Recensionsläsare sökes!

Ganska ofta – inte tillräckligt ofta för en egen OFF, men det händer – får jag frågan om hur mycket jag liknar min huvudperson. Att jag saknar alla typer av talang för att bli fotbollsproffs är förstås uppenbart, liksom att jag har klart fler högskolepoäng än vad proffs brukar ha. Jag ser inte ut som Emil rent fysiskt heller, och jag har helt andra intressen. Jag vill också tro att jag är något mindre självcentrerad än vad Emil är åtminstone under bokens första tredjedel.

Men en sak har jag och Emil gemensam: vi är alldeles för känsliga för vad folk tycker och säger om oss.

I Emils fall yttrar det sig vid ett tillfälle så att han är beredd att ge upp hela sin karriär för en ryggdunk från någon i Balla Gänget. (Och såklart i en massa annat, men låt oss nu inte förstöra handlingen…) I mitt fall märks det mest på att mitt självförtroende står och faller med det senaste omdömet.

Sålunda tror jag att jag är bäst i stan och att jag är på väg mot himlen, när någon skriver saker som det där min förläggare skrev lite längre ner på bloggen. Och omvänt, räcker det med att någon Andres Lokko-wannabeisk hipsterbloggare använder sitt mest skitnödiga och överspända språk för att förklara hur dålig jag är som spokenwordpoet, för att jag plötsligt ska tänka att det nog är bäst att lägga av ändå.

Jag har med andra ord helt fel sinnelag för recensioner.

Jag vill naturligtvis att Gå på djupet ska bli recenserad. På massor av ställen. Jag vill att folk ska veta att min bok finns, och – allra helst – att den är bra också. Men det viktigaste är att den blir recenserad. Recensioner kan vara bra till och med om de är dåliga, det har man ju alltid hört. Så jag är odelat för recensioner.

Men så är det ju det här med min känslighet. För vad händer om nån skriver ner mig totalt? Nån som spelar roll? Hur skulle jag ta det, om Dagens Nyheter skulle kopiera wannabebloggaren och säga att boken är så dålig att den gör en powerpointdragning om kyrkans städrutiner till rena nyårsfesten? Hur skulle jag reagera om Bokhora sa att det här var den värsta skiten som skådats sedan… tja, nån annan dålig skit? Eller om någon ledande fotbollsjournalist, typ Robert Laul, sa att jag saknade till och med den mest rudimentära fotbollskunskap och att boken var helt oläsbar på grund av alla faktafel?

Ingen går fri från dåliga recensioner emellanåt. (Inte ens The Knife. Och då var det ändå mer eller mindre kroppsstraff ett tag på alla som offentligt yttrade att de inte gillade Silent shout.) Hur bra Gå på djupet än är, och hur många som än hissar den till skyarna, kommer det ändå att finnas någon som hatar den. Kanske någon med en egen recensionsspalt. Eller en blogg. Eller en jävla facebookstatus som avundsjuka så kallade vänner känner sig tvungna att citera.

Jag behöver med andra ord ett filter. Någon som läser mina recensioner innan jag får göra det själv. Någon som visar mig hur en recension ska läsas – de flesta recensioner innehåller ju både positiva och negativa skrivningar och det gäller att fokusera rätt när man läser dem – och som kan lyfta fram det som är bra och bortförklara det som är dåligt: ”NN begriper ändå ingenting om XX!” Som sorterar bort eventuella toksågningar, som haussar eventuella tokhyllningar, och så vidare.

Men man kan inte annonsera på Blocket efter sådana, väl? Eller på Arbetsförmedlingen? ”Recensionsläsare sökes. Dina arbetsuppgifter omfattar läsning och sammanfattning av recensioner, coverups, omskrivningar, haussningar och total censur. Dina kvalifikationer: gott hjärta, god lögnare, tidigare arbete i PR-branschen meriterande. Arbetet är tillfälligt. Lönen betalas ut i kaffe, whisky eller rikskuponger.”

Nä. Bättre att annonsera här istället: Vem vill bli min recensionsläsare?

Du ska veta att du behövs.

/Marcus

12 reaktioner på ”Recensionsläsare sökes!

 1. Tänk att du inte fick ngt svar! Jag återkommer gärna med fler funderingar, Marika! Lite, lite läskigt förstås men samtidigt spännande och något som jag gått och funderat över ett bra tag. Och vad roligt om det blir ett utbyte och en diskussion!

  Återkommer om ett par dagar, dock. Inom en timme väntar besök från familjen i Sverige. Vi har en sjuttioårdag att fira -en som blev uppskjuten gnm vulkanutbrottet och flyhindret!

 2. Halloj alla!

  Apropå det Sofie skrev ovan… Ja, visst sjutton är det nåt man inte ”gör” (dvs ”svarar” en recensent). Men jag kunde bara inte låta bli, för jag tyckte det kändes viktigt. Tyckte att diskussionen om vad en ”riktig” rollmodell är kändes viktig.

  Jag mejlade bokhororna mitt inlägg – och annonserade det på twitter – men har inte fått något svar av dem. Vet inte riktigt varför, för jag hade hoppats på en intressant diskussion. Kanske tycker de också att svara på en författares recensionsreaktion är något man inte ”gör”? Synd tycker jag. Sofie, kan du inte skriva ett litet blogginlägg om dina teorier och åsikter om det här, så lägger jag in det på min blogg som ett gästinlägg? Om du har lust alltså. Om inte så är det helt okej!!

  Kram
  M King

 3. Jag är också skräckslagen inför tanken på att bli sönderkritiserad för kritiserandets egen skull. Och precis som du säger är det sällsynt att få recensioner så man kanske borde vara glad oavsett … Det tror jag inte att jag kommer att bli.

  Som kollega kan du naturligtvis lita på att jag håller ett vakande öga på pressen åt dig, kalla mig klack resten av tiden!

 4. Hej Markus!
  Jag vill först och främst passa på att gratulera till din utgivning. Well done, indeed!

  Om jag inte har felaktiga uppgifter så når endast ca 4 procent av insända manus utgivning. Så bara där är ju din kamel genom nålens öga, om man säger så!

  Vad som händer efter utgivningen är däremot fortfarande lite av ett mysterium för mig. Vindarna vänder på ett märkligt sett, tongångarna skiftar. Recensionsvärlden tycks bygga på helt nya spelregler -det handlar inte längre om om dialog omkring texten utan om regelrätt kritik. Filosoferna skulle väl säga att man går från ett Sokratisk sätt att resonera om texten till ett mer Platon-baserat tänkande. Det handlar inte längre om att väva samman olika förståelser och perspektiv mellan läsare och författare, utan nu blir det en slags ”jag har rätt och du har fel” attityd. Recensentens status vilar ibland på författarens fall, käns det som. Om rece centen kan hitta hål i författarens resonemang så ”vinner” han/hon. Och det är ju egentligen helt okey i debatter, kan t o m vara riktigt stimulerande. Men i bokrecensionssammanhang sitter ju författaren ofta med bakbundna händer. Att gå i polemik med en recensent är av någon anledning inte något som man ”gör”. Ibland händer det ju dock. Och jag tycker att vår Debutantbloggkollega Maria King är ett bra exempel på det, se länken
  http://marikaking.blogspot.com/
  Att t ex utmana en Bokhora är ju ganska modigt –och Marias gensvar på den kritik som hon fick av Johanna Ö känns befriande. Det är faktiskt OK att ifrågasätta recensentens slutsatser och motivationer. Det är OK att inbjuda till en debatt omkring frågor som man tror på att varit tillräckligt engagerad i för att skriva en hel bok (läs vigt all sin vakna tid under kanske flera år, åt!)

  Så, stå på dig Markus. Tro på din egen förmåga att bemöta recensioner mot bakgrund av recensentens egna underliggande motiv. Det är ett tänkande som jag själv försöker utveckla, men vi behöver känna stöd i varandra. Ditt inlägg inspirerar till det. Tack för det!

 5. Ja den där alla dina gamla ”spöken” får uttala sig om boken. Så rolig. Då har alla något att se fram emot här!

  • Recensionsfilmen? Menar du den lite udda promotionvideon som gick upp på youtube nyss? Den kommer! Den blir faktiskt nästa blogginlägg! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s