Breaking news: Dubbeldebut!

Jaha, det var Gå på djupet det!* Ska vi gå vidare nu?

Såhär är det: I höst debuterar jag en gång till. Med en diktsamling.

Egentligen kan det väl inte kallas debut. Rent tekniskt är det bok nummer två, och det där med dikter är väl inte heller nån alldeles flångny grej i mitt liv. Men det är den första utgivningen och om Liz säger dubbeldebut tänker jag också göra det. (Dagislogik is teh shit!)

Trots att jag har varit verksam som estradpoet i några år nu – och det dessutom framgångsrikt: flerfaldig medaljör i Poetry Slam-SM and all that jazz – har jag ännu inte tagit steget till att låta omvärlden få läsa mina dikter. Inte i någon poetry slam-antologi. Inte ens i ett självpublicerad, fotostatkopierat häfte.

Varför? Även det av flera skäl. För det första har jag länge varit övertygad om att mina dikter gör sig bättre på scen än på papper – ”Jag borde ge ut en skiva istället”. För det andra för att ingen läser poesi av levande författare – allra minst de som själva skriver poesi – och att det därför påmint om ekonomiskt självmord att själv bekosta en seriös utgivning. (Fotostatkopiealternativet har jag känt mig för gammal och för opunk för.) För det tredje för att jag varit rädd för förståsigpåare – min poesi kanske är lite för lättillgänglig för att betyda något?

Men nu bryter jag mot det. Min tryckta poetiska debut, En käftsmäll är också beröring, kommer ut på Kalla Kulor i höst. Förmodligen under den första halvan av oktober. Det känns lite nervöst – mer om det en annan gång – men framför allt känns det skitkul.

En käftsmäll är också beröring har just nu undertiteln ”Dikter för riktiga män”. Eventuellt med tillägget ”av valfritt kön”, jag har inte bestämt mig än. Vilket temat är för samlingen går att räkna ut. Det kommer att bli en del manlighet: hockey, gymträning, framgångssträvan, penisens kulturhistoria (nästan på hexameter!), misslyckad kärlek och baksidan av det där fina kostymjobbet. Såväl Andres Lokko som Thorsten Flinck kommer att dyka upp i biroller, och jantelagen kanske får sin återupprättelse.

Så gott som all symbolik kommer att vara omedelbart begriplig, dels för att jag inte kan skriva ”fint” men mest för att jag tycker att poesin är till för folket. Den här gången är det långt mycket viktigare vad Angela i Sumpan tycker än vad SvD:s litteraturkritiker har att säga. (Right back at ya, recensenter!)

Hur låter det, tycker ni? Preliminär release i oktober som sagt! Får jag vara med i Författarförbundet sen?

/Marcus

 

* Nå, än lever den. Ni som kan lyssna på Bandit bör göra det imorgon vid 8.30, för då dyker jag upp som resident VM-krönikör i morgonprogrammet För Tidigt! Bland annat presenterar jag en teori om fotbollsmålvakter och rocktrummisar. Finns på 106,3 MHz för stockholmaren och på internet för alla andra.

7 reaktioner på ”Breaking news: Dubbeldebut!

 1. Har sett din bok på Akademibokhandeln, tydligt utplacerad och märkt med lappen ”Nyhet”. Såg den senast idag på Bokia intill jobbet på ett bord i fint sällskap. Lyckost där 🙂 vilka jäkla placeringar!

  Grattiluren till dubbeldebuten. Återigen, jävla lyckost där! 😀

  • Sist jag kollade brukade jag bli placerad bredvid Ranelid, av bokstavsordningsskäl skulle jag tro. Är detta det fina sällskapet?

   Ska man ändå vara en ost är det lika bra att vara en lyckost. Det, eller Grevé.

 2. Dubbeldebut it is! Författarförbundet nästa! Man är ju fan sugen att testa få sig ett medlemskap där sedan, och givetvis överklaga ett nej.

  Jag kan inte heller skriva fint. Allt jag skriver är fullt begripligt. Och just det där att man läser döda ”viktiga” poeter tänkte jag ändra på. Poesi kan vara kul och häftigt!

  Ut med det gamla – in med det nya!

  • Idag hörde jag ett rykte om att Denise Rudberg tydligen blivit refuserad av Författarförbundet trots två skrivna böcker, med motiveringen ”undermålig litterär kvalitet”. Enligt ryktet hade dom bara läst baksidestexten…

   Min poesi är i första hand till för att ses och höras på en scen. Men nu blir det en bok i alla fall, så nu får jag se till att göra det läsligt. Tror inte att jag konkurrerar ut vare sig Södergran eller Heidenstam i förstone, men det är värt ett försök. Lycka till i din egen mission!

   • Undermålig litterär kvalitet? Men så sjukt störd jag blir! Mångfald inom litteraturen för sjutton. Om man i skolan skulle slippa läsa böcker man ”måste” läsa tror jag att fler barn skulle läsa.

    Alltså, jag ska söka medlemsskap så fort jag har böckerna i min hand! Bara för att. Fan vad jag längtar och som jag ska överklaga!

 3. Fy tusan vad häftigt! Och roligt! Och spännande! Jag är helt på med uttrycket dubbeldebut (vi kan väl mynta det här då, om man ger ut två böcker under sitt debutantår så får man kalla sig dubbeldebutant – dagislogik ftw)!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s