Framåtrörelse

Jag användes som försökskanin av en bekant när hon gick sin coachutbildning och eftersom jag gick författarskolan samtidigt så använde vi mitt skrivande som utgångspunkt. Jag jobbade inom handel då också och hade inga som helst planer på att skaffa mig en karriär inom det. Skrivandet däremot, det fick gärna röra sig framåt.

Vi pratade om vad som var framgång för mig och hur jag såg mig själv och mitt skrivande i framtiden.

Jag fick bland annat räkna upp alla tecken på framåtrörelse/framgång som jag värderade. Att bli klar med texten, sitta med pappershögen och veta att det inte fanns ett enda ord på de sidorna som inte jag satt där. Att lägga manuset på postlådan. Att få svar från förlagen, oavsett utfall. Att få ett antagningssamtal. Skriva kontrakt. Detbutantporträtt i SvB. Omslagsbild. ISBN-nummer. Produktnummer i SF-Bokhandelns databas (hey, är man nörd så är man!). Finnas med på internetbokhandlar. Finnas på bibliotek. Hålla i den tryckta boken. Bli läst. Få recension/er. Hitta min egen bok i någon annans bokhylla. Bli ombedd att signera (tänk att någon skulle vilja att jag kladdar i deras bok!).

När jag kommit så här långt frågade hon mig hur jag tänkte kring pengar. Det är ofta något folk förknippar med framgång (se Marcus inlägg om vad folk frågar honom kring författarskapet). Och jo, jag måste säga att det spelar roll för mig ifall jag får betalt för något jag skrivit, men det spelar inte lika stor roll hur mycket jag får betalt. Jag tror inte att jag någonsin kommer att kunna försörja mig på skrivandet men att någon är beredd att betala för att läsa vad jag har skrivit spelar roll.

Andra tecken på framgång är för mig att få fanfiction om mitt universum eller mina karaktärer. Att bli omtalad som författare (särskilt med referens till boken: ”Nene Ormes, som skrivit Udda verklighet, du vet”). Att bli tillfrågad om var jag får mina idéer ifrån. Härom veckan fick jag just den frågan och det gjorde mig alldeles otroligt glad, så jag utlovar en post om det i framtiden. Det innebär ju att någon tycker att det är ovanliga saker man har tänkt, som de är nyfikna på. Smickrande som tusan.

Ska jag sen blicka in i framtiden så är framåtrörelse (och framgång) för mig att jag får mer tid att skriva och att jag får ett arbetsrum. Och att någon ska vilja läsa min nästa bok.

Har ni andra visioner om framgång? Något mer jag kan lägga till min lista och se fram emot att pricka av?

Det här inlägget postades i Nene, Udda verklighet och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

14 kommentarer till Framåtrörelse

 1. Ping: Udda verklighets första recension « En udda verklighet

 2. Ping: Var inspirationen kommer ifrån « Debutantbloggen

 3. Ping: Bekännelse « Debutantbloggen

 4. Pennylane skriver:

  Det får man gärna anta att jag gjorde. För det gjorde jag. Ska ta en titt på din bok nu! 🙂

 5. Kristina Hård skriver:

  Översatt!

 6. pennylane skriver:

  Jag brukar fantisera om de små avslappnade samtalen i TVs morgonsoffa, där det dyker upp en liten remsa i rutan där det står ”Jenny Green, debutant”. Och de frågar mig hur det känns, hur jag kom fram till karaktärerna. Hur boken har växt, vad Skurups folkhögskola har betytt. På bordet ska en hög med min bok ligga och jag ska vara öppen och glad och hemma i svenssonsofforna säger man ”Men det verkar väl vara en trevlig tjej” och ”snygg framsida, faktiskt.”

  • Nene Ormes skriver:

   Morgonsoffa hamnar alltså på listan. 😉 Men när jag försöker se den intervjun framför mig verkar den mest handla om fantasy och att det på något sätt skulle vara mer fiktion och mer verklighetsflykt (och lättare att skriva) än annan fiktion. Och jag börjar elda upp mig och det bryts för reklam. Ja, ja, vad är väl en bal och allt det där …

  • Nene Ormes skriver:

   Får jag förmoda att du trivs/trivdes på Skurup då?

 7. Liz skriver:

  Ja, just! Bokmässan. Ska du dit Nene?

 8. malinthewriter skriver:

  Eget seminarie på Bokmässan … men det kanske du redan har haft?! 😉

  • Nene Ormes skriver:

   Nej, inte redan. 😉 Men jag är uppskriven på två små grejjer i år, om de blir av. Mässledningen ska välja ut vad som hamnar på programmet först innan jag ropar hej.
   Men visst, bokmässeframträdande – definitivt ett steg på skalan!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s