OFF #5: Hur känns det?

Den här var inte med i den ursprungliga uppsättningen OFF. (För den nytillkomne: OFF = ofta frågade frågor, som jag svarar på här i bloggen med ojämna mellanrum.) Men denna sportjournalistiska superklyschfråga har snabbt seglat upp även på min topplista över frågor jag ofta får.

Alltså: hur känns det nu då? En och en halv vecka efter release, efter att den värsta Sören Cratz-förkylningen gått över och boken faktiskt finns på hyllorna därute i handeln?


Akademibokhandeln på Mäster Samuelsgatan i Stockholm.
Den bästa skyltningen jag sett hittills.

För det första: en enorm glädje över att det är på riktigt. För fastän jag vetat i över ett år att jag ska bli publicerad, fastän jag har kunnat fingra på den fysiska boken i en och en halv månad, är det inte förrän nu det känns att det faktiskt är på riktigt. Jag är författare nu. Både Akademibokhandeln och Bokia har tagit in Gå på djupet. Och jag får stå bredvid Ranelid! Även om det sistnämnda kanske mest bör skyllas på bokstavsordning, är det en mäktig känsla. På nyhetsbordet ligger Susanna Alakoskis nya, John Ajvide Lindqvists nya, Johan Theorins nya, Suzanne Brøggers nya… och så jag då. Nästan surrealistiskt häftigt.

För det andra: en oro för vad som ska hända härnäst. Hur i hela fridens namn ska jag lyckas locka intet ont anande bokköpare att köpa Gå på djupet i den konkurrensen? Hur länge får boken ligga på nyhetsbordet innan de bestämmer centralt att ”Näe, den här säljer nog inte, dom har lurat oss”? Kommer media att nappa på utskicken förlaget har gjort, att här finns en ny debutroman att exploatera?

För det tredje: en slags rastlöshet inför framtiden. Nu vill jag gå ut och slå på stora trumman för Gå på djupet, försöka få varenda tidning att skriva om mig och recensera boken (hittills går det väl sådär, kan man säga), försöka få varenda bloggare och twittrare att blogga och twittra om min debut. Men jag har också börjat bli rastlös inför kommande projekt. Borde jag inte ta tag i dem ordentligt redan nu?

Ungefär så känns det. Vilken känsla som överväger beror nog på tillfällig form och tillgång till kaffe och glukos.

Sådär, nu vet ni. Dags att bege sig ut och ragga media!

/Marcus

 

Fotnot: Marcus är huvudarrangör för årets SM i Poetry Slam, som börjar idag och håller på helgen ut. Han kommer därför inte att kunna hänga på bloggen så mycket under tiden. Har du vägarna förbi Reginateatern i Uppsala är du välkommen att hänga med honom där istället.

2 reaktioner på ”OFF #5: Hur känns det?

  1. Jo, nog är ”hur känns det” en ofta frågad fråga alltid! Jag har hitintills fått svara på hur känns det att vara klar, hur känns det att vara antagen, hur känns det att hålla i boken och hur känns det inför det stundande släppet. Vi får se hur det känns efter släppet men nog känner jag igen mig i oron, rastlösheten och glädjen redan.

    Lycka till med medierna, jag ska hålla utkik jag också!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s