Fasader och fadäser

Ingen kan förbereda sig fullständigt inför sin karriär, vare sig det handlar om aktiemäklarbranschen eller författarbranschen (branschen!), bara till en viss del och det mesta rent teoretiskt. Men den praktiska delen, så som det verkligen kommer att gå till sedan, kan man inte till fullo veta. 

Därför presenterar jag för er min teoretiska del vad beträffar kritik:

 1. varje åsikt kring min text rör min text; en produktion av mig, men inte mig personligen. Därför tar jag inte textkritik personligt, trots att texter är extremt nära författaren, utan behandlar den som alla andra behandlar den; som någonting föränderligt, någonting som aldrig kan bli perfekt men nära nog.
 2. varje åsikt i sig har att göra med vem personen är som yttrar den, alltså, är åsikter aldrig rena sanningar, kan aldrig vara rena sanningar, då åsikter färgas av; personliga erfarenheter, personliga minnen, personliga kunskaper. Vem personen är, kort och gott. I åsikter finns givetvis sanningar, men det gäller att gallra. Vad håller jag med om? Vad håller jag inte med om? (Kan även tillämpas i vanliga livet)
 3. jag väljer vem jag lyssnar på enligt punkt 2., väljer dem jag tycker a) skriver skitbra, b) har överensstämmande åsikter (här måste man vara ärlig, och se till punkt 1.; inte ta åt sig, utan behandla texten som någonting ytterst externt), c) har mer erfarenhet inom författarskapet än vad jag har, d) vill min text väl. Och så vidare. Man kan sätta egna kriterier, men vad jag vill ha sagt är att man inte ska lyssna på alla, för somliga har inte ens sanningar i sina åsikter, utan avundsjuka/missunnsamhet/missuppfattningar. Som med alla filmrescensenter får man hitta sin egen bokkritiker som man tycker har överensstämmande åsikter, eller sin egen kursare som ger bra respons, eller sin egen betaläsare/testare, och hålla sig till dessa.

Jag håller mig till dessa punkter, eftersom de fungerar för mig. Sedan är detta individuellt och justerbart, och hur det rent praktiskt kommer att gå till efter en debutering beträffande kritikerna är nog lite större, lite råare, se då strängt på punkt 3. och välj din recensent. Har du en partner? Be då honom/henne om läshjälp så att du slipper läsa de mest dräpande raderna om din bok, för vad ska du med det till? 

Ursprungskällan till dessa inställningar är Kay Pollaks tankesätt – vad vi väljer att lägga vår energi på, hur vi så gärna vill styra andra till att göra på ett visst sätt eller vara på ett visst sätt, för är människor inte som vi vill att de ska vara så kan inte vi vara lyckliga, och så vidare. När jag först upptäckte befrielsen i att sluta ta åt mig av andra människors uppträdande, åsikter, frånvaro, och så vidare, öppnade sig en helt ny värld. Nu kan jag se anledningarna bakom varje agerande, uttalande, förstå människor långt mycket längre än jag kunde då. Då såg jag fasader och fadäser, nu ser jag långa liv.

Men det betyder inte att jag inte blir ledsen ibland. Det betyder snarare att jag oftare är glad.

Det här inlägget postades i Christin. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Fasader och fadäser

 1. christinljungqvist skriver:

  @ Sofie: tack! 😀

  @ Emma: som alltid kommer du med ljuvliga kommentarer, och jag både hoppas, och tror, att det är som du säger: en bra grund för ett författarskap!

 2. Emma skriver:

  Jag har nu läst både ditt och Marcus inlägg om gå skrivarkurs/inte gå skrivarkurs och kan bara konstatera en sak. Ni är människor som har levt. Ni har båda varit och är en del av livet, reflekterar över livet och vågar ställa er frågor kring era livsval.

  Att gå skrivarkurs eller inte tror jag i grunden inte är frågan/lösningen på att ni sitter här och skriver inlägg som är så hjärtskärande underbara och träffsäkra. Ni har båda förmågan att hitta livets beröringspunkter, frågeställningar och ensamhetens vakuum och vågar ventilera allt offentligt. Enligt min åsikt: en bra grund för ett stort författarskap!

  All lycka till er i karriären!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s