S O S

Det börjar bli dags nu. Eller börjar och börjar förresten, det ÄR dags. Det är så helvetes dags. På lördag går startskottet, och sen… sen kan vi börja springa.

Har varit lite svårt att sova på senaste tiden. Lite svårt att fokusera tankarna. Det kryper lite för mycket i kroppen, en torr röst i nackloben säger att det är nu det ska avgöras – och sådant kan ju stressa även en mer rutinerad författare än mig.

Och det är nu jag börjar tänka på shampoo.

Under ett och ett halvt år arbetade jag åt en av världens största hårproduktstillverkare. Jag var med om en och annan shampoolansering, och även om jag är mycket långt från att vara expert på hur man lanserar hygienprodukter tror jag mig ändå veta ett och annat om det.

Så här är det: en shampoolansering går ungefär så bra som man förtjänar.

Om produkten håller tillräckligt god kvalitet, och svarar tillräckligt väl mot konsumenternas behov, beror mottagandet av produkten bara på hur väl man gjort hemläxan. Lägger man ner mycket tid, kraft och pengar blir lanseringen en succé. Gör man det inte, uteblir succén.

Naturligtvis finns det en massa undantag. (Särskilt om man har mycket tid och kraft, men lite pengar. Då blir slumpfaktorn dessutom större.) Men så funkar det i det typiska fallet.

Nu är en roman inte ett shampoo. Förhoppningsvis ska den tillfredsställa lite mer komplexa behov än det av ett rent och trasselfritt hår. Eftersom det handlar om Kultur™ kan en enskild stjärntyckare enkelt boosta eller förinta vilket välarbetat projekt som helst. Och ingen författare värd namnet börjar sitt romanarbete med en marknadsanalys.

Så det är lite si och så med analogin. Det är jag den förste att medge, långt innan någon hinner ondgöra sig om moderna författare som inte förstår skilja på böcker och Litteratur™.

Men en hel del stämmer säkert, tänker jag: alldeles för mycket handlar om hur man har gjort sin hemläxa.

Har vi verkligen förberett det här tillräckligt? Visst håller storyn ihop, utan bortklippta lösa trådar? Visst kommer boken verkligen att finnas i handeln? Har vi gjort PR- och säljarbetet tillräckligt bra för att någon ska veta att bokjäveln finns?

Och så vidare. Jag får en impuls att ringa min förläggare och gråta ut, men min mer rationella hjärnhalva talar om för mig att det inte är det optimala sättet att agera. Nu gäller det bara att ta det lugnt. Andas. Meditera. Ta en kopp whisky and rye. Vänta ut.

Shampootillverkaren kallade en lansering för Start of Shipment. Det förkortades S O S, och med mindre än en vecka kvar till release är det inte det minsta svårt att föreställa sig varför.

/Marcus

PS. Kan någon vänlig själ kolla min hemsida och se om den är någorlunda presentabel nu när folk kanske verkligen besöker den? Tack på förhand!

7 reaktioner på ”S O S

 1. Pingback: Två gånger är en vana « Debutantbloggen

  • Tack! Det blir lustigt värre: Valborgsgrillfest, första maj, fotboll på Söderstadion med infogad releasepresentation i halvtid och direkt därefter release. Ingen rast och ingen ro! 🙂

 2. Det ska faktiskt komma upp ett twitterkonto, hade jag tänkt. Ska bara klura ut hur man länkar in det i wordpress. Och kanske en länk hit? Jag vill inte gärna blogga på två ställen samtidigt. Det är alldeles för kaotiskt i min internetvärld redan som det är.

  Ja fy fan, en riktig valborgssmäll ska det bli…

  • Jag har en widget i marginalen, men jag vet inte om det funkar med ditt tema. Och att länka hit är väl en god idé? Det finns ju möjlighet att välja ditt namn som kategori och då bara få dina inlägg i listan.

   • Jag har gjort det svårt för mig i och med att jag kör wp på egen domän (wordpress.org istället för wordpress.com), och då finns det betydligt färre widgets. Gäller istället att hitta en bra plugin och installera den. Det är mer flexibelt för den som har koll, men det är ju avsevärt meckigare…

    Länkar jag hit länkar jag globalt, till allas inlägg. Annars vore det ju fånigt.

 3. Jag tycker den ser jättefin ut! Sidan alltså. Jag har försökt fundera ut något jag saknar som jag skulle leta efter och med mindre än att du har en blogg, ett twitterkonto eller något annat socialt forum där du skvallrar om dig själv som du vill länka till så tycker jag att den är föredömlig.

  SOS indeed. Nu jäklar smäller det!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s