uppmärksamhet.
Kanske finns det redan massor av sådana här analyser gjorda. Som vanligt är det svårt att till hundra procent fånga något som är estetiskt – och som dessutom är en fråga om smak. Men vad säger ni? Hur har ni tänkt på era omslag? Hur bedömde ni om det passade er bok och om det var ”bra” eller ”dåligt”? Hur lätt eller svårt var det, och hur såg samarbetet med förlaget ut?
Nyfiken i en strut.
Marika/ med förhoppningsvis världens ”bästa” pocketomslag till Supernova nästa år

Om Kevin Frato

American author/educator living in Sweden.
Det här inlägget postades i Böcker, Vänner och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Marika King: Omlagsfrågor inför pocketutgåvan

 1. Kevin Frato skriver:

  Marika:

  Jag hade ett sex-sju kommentarer till omslagsförslaget som jag fick i vintras! Färgerna och texten kvarstod, bilden blev 50% förändrad. Det hade, som du nämnar, med genre-känslan att göra.
  Angående typsnitt och layout, det finns massor att läsa om sådant. Men tänk på hur ögat flyttar runt på bilden, det ska vara en smidig rörelse och inte en förvirrad hoppa-hagen.

  En författre som jag pratat med hävdar att det allra viktigast är att folk ska kunna läsa titeln från andra sidan rummet. Och jag har läst att i USA tror de stenhårt på glitter och upphöjd text. Fast det kostar.

  Lycka till!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s