Augustin: Så blir du antagen (Inför bokmässan)

Inför vårt debutantseminarium:

Fem steg till att få din roman utgiven – så som jag har förstått det utifrån mina samtal med förläggare och utgivna författare.

1. Skriv en så bra bok som du kan.
Det här kan verka självklart. Det var det inte för mig. Jag skrev inte det bästa jag kunde under många år eftersom en del av mig var rädd för att skriva det bästa jag kunde och sedan upptäcka att jag inte var tillräckligt bra. Jag vågade heller inte titta på min egen text och uppriktigt säga till mig själv: det här stycket fungerar inte. Jag vågade inte ifrågasätta min text. Varför inte? Jag var rädd att jag inte skulle kunna lösa problemen jag hittade. Det här är bara två exempel på varför det dröjde innan jag skrev en så bra bok jag kunde.

2. Gör din research.
Nej, det är inte originellt att erbjuda redaktören pengar, sprit eller sex; nej, du bör inte skicka din roman om en svår separation till ett förlag som bara ger ut fotoböcker om Shetlandsfår.
Leta istället i bokhandeln efter liknande böcker som din. Ring förlaget och fråga vilken förläggare som gav ut boken som är i samma genre eller liknande stil som din. Skicka din bok till den förläggaren. Finns det instruktioner på förlagets hemsida: Följ dem. Om det står att det ska vara på vitt papper, med dubbelt radavstånd och Times Roman 12 punkter, så vill förlaget ha det så. Om du blir antagen så kommer du få tusen instruktioner av förlaget, och visar du redan i det här skedet att du inte kan följa ens de enklaste uppmaningar…

3. Skriv ett bra följebrev.
(Det är svårt att skriva ett följebrev – om det du ville säga gick att säga på en A4 hade du ju gjort det istället för att skriva en hel bok.) Men förläggaren kommer resonera så här: Om du inte ens kan skriva en engagerande A4 om vem du är och vad din bok handlar om, då är de 436 A4-sidorna som följer på ditt brev antagligen heller inget vidare. Följebrevets uppgift är att visa att du kan skriva, att din bok är intressant – sammanfatta den på fem rader, och – om du skickar till ett större förlag – en hjälp för förlaget att se vilken slags lektör som borde läsa din bok.

4. Förhandla med förläggaren.
Om förläggaren vill ändra titeln, har hon antagligen rätt; om hon säger att hon inte begriper slutet har hon antagligen rätt, om hon säger att en huvudperson saknar trovärdighet har hon antagligen rätt, om hon säger att den är för lång och spretig har hon garanterat rätt.
Hon har erfarenhet, det har inte du. Diskutera med din förläggare och var beredd att omarbeta din roman tills hon är nöjd och du är utgiven. Var tacksam för feedbacken, för den är den du längtat efter under hela manusarbetet.

(Och om du gör som jag sa åt dig i punkt 1 och skriver en bra roman så slipper du antagligen de flesta diskussionerna på punkt 4.)

5. Ge inte upp.
Och det här är den viktigaste regeln. Att bli utgiven handlar inte bara om din roman, det kan också handla om tidpunkt och trender. Men om du följer de här instruktionerna så har du sett till att när du väl har tur och ditt manus plockas upp av just rätt förläggare som letar efter just ett sådant manus som ditt, så kommer det inte falla på att du inte gjort din hemläxa.

Och när allt kommer omkring – du skriver ju för att du vill eller måste skriva; utgivning är en intressant bonus.

Brasklapp: Jag vet att det finns människor som blivit utgivna på andra sätt, folk som brutit mot alla möjliga regler och ändå blivit antagna. De hör till undantagen. ”Lars Kepler” är den största svenska succén i år. Paret bakom pseudonymen gjorde allting rätt. De visste vart de skulle vända sig (inte så konstigt eftersom de redan hörde till förlaget de kontaktade och därmed hade de gjort sin research), de skrev en bra bok (inte så konstigt eftersom de båda var etablerade författare) och de skrev ett makalöst följebrev (jag har inte läst det, men Bonniers litteräre chef satte omedelbart manuset i händerna på flera lektörer, och har berättat att det berodde på att följebrevet gav honom intrycket att ”Lars Kepler” visste vad han gjorde.)

Hoppas detta är till någon hjälp. Och om ni prövat allting ovan och misslyckats så kan ni försöka bli kändisar på något sätt, för då kommer förläggarna ringa er istället och be er om manus.

/Augustin

6 reaktioner på ”Augustin: Så blir du antagen (Inför bokmässan)

 1. Tänk IKEA när ni skriver!
  Bortsett ifrån de nödvändiga ingredienserna som ett skrivtekniskt fullgånget manus och att du är rätt person i lämplig ålder måste turen stå dig bi i urvalsprocessen, d.v.s. att den som läser (valda delar) av ditt manus har samma smak som du. Vill du undvika denna infernaliska flaskhals är det MAINSTREAM OCH OSYNLIG som gäller. Det gjorde Stieg Larsson: Rakt på, lätt tillgängligt och opersonligt. Förlagen är inte intresserade av ängsliga personliga inlägg och kryddsvag diskbänksrealism.
  De svenska publika fictionförfattarna har bara två saker gemsamt och det är att de skriver ”mainstream” och att de inte syns i sina texter. Förlagen söker efter fullgångna texter som tål att exponeras mot en bred publik.. Ett orealistiskt och hemskt innehåll generar ingen idag så länge författaren verkar vara en fullt normal figur. En text får vara hur grov och innehålla hur omoraliska scener som helst, men författarens innersta tankar, psyke, erfarenheter och personliga förhållannde måste vara dolt. Han/ hon berättar bara en bra HISTORIA. En bra historia berättat på ett medryckande sätt går nämligen inte att inte att stoppa – den blir utgiven – förr eller senare.

  Ps: VIKTIGT: När man lämnar ett manus till ett förlag söker man jobb på förlaget och då måste man kunna leverera också framåt i tiden.

 2. Ja, det där med följebrev funderar jag också mycket på – utan att bli ett skvatt klokare för det. Och nu närmar det sig dags att få iväg alstret…
  /J

 3. Och så kan man testa ändra genre. Efter Herr Ö’s (Hans-Olov) goda råd till mej insåg jag att jag kunde använda mitt språk på fler sätt än att bara skriva det jag skrev. Jag var väldigt låst i mitt sätt att uttrycka mej. Det har blivit bättre på den fronten nu. Tror jag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s