Jag vill inte bli behandlad som Inger Frimansson

Idag kände jag mig som deckarförfattaren Inger Frimansson. Ni vet, det var hon som fick spel när Akademibokhandeln i Södertälje schabblade bort releasen av hennes senaste bok. Frimansson skrev ett (mycket omdiskuterat) öppet brev i tidningen Svensk Bokhandel där hon slog fast att hon inte ville bli behandlad som debutant på ett mycket litet förlag.

Men vi som nu är debutanter på mycket små förlag? Det är många som frågar mig var min bok finns att köpa och jag brukar tyvärr inte svara Akademibokhandeln. Särskilt inte Akademibokhandeln i Haninge Centrum, vilket bortsett ifrån BR Leksaker, bibliotekets En Bok För Alla-bord och Pressbyrån är kommunens enda försäljningsställe för böcker. Butiken hette förut Bildstens och var en välsorterad, om än något rörig, oberoende bokhandel. Nu är den Akademibokhandelns första koncept-butik. Det betyder att butiken har helrenoverats och är extra-snygg. Allt som finns går att hitta direkt. Det är bästsäljare och nästan-bästsäljare, vilket min bok inte är.

Jag vet i förväg att det är lönlöst. Men ändå. Jag presenterar mig. Säger bokens titel tre gånger innan biträdet uppfattar det rätt. Nej, bokhandeln får inte ta in den, berättar hon. Allt är centralstyrt. Det spelar ingen roll att boken har lokal förankring, eller att jag står där med min son som har öroninflammation och säger att han vill hem. Datorn säger nej.

Jag kan inte tvinga butiken att ta in boken, men jag undrar: är Akademibokhandeln fortfarande en bokhandel? Det är inte bara Inger Frimansson, utan det är hela konceptet: böcker upplevs av Akademibokhandeln som jobbiga. Bokkunniga kunder med. Här ska ledningen bestämma vad vi ska läsa. Vad Haninge ska läsa. Det blir böckernas snabbmat.

Jag hade lika gärna kunnat fråga efter boken på McDonalds.

Å andra hand, det kanske jag ska göra. De kanske har mer lust att samarbeta med en lokal författare.

20 reaktioner på ”Jag vill inte bli behandlad som Inger Frimansson

 1. ”Bokhandlar som bokhandlar var förr”? Bara böcker? Nu har ni missat något. Förr i tiden var bokhandeln MYCKET mer av en pappers- och presentbutik. Och kunderna av idag gör allt de kan för att få tillbaka bokhandeln till presentbutik.

  Sedan är det mycket riktigt så att Akademibokhandlarna själva kan bestämma över ett lokalt urval. det är upp till varje butik att bedöma det. Bedömer man att något inte är intressant är det fortfarande på eget ansvar.

 2. ”Det spelar ingen roll att boken har lokal förankring, eller att jag står där med min son som har öroninflammation och säger att han vill hem.”

  Såklart att det inte spelar någon roll. Det är inte välgörenhet det handlar om. Det är ett förtag som har som uppgift att bereda vinst till sina aktieägare.

  • Att personal i en butik är så sura på omstrukturering att de inte gör sitt jobb tycker jag inte att hela kedjan kan lastas för. Det finns alla möjligheter att ta in lokalt anknutna böcker och författare. Det är alltså helt upp till butiken att bestämma om det är en titel som kan tas in/kommer vara lönsam.

   Men visst är det bekvämt att skylla på andra.

 3. Ja, det ska bli intressant att se hur det kommer att gå för akademibokhandeln. Jag tror att de ”skrämmer” bort en hel del kunder med denna snäva och hårda nya policy. Synd för de som bor i mindre städer där det kanske inte finns fler bokhandlar att välja på. Dessa kunder får nog vända sig till nätbokhandeln. Jag är glad att jag kan välja att handla på andra ställen än just akademibokhandeln, att ta bort bredden är trist och oinspirerande.
  Sighmoan:
  Jamen i Stockholm finns ju iaf The English Bookshop på Lilla Nygatan för de som vill besöka en välsorterad bokhandel med inriktning på engelska böcker.

 4. Det är rent självplågeri att gå in på en bokhandel. Speciellt Macademihandeln. Men trösta dig med att de kommer att vara borta inom fem år. Då finns bara en välsorterad bokhandel kvar i Stockholm. Den heter Pet Books och gör sina intresserade kunder lyckliga genom att förstå vad du vill ha fast du inte själv riktigt vet och sen ger de dig det och lite till. Det kommer finnas en sån i Malmö oxå och en i Göteborg och några till här och där.

  Folk kommer handla på nätet eller läsa e-böcker. Och ingen kommer att sakna Mackademihandelns tomma ytor och travar av svenska deckare.

 5. Äsch. I alla fall, man har inget val annat än att övergå till Adlibris etc. Även det annars eminenta flaggskeppet på Mäster Samuelsgatan har ju så drastiskt skärt ned. Istället för tämligen varierad engelsk fiction kan man nu köpa överprisad popmusik på Megastore! Hurra!

 6. Suck… Det ligger en stor problematik i detta med vad butikspersonalen kommunicerar till sina kunder. Jag råkar veta att det visst finns utrymme för ”lokalt förankrade titlar” men att butiken själva måste sörja för att sådana tas i i sortimentet. Dessutom ska du väl som kund bli erbjuden att få hjälp med att få den beställd om den inte finns i butik?

 7. Akademibokhandeln är inte längre en bokhandel. Men kunderna kan göra uppror mot detaljstyrningen. I Lund fick Akademibokhandeln inte längre sälja böcker från de små, lokala förlagen (det finns massor av specialiserade och högklassiga småförlag i grannskapet), inte heller tidskrifter som Lyrikvännen (med redaktion i Lund, för övrigt). Någon kunde möjligen upplyst räknenissarna i kooperationen att man inte kan genomföra en sådan sortimentspolitik i en akademiskt självmedveten småstad som Lund. Och butiken fick ge sig. Så bara bråka!

 8. Kanske finns det större vinstmarginaler i kinaproducerade dojjor än böcker? Akademiskohandeln?

  Tack för upplysningen om bokhandeln i Tyresö. Bibblan i VH: en bok för några skulle vi kunna ordna, om det går!

 9. Sluta gnälla!
  Om ni inte är nöjda får ni väl göra någonting åt det istället,
  Be era förläggare bojkotta akademibokhandeln och alla andra säljkanaler som ni inte gillar.
  Skapa en egen bokhandel istället som är som bokhandlare var förr -dvs där man säljer böcker och ingenting annat. Eller varför inte sälja era egena böcker från egna websiter med egna e-butiker.

  Valleypoint

 10. Akademibokhandeln här i Lund har reklam för LÖPLABBET i sina fönster. På bästa annonseringsplats trängs nedtryckta spillror av böcker med an stooooor affisch för träningsskor!! I glaslådan utanför ingångens snurrdörrar där det förr var väl utvalda boktitlar placerade är det nu staplade gympadojjor. Vi pratar här om största bokhandeln i universitetsstaden Lund.

  Dessutom har de inte heller tagit in min bok. Så du är knappast ensam, Kevin.

 11. Jag tänker att VH bibliotek borde sälja din bok. Den är kanske inte en bok för alla, snarare en bok för några, men jag tror att det finns en hel del människor här som skulle vilja köpa den.

 12. Haha! Man ser det framför sig: ”Computer says noooo….” Bokhandeln är inte längre till för oss som är intresserade av något annat än det allra vanligaste. Vi får handla på nätet.

 13. Och förresten, är Akademibokhandeln fortfarande akademisk? Det känns som om kedjan överger betydelsen av sitt eget namn.

 14. Pingback: Daniel Åberg » Akademibokhandelns dikeskörning

 15. For nagon manad sedan da jag befann mig i Tyreso fanns det nagra exemplar av din bok i Tyresö Bokhandel – vilket ar litet. Men det verkar vara stort nog. Men i Haninge. Nja. Dar fanns den inte. Men i stan. Och online. Och i Tyreso. I alla fall.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s