To e-book or not to e?

Nätbokhandeln The Book Depository håller på att skänka bort 11,000 e-böcker. Samtidigt har det varit uppståndelse i den svenska bokvärlden över att ett svenskt storförlag försökt att binda till sig e-rättigheter från sina författare. Ingen vet om e-böcker kommer att löna sig; det gör inte Spotify, som enligt Dagens Industris artikel från oktober 2009 ”Spotify borta om ett år” har fått väldigt få att betala för musiken som de lyssnar på hos sajten.

Mycket av problemet med böcker handlar om logistik: böcker är tunga och måste fraktas hit och dit. De som blir över kan hamna på Ikeas bokhyllor, malas ner eller slumpas bort på stormarknader. Böcker samlar damm och hamnar i banankartonger i vindsförråd och i sommarstugor. Men just därför att de är svårhanterliga är de värda något.

Men jag blir lite misstänksam när The Book Depository ger bort 11,000 e-böcker. Logistiskt sett är det enkelt, men förlorar inte en bok sitt värde när den behandlas som lockvara?

Som debutant är jag glad över att mitt förlag inte haft någon brådska med att satsa på en e-boksutgåva. Men pocket skulle kanske vara trevligt. Där betalar folk fortfarande för en värdslig sak.

Dessutom är pocket lättare att återvinna än datorer och läsplattor. Och kanske inte lika stöldbegärligt heller.

2 reaktioner på ”To e-book or not to e?

  1. Pingback: När bokryggen blir en milsten « Debutantbloggen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s