Augustin: Om följebrev

Flera har frågat om följebrev till manus, och jag är verkligen inte någon expert, men utifrån vad jag har förstått är det bra om följebrevet (längd 1A4) ser ut ungefär så här:

”Hej, Jag heter (namn) och har skrivit en (roman/chicklit/dicklit/deckare/SF/faktabok/harlekin/diktsamling) med arbetsnamnet (titel).

(titel) är berättelsen om (tema) (huvudperson/karaktärsutveckling) som efter (komplikation) (slutet).  Jag har (experimenterat/kämpat/lekt) med (språket/genren/mig själv).

Jag är (yrke/kändis/drabbad/sjutton år) och ni känner kanske redan till mina (texter/uppträdanden/doktorsavhandlingar i litteratur/nakenbilder) som synts i (tidning/blogg/antologi/Big Brother).

Jag har skickat den här boken (till enbart er/till alla jag kan tänka på ).

Ni når mig på (namn)(adress)(telefon)

Hälsningar

/(namn)

…Hoppas detta är till någon hjälp./Augustin

15 reaktioner på ”Augustin: Om följebrev

 1. Ping: Det heliga följebrevet « Moster Ingeborg

 2. Ping: Ännu mera följebrev! « Malin Johansson – skriver mycket, läser mer.

 3. Fem månader är länge, men du får nog räkna bort sommarens två månader. De sitter trångt till under den här perioden. Först mässan i Göteborg och det är väl Frankfurt snart.

  Jag skulle ringa åtminstone ett av förlagen och höra vad som hänt.
  I bästa fall är din bok såpass bra att de diskuterar utgivning och låter fler lektörer läsa den och att det är därför det drar ut på tiden.
  Hoppas det var till något stöd.
  /Augustin

 4. Säg då att man knåpat ihop både en enastående bok och ett skapligt följebrev, men ändå inte hör ett pip från storförlagen på sisådär fem månaders tid… Sitter de och ruvar eller har de matat pappersinsamlingen? Hur skulle ni tänka?

 5. Hej Jacob. Du besitter tydligen den främsta egenskapen en författare bör ha: du ger inte upp, trots dina refuseringar. Grattis.

  Om varför du bör berätta vem du är: Jag tror att förlaget inte bara letar efter en bok, de letar efter ett författarskap; en samarbetspartner – det var i alla fall vad Bonniers sa till mig när jag blev antagen. De vill veta vem du är för att kunna bedöma om du kommer skriva fler böcker, om du kan hantera kritik, om du är en sjuttonårig supertalang eller en ärrad poetry-slam-vinnare eller Peter Englund.

  På bokmässan pratade jag med en förläggare på ett annat förlag om ett manus som en vän till mig har skrivit. Jag sa till förläggaren att min vän var journalist. Hans reaktion: Aha – då vet man genast en massa saker: personen kan leverera text, personen kan hålla deadline, personen är van att hantera kritik.

  Så gör som Liz säger: gör det du känner dig bekväm med, men fundera på vad dina vänner skulle säga om dig och ditt skrivande och släng med en rad eller två om det i ditt följebrev.
  /Augustin

 6. Jag är inte så vrång som det kanske verkar. Jag är mest nyfiken på hur det funkar och är typen som har svårt att sluta fråga varför. Så det jag egentligen fiskar efter är varför det spelar någon roll för förlaget vem jag är. Det är mycket möjligt att ett svar på den frågan kan få mej att ändra min inställning.

  Det är ju lätt att sitta i sin kammare och ha idéer om världen där ute. Hittills har jag bara fått standardrefuseringar. Om det berott på följebreven vet jag inte, men om det inte är deras fel så vet jag att manusen inte har hållit måttet. Hittills. Men nu har jag något som jag tycker är bra och denna gång vill jag ”göra rätt”. Eller åtminstone inte sabba för mej själv…

  Det är ju lättare att lyckas när man vet hur världen funkar – och kan kombinera detta med hur man själv funkar.
  Så, alltså, varför?

  /Jacob den evise

 7. Liz; Klart jag kan. Och överallt sägs att jag borde. Jag klarar bara inte att begripa vad det har med den fiktion jag skapat och önskar få publicerad att göra.
  Jag sätter gärna mitt namn på det jag skapat, men utöver det anser jag att texten ska kunna stå på egna ben.
  Är jag väldigt fåning om jag tycker att allt ett förlag behöver veta om mig är hur de lätt kommer i kontakt med mig?
  /J

 8. Jacob; Du kan visst berätta saker om dej själv. Det kan vara till fördel också. Tänk efter om du har någonting att berätta som väcker förlagets intresse.

  De skiter förmodligen i om du skriver att du gillar mysiga hemmakvällar, skruva i mopeden eller klippa pälsen av fåren.

  Vissa förlag kräver ju en direkt presentation innan du får skicka in manus, eller vill ha ett mother-of-hell följebrev. Då kanske det inte räcker att väcka förlagets intresse genom att bara berätta vad du skrivit om.

 9. Tack för detta blogginlägg (och för Liz Wennbergs dito)!
  Detta är något som tål att funderas vidare på.
  Två saker står dock klart. Jag kommer skicka till flera förlag. Och jag har inte för avsikt att berätta något om mig själv; det finner jag helt irrelevant.
  (Har jag diskvalificerat mig nu?)
  /J

 10. Hej,
  min erfarenhet är att det kan inte NOG betonas hur viktigt det är med ett följebrev. Nyligen var jag på ett förlag och det låg meterhöga högar staplade längs med väggarna med vadderade kuvert med inskickade manus. Jag frågade – ganska matt – vad som avgjorde var de började. FÖLJEBREVET är viktigt. Bra följebrev = någon blir nyfiken och börjar läsa de första sidorna.
  Lycka till!

 11. Elin! Jag har jobat med manusläsning på flera förlag och det är absolut inte viktigt att skriva om man skickat till flera eller inte. Såklart man kan göra det, men i dagens läge med långa väntetider är det något man på förlagen nästan tar för givet, att manuset gått till flera förlag samtidigt. Och något som i de flesta fall, vågar jag påstå, rekommenderas. Om man inte har världens bästa manus, eller bara är intresserad av att vara författare på ett specifikt förlg och inget annat, kan ju väntan bli extremt lång annars. Säg att du skickar till fem förlag och blir antaget av ett, hade du låtit manuset harva runt på ett i taget och inte haft turen att bli antagen på första kan du ju bli sittande vid brevlådan/telefonen i femton månader. Så ingen panik för att du inte skrivit det i dina/ditt brev. Det är inget fel alls.

  Lycka till med ditt manus!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s