Text, litteratur och inspiration

Så.

Text;

Barbro vaknar i sin säng på årets sista dag. Kölden drar samman huset i darrningar, golvet knäpper, väggarna suckar, elementen väser men värmer lite. För att inte säga alls. Klockan är fem på morgonen. Hon har vaknat fem varje morgon sedan Emma blev stor nog att flytta hemifrån och sluta höra av sig. Hon har vaknat fem av vana, men också av samvete. Av orden, de där förbannade orden.

Dessa är de inledande raderna av mitt manus. Inledningen är som bekant mycket viktig för att fånga läsarna och jag har ”in medias res” som ett mantra; kliv rakt in. Rakt in i händelsernas centrum, i det kapitel du tänkt dig. Jag älskar böcker som gör så, som nästan börjar mitt i en mening, mitt i ett grubbleri, eller en händelse, som om man som läsare aktivt deltar i det som sker och förvirrat försöker få grepp om rummet, om personerna, om det är tryggt att bli kvar här eller om man ska skynda sig fram och vända blad. Jag föredrar detta framför att till exempel få sida efter sida av information, bakgrundshistoria, omgivningsbeskrivningar. Var väl därför jag hade sådana problem med J.R. Tolkien.

När man ska påbörja ett nytt manus är det också viktigt att bara börja. Att inte försöka få till en perfekt början, utan också där kliva rakt in, för är det något som skaver så filas det till i korren. Börja. Det är så det är. Tänk inte, bara börja.

Vad har ni för inledande meningar? Hur tänker ni kring det första kapitlet?

Litteratur;

jag letar efter något roligt att läsa. Är väl lite ute och cyklar när jag som författaraspirant inte läser mycket, skriver desto mer. Jag borde ju läsa mycket! Det är mitt jobb att läsa mycket, om jag vill bli något! Eller? Hm.

Den senaste boken jag läste, som jag tyckte mycket om, är Donna Tarrts ”Den hemliga historien”. Gillade mycket. Nu betar jag av John Ajvide Linqvists ”Människohamn” – lite trög början. Ingen medias res, direkt 🙂 behöver nog en snabbare story att varva med.

Någon som har förslag på en spännande relationsroman med övernaturliga inslag?

Inspiration;

jag var hemma i helgen, i Vallda där jag växte upp. Energierna är annorlunda där ute. Där finns skogar, ängar, berg och himmel. Frisk luft och välsmakande vatten. Tystnad. När jag är i stan kapslas jag in av alla ständiga intryck, kapslas in av sänkt blick, hörlurar, böcker. Sköldar mot en omgivning som ständigt vill höras och synas. I Vallda kan jag höra mina tankar i det ljudlösa, känna mina känslor, känna mig och vad jag vill. Jag är en typisk husmänniska. Går inte att komma ifrån. Så, inspiration för mig är att söka mina barndomsminnen och samtidigt mig själv på en plats där jag känner mig trygg och lugn. Nu är jag tillbaka i lägenheten och full av skriv.

Vad är inspirations för er? När ni mår bra, eller dåligt? Var, hur, vad, när?

Det här inlägget postades i Christin och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till Text, litteratur och inspiration

 1. christinljungqvist skriver:

  Tack för tipsen! Ja, jag kämpar mig fram i Människohamn. Ibland är det ju så att böcker har sina olika tillfällen, att jag just precis nu inte kan uppskatta den på rätt sätt. Men det har börjat hända saker i den nu, så jag tänker ha tålamod.

  Men Aprilhäxan har du rätt i – den har jag ju sneglat på och sen glömt. Helt klart värd ett försök! 🙂 häxa och allt!

 2. fredman1000 skriver:

  Apropå relationsromaner med övernaturliga inslag, har du läst Maj-Gull Axelsson? ”Aprilhäxan” är en sådan. Eller Marie Hermanson, ”Musselstranden”, ”Mannen under trappan”. Själv älskade jag ”Människohamn”. ”Låt den rätte komma in” och den är hans bästa. De däremellan är sådär.

 3. Breathless skriver:

  Min kortroman börjar med :
  ”Katja Aronsson är inte en sådan som åker buss.”

  Inspiration får jag av samtal, läsning, film, musik, radio, människor, kläder, miljöer, etc etc etc…

 4. Abrehet skriver:

  Min novell börjar så här:

  ”Det hade börjat på måndagen när hon satt vid sin dataterminal och i vanlig ordning fyllde i siffror och bokstäver i för siffror och bokstäver avsedda fält, en uppgift hon i normala fall upplevde som rutinmässigt behaglig, rogivande, eftersom den gav henne känslan av att hon var nyttig utan att för den skull vara viktig. Inga katastrofer skulle uppstå om hon gjorde ett misstag.
  Inte för att hon var benägen att begå misstag. Hennes samlade arbetshistorik var en studie i prydlig arbetsetik och måttfull korrekthet.”

  Som man kanske kan misstänka inspireras jag, och drivs till vansinne, av mitt arbete.

 5. Kikki skriver:

  Mitt romanprojekt började länge med: ”Jag är glad att jag fortfarande är tillräckligt ung för att vara säker på en del saker.” Men det gör det inte längre.

  Inspiration får jag av att prata med människor jag känner starkt för på ett eller annat sätt.

 6. christinljungqvist skriver:

  Jag använder faktiskt också presens, tredje person. Det jag först var så emot 🙂 funkar väldigt bra.

  Tjusiga inledningar, allihop! Så roligt att få ta del av! Blir väldigt sugen på att läsa samtliga.

 7. Nene Ormes skriver:

  Udda verklighet börjar med ”Luften brinner i hennes lungor och benen lyfter knappt från asfalten när hon slänger sig in i en portuppgång.”

  Jag använder inte presens genom hela boken, men det är medvetet valt för somliga partier i alla fall. Jag håller med, rakt in, rakt på. Utan tvekan.

 8. Marcus Priftis skriver:

  Gå på djupet börjar så här: ”Micke Bergqvist var förbannad. Micke Bergqvist var mycket förbannad. Hans mun var ett smalt streck, hans panna en enda rynka och från hans blå ögon slog det blixtar när han efter fredagsträningen tog mig och Arash avsides för att lära oss veta hut.”

  Jag funderar på att börja nästa romanprojekt med ett: ”Om man kallar sitt livs kärlek för jävla hora, då har man problem. Om man försöker snacka sig ur situationen, och nästan omedelbart slår till med ett ‘jag är inte rasist, men…’, då har man ännu större problem. Utan tvekan hade jag problem.”

  Så ja, kliv rakt in. Definitivt. Finns inget annat sätt. För mig i alla fall.

 9. Ethel skriver:

  Jag är ingen debutant (ännu :-)) men skriver noveller etc. Början på ett novelprojekt som jag just nu håller på med handlar inte om mord eller ond bråd död eller så men ändå ;-):

  ”Mitt i smällkalla månaden januari beslutar hon sig. Den 21 januari, närmare bestämt. Det råder ingen tvekan om att det är just den dagen. Hennes syster fyller nämligen år den 20 januari. Lisa åker till Anna ensam, utan Martin, eftersom han inte har någon lust att följa med. Kalaset är slut och hon ska hämta bilen. Det är då hon ser att ena rutan är krossad.”

  Håller med om att man som läsare helst ska kastas rakt in. Så mycket intressantare det blir! Och jag gillar även öppna slut utan alltför givna lösningar.

  Inspiration? Jag får många tankar och idéer när jag vaknar på natten eller precis när jag ska somna. Måste då tända lampan och skriva ner stolpar för att komma ihåg. Annars är det glömt dagen därpå. Eller ibland när jag läser andras böcker, plingar det till. Söker även jag precis som du mycket från barndomsminnen.

 10. Frida skriver:

  Här är mina inledande meningar på mitt nuvarande projekt De inneboende:

  ”Första gången jag ville döda stod jag i ett starkt ljus som skymde min sikt och hörde bara rösten.
  ‘Posera inte, du måste se naturlig ut, Cela.’ Jag minns min svarta klänning som smekte om min kropp och tycktes smälta samman med mig. Jag ville lyfta ett svärd och rikta det mot rösten, hugga ett hål i den och tömma den på liv. Jag log. Det gjorde inte min vilja. ”

  En sak jag tycker är spännande med skrivandet är när saker bara dyker upp, som namn. Har aldrig hört talas om någon som heter Cela, namnet bara kom.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s