Emma om sin releasefest

I förgrunden SVT:s litteraturkritiker Magnus Utvik och Emmas förläggare Nina Wadensjö. Foto: Augustin Erba

I förgrunden SVT:s litteraturkritiker Magnus Utvik och Emmas förläggare Nina Wadensjö. Foto: Augustin Erba

Kära debutantkollegor!
Alla borde ha en releasefest! Även om man inte ska ge ut en bok eller släppa en skiva borde man få ha en ordentlig fest. Efter releasefesten för min bok ”Och allt är förvridet” tycker jag att fester är ett primärbehov.
Eller i alla fall en mänsklig rättighet.

Att ha en releasefest är ungefär som att gifta sig med sig själv. Man bjuder alla man tycker om. Man ser människor från jobb, skrivarkurser, skolor, familjen, släkten och barndomen samlas under ett tak (fyllt av ballonger) och umgås med varandra. Alla är glada. Det är kärlek i luften.

Eller så är det kanske som att få vara med på sin egen begravning. Det hålls tal om ens allra bästa och lite smådåliga sidor, känslor blottas, folk rörs till tårar (alltså inte bara jag) och man vågar säga det där man aldrig har sagt förut. Också den enorma mängden blommor jag fick påminner mer om en begravning än ett bröllop. Det kan inte finnas så många blommor ens i en Inter Flora-butik.

Men releasefester kan också vara ett sorts dop. På eftermiddagen var jag ingen särskild. 90 gäster, 300 ballonger, 150 varmkorvar och oklart antal sålda böcker senare är jag en författare. Det tar ett tag att smälta. Nu släpper allt som jag har laddat för under ett helt år. Inom några dagar finns boken i handeln och snart kommer recensioner både från kritiker och vanliga läsare. Det kan jag inte göra något åt.

Boken är släppt, den är inte bara min nu. Men jag har inte tänkt på att alla mina vänner ska läsa boken. Och deras reaktioner kan jag inte bortförklara. Vad de tycker om boken bryr jag mig faktiskt mycket om.
Det är stort att debutera. Det går en inte obemärkt förbi. Det krävs en fest för att markera förändringen. Och nu är jag gift med mig själv, döpt av Alfabeta, och alldeles levande begravd.

Det var allt som jag någonsin hade drömt om.

/Emma

7 reaktioner på ”Emma om sin releasefest

  1. Tack Karin, och hoppas att det går bra med Kevins fest!
    Och hej Magnus, vad roligt att ni frontar den!
    Sofie: Ja, det var en del fixande, men jag kände att jag ville ha en pangfest och fira ordentligt. Det är ju inte varje dag man debuterar! Både jag och förlaget bjöd in.
    /Emma

  2. Grattis! Det verkar jättespännande , ja fantastiskt. Det låter som du hade lång tid på dig att förbereda? Bjöd du själv in eller gick inbjudan genom förlaget? //Sofie

  3. Vad underbart det låter! Och vilka fina bilder på din hemsida. Du är så snygg i den blåa klänningen! Precis sådan här inspiration behöver jag inför fixandet av Kevins fest, som så sakteliga börjar ta form. Lycka till, Emma, det ska bli roligt att läsa din bok!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s