Var inspirationen kommer ifrån

Som jag sagt tidigare så är att få frågan om var inspirationen kommer ifrån (för mig i alla fall) ett tecken på författarskap. Att någon är intresserad av hur min fantasi fungerar är väldigt smickrande och jag fick frågan för några veckor sedan. Så det här är ett försök att göra den rättvisa.

Udda verklighet är en urban fantasy. Den utspelar sig i ett Malmö och handlar om Udda som drömmer sanndrömmar om människor med förmågor utöver de vanliga, de sära. Varför Malmö? brukar vara den första frågan. För mig var det självklart. 

När jag flyttade till Malmö -94 brukade jag promenera till busstorget (från Augustenborg till Södervärn genom södra Sofielund, för de intresserade) och jag gick samma väg varje gång. Jag kunde vartenda hus på den gatan. Det var små, låga gathus med stockrosor och vildvuxna gräsplättar. Jag reagerade på vartenda nytt klotter, på minsta förändring i trädgårdarna och så en dag var den där – porten i planket jag aldrig sett förut. Det var helt obegripligt för ett par ögonblick innan rationaliteten kickade in med alla förklaringar till hur jag missat den. Den var gisten, handtaget rostigt och färgen alganlupen. Och det var helt fantastiskt.

I huvudet började alla andra möjligheter till var den porten hållit hus tidigare rada upp sig. De var mycket mer spännande än att jag varit för upptagen av stockrosorna för att tänka på planket och jag hängav mig. Eftersom jag älskar sagor och har favoriserat fantasy så länge jag kunnat läsa låg urban fantasy närmast när jag tänkte ut mina berättelser. Som gammal rollspelare var det inte heller svårt att föreställa sig människor med förmågor utöver de vanliga, eller en kombination av verklighet och saga.

Så började jag berätta historier om de där små luckorna av annan tid och annat liv som fanns överallt i Malmö. Statyer, parker, takåsar, balkonger och tornrum. Det är en så flörtig stad det här! Oavsett var man tittar finns det en underlig blandning av gammalt och nytt. Full av människor som skulle kunna vara andra varelser och när man väl börjar tänka det om människor som sticker ut så är det lätt att tänka det om vanligt folk också. Så Udda verklighet, eller i vart fall en stor del av den, började som muntliga berättelser och idéerna kommer från Malmö. Till största delen.

Om det låter underligt så fråga gärna, så ska jag försöka svara.

Och en glad påsk, förstås!

-Nene

Det här inlägget postades i Nene, Udda verklighet och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Var inspirationen kommer ifrån

 1. Att göra skriver:

  Instämmer med alla ovanför, jättebra inlägg!

  • Nene Ormes skriver:

   Det är skönt att bli påmind om vilken magisk känsla det kan vara att finna inspiration. Tack för feedback!

 2. nilla|utanpunkt skriver:

  Underbart, från port i plank till hel roman. Samtidigt en symbolisk fantasitriggare – en port och vad som kan tänkas finnas bakom. Kanske du skulle haft porten på omslaget till boken 😉

  • Nene Ormes skriver:

   Jag fick inte välja omslag alls, men eftersom ett av mina andra fantasiögonblick involverar bangården och det första kapitlet så var jag väldigt, väldigt glad i omslaget som det blev.
   Men du har rätt, en port till en annan värld blev det för mig ändå. Den var ju triggern för hela historien.

 3. fredman1000 skriver:

  SÅ intressant och spännande! Tack för ett av de bästa inläggen på denna blogg. Sånt här är verkligen intressant att läsa, var idéer, fantasi och annat kommer ifrån. Mer sånt! 🙂

 4. emma skriver:

  Oj, nu blev jag verkligen sugen på att läsa din bok.

  • Nene Ormes skriver:

   Det glädjer mig!
   Jag läste igenom vad jag skrivit och insåg att jag gjort ett par hopp i resonemanget – så jag har gått tillbaka och fyllt ut. Hoppas det inte ändrade din uppfattning. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s