Augustin ger perspektiv på hyllningar och hatattacker

Det är en samling av de allra hetaste, tidens crème de la crème, de lovande, de framgångsrika och de legendariska. Det är en uppslagsbok med Sveriges viktigaste författare:

Sven Alfons framstår som en av efterkrigstidens främsta lyriker

och

Paul Andersson var den klarast lysande stjärnan i föreningen Metamorfos anmärkningsvärt talangfulla svärm av debutanter (…)

Boken är  gammal och jag fylls av vemod över alla dessa drömmar, alla dessa män (för det är flest män) som bläddrade igenom sidorna av den nyutkomna upplagan för att se om de var med. De som sörjde för att de glömts bort och de som yvdes över sin framgång. Många av de som hyllades då, som de jag nämnde ovan, känner jag inte till. En av de som jag känner till beskrevs så här:

NN:s författarskap ger ett slående belägg för hur mycket den litterära smaken och den offentliga uppfattningen om vad som går att trycka har ändrat sig på kort tid. Om han framträtt fem, sex år tidigare, skulle säkerligen på båda punkterna ha funnits övermäktiga hinder för hans böcker. Om de kommit ut skulle de förmodligen ha orsakat en ”läsarstorm”.

De hyllade är bortglömda och de föraktade, som NN, är vår nationalskatt.

/Augustin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s