Ofta Frågade Frågor #2: Är det en ungdomsbok?

När man berättar att man ska ge ut en bok – vilket jag gör allt oftare – får man ofta intresserade följdfrågor. Väldigt ofta påminner frågorna om de frågor man fick förra gången man berättade för någon att man ska ge ut en bok. Efter ett tag kan frågorna upplevas som lite tröttsamma – ehuru långt från ”Är det inte tråkigt att fylla år på julafton”-nivån – och jag passar därmed på att stämma i bäcken. Nästa gång någon frågar kanske jag hänvisar hit, om jag ids vara dryg nog för det.

Förra inlägget, om varför jag skriver om fotboll, finns här.

Fråga två: ”Är det en ungdomsbok?”

Frågan uppträder i regel antingen så fort jag har nämnt ordet ”fotboll”, eller som följdfråga på fråga ett. (Det var till och med ett förlag som ställde den på manusstadiet, genom att skicka manuset till sin ungdomsredaktion vilken naturligtvis refuserade.) Det tycks vara närmast självklart för folk att en bok om fotboll är en ungdomsbok à la Åshöjdens BK, trots att den absoluta majoriteten av världens fotbollssupportrar inte är ”ungdomar”.  Och som vanligt finns det en lång och en kort version på svaret.

Den korta versionen lyder: Nej.

Den långa versionen är lite mer komplicerad, men betyder nej den också. För naturligtvis är det så att läs- eller fotbollsintresserade ungdomar kan läsa Gå på djupet med stor behållning – läsintresse är inte åldersberoende ens när boken handlar om fotboll. Men boken är inte skriven specifikt för ungdomar. Fotbollsböcker för ungdomar brukar handla om femtonåriga killar som spelar Gothia Cup, försöker slå sig in i junior- eller division 5-laget och cyklar till träningen. Eventuellt skaffar de en tjej under tiden, tjafsar lite med någon förälder och oroar sig över högstadiebetygen.

Gå på djupet handlar inte om den fotbollen. Den handlar om den fotbollen där man tjänar miljoner, tar Porschen till träningen, knullar runt och får panikångest. Den fotbollen där man super och slåss, där man blir kallad fitta tio gånger per träning och biter ihop. Också. (När man inte stänker in en perfekt volley i bortre krysset och blir unisont hyllad av en oxtokig supporterklack, förstås.)

Det finns en viss skillnad där.

Gå på djupet beskriver verkligheten bakom sportsidorna och idolreportagen. Det är en bok för alla som bryr sig om fotboll eller om människorna bakom kändisfasaderna. Ungdomar också.

Men inte är det någon ”ungdomsbok” för det.

/Marcus

2 reaktioner på ”Ofta Frågade Frågor #2: Är det en ungdomsbok?

  1. Pingback: OFF #4: Vilket förlag är bäst? « Debutantbloggen

  2. Pingback: OFF#3: Hur mycket tjänar du? « Debutantbloggen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s