Augustin om att alla vill bli författare

Det sägs att författarna är de nya rockstjärnorna och det är förstås intressant att debutera i en sådan tid. Jag ser hur debutanten som fenomen möter ett växande intresse på internetsajter – och det mottagande vi fick på bokmässan visar tydligt trenden.

Senast författare var av allmänt intresse var väl på 20-talet. Sedan dess har det varit piloter, vetenskapsmän (som det kallades då), rockstjärnor, filmstjärnor, popstjärnor, idrottsstjärnor, TV-stjärnor, såpastjärnor, dokusåpastjärnor och ståuppstjärnor.

Alex Schulman, Sofie Fahrman och Ebba Von Sydow är planetens härskare – de har med sina mediekarriärer parkerat sig i samhällets gräddfil. Och vad väljer de att göra då? Köpa sig en resa till rymdstationen? Gifta sig med en fotomodell? Flytta till Malibu?

De väljer att debutera som författare.

Förr hade det varit tvärtom. Då hade de gett ut böcker och sedan, liksom Guillou eller GW, fått en egen TV-serie. För på den tiden, när det knappt fanns några TV-kanaler och en filmkamera kostade som en bostadsrätt och youtubes skapare bara var en glimt i sin mammas öga, på den tiden var det TV som var hett.

/Augustin

5 reaktioner på ”Augustin om att alla vill bli författare

 1. Först och främst är det ganska enkelt för ”Kändisar” att få en bok utgiven, det finns spökskrivare för de som inte kan skriva. Detta för att förlagen vill tjäna pengar och kändisars böcker säljer.

  Andra debutanter har det svårare, men en och annan har tur. Idag översvämmas förlag, (inklusive mitt eget) med manus och det är inte lätt att hitta nålen i höstacken.

  Däremot kostar det en hel del att ge ut en bok, oavsett om det är en debutant eller inte. Någon ska betala kalaset även om inte boken säljer.

  Lycka till!

 2. Det är ju svårt att undgå att veta något om ovan nämnda personer. Statusen ligger i möjligheterna, som jag ser det, eller i erbjudanden om möjligheter kanske. Om då dessa personer erbjuds vinna mark inom ett nytt (och för andra svårtillgängligt område) så nappar de såklart. Och boken blir ytterligare en accessoar, en handväska i den egna kollektionen.

 3. Eh… lever jag ett konstigt liv om jag känner massor med människor som inte vet något om eller ens bryr sig om Alex Schulman, Sofie Fahrman och Ebba Von Sydow?

  Är det inte bara så att gruppen ”kändisar till varje pris” vill bli respekterade av parnassen och därför nu försöker uttrycka sig ”litterärt”? Hög status med bok, låg status med Gokväll 18.30.

  Nå, inget fel i det, Taube kämpade ju också som en galning för att bli erkänd. Dock alla andra jämförelser förutan.

 4. Angående ovan beskrivna som planetens härskare: de är ju verkligen tidens prinsar och prinsessor. Har fantasiliv och kör daglig högläsning ur sina respektive sagor. Sen att förlagen älskar det faktum att dessa kändisars namn redan finns inpräntade i hela Sveriges befolknings mentala bokhyllor är ju lite synd kan man tycka. Iaf om man önskar att det vore själva boken som var prio snarare än ansiktet bakom. Men det är ju uppenbart att förlagen har inbjudningskort och VIP-listor för de som redan har skött sin egen marknadsföringskampanj.. så ren tur tror jag inte att det handlar om.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s