OFF #6: När kommer nästa bok?

(Här svarar jag på frågor jag ofta får och som jag helst bara besvarar en gång. En förklaring finns här . De tidigare frågorna kan läsas här.

 

Den sjätte och kanske sista frågan i Ofta Frågade Frågor-serien är en modern klassiker, tillika en som jag är säker på att alla debutanter har fått höra alldeles för tidigt. Jag har medvetet sparat den till sist, eftersom det är först nu som jag har något som liknar ett svar.

”Jaha, nu är din bok ute. Men när kommer nästa?”

Första gången jag fick den frågan hade Gå på djupet inte ens kommit ut, och jag hade inte en tanke på nästa berättelse. Jag minns att jag blev oerhört förvånad: komma här och fråga om bok två när bok ett fortfarande är varm från tryckpressen? Är det inte att gå händelserna i förväg något alldeles kolossalt?

Den gången var jag mållös. De närmast påföljande gångerna hade jag två svar förberedda: ett om yxskaft och en mångordig variant på ”Ingen aning, och bilen går bra?”.

Man vill ju inte lova för mycket. För även om man kan räkna bakåt, är det som ni vet ganska många steg från idé till publicerad bok – och vad kan inte gå fel på vart och ett av dessa steg? Uppslag kan spricka och pengar kan ta slut. En kändis kan skriva en likadan bok med maximalt dålig tajming. Förlaget kan refusera – nej, att du har gett ut en bok är ingen garanti för att du får ge ut en till. Skrivkramp, dåliga tider och ett rågat mått av vidskepelse ovanpå det… nej, frågan är inte enkel att besvara.

Men nu har jag börjat jobba med nästa projekt. Arbetet med Femton minuter till, som är arbetstiteln på underverket in spe, tjuvstartade i våras. Research- och planeringsfasen är just avslutad, och det är dags att börja skriva. Så nu vågar jag mig på en gissning.

Det tog mig ett år att skriva Gå på djupet. Därefter ett halvår innan manuset träffade rätt förlag, och så ytterligare ett år av redigeringstid, liggtid och annan tid som jag sammantaget kallar liggtid på förlaget. Två och ett halvt år, alltså. Har man redan ett välvilligt förlag* och erfarenhet av tajmingen kanske man kan stryka på sin höjd ett år. Jahapp. Då har vi ett och ett halvt år kvar. (Som absolut minimum, okej? Och förutsatt att man kan ägna åtminstone sex heltidsmånader åt fanskapet. Det kan ta åtta år också, glöm aldrig det!)

Så om allt går som smort. Om ingenting kommer i vägen. Om Gud vill, skorna och uppslagen håller, pengar kommer in, inspirationen flödar oavbrutet, storyn landar exakt där den ska, förläggaren ger tummen upp direkt utan alltför stora ändringar och allt annat går min väg. Då kommer Femton minuter till ut i november 2011. Minsta försening, och den kommer våren 2012 istället. Inshallah.

(Oddsen på det? Som att Bajen går upp i allsvenskan i år.)

Nu börjar jag skriva på den. Önska mig lycka till.

/Marcus

 

* Mitt förlag är välvilligt, men kontraktet omfattar bara Gå på djupet, och det finns aldrig några garantier för att en förläggare gillar ”tvåan” bara för att han gillade ”ettan”…

3 reaktioner på ”OFF #6: När kommer nästa bok?

 1. Pingback: Nä, det blev Bromma « Debutantbloggen

 2. Det är ju lättare när man skriver en serie. Då har man redan personerna och en del av handlingen klara när man börjar skriva nummer två. I mitt fall är ”tvåan” en helt annan historia i en helt annan miljö – och dessutom avsedd att vara ungefär i samma storleksordning som ”ettan” – och då är det lite tyngre uppförsbacke i början.

  (Fast när jag läser igenom första råtextversionen av Gå på djupet – som var 50% längre än det som till slut blev boken – inser jag att jag lika gärna hade kunnat göra tre böcker av det. Jag hade material till en hel säsong av en teveserie. Men det är så mycket man förstår i efterhand…)

 3. Själv fick jag direkt ett kontrakt på nio böcker till i samma serie. Eh, glömde jag nämna att jag ger ut på eget förlag? 🙂

  Skämt åsido, jag har hört frågorna från läsare i drygt åtta månader ”när kommer tvåan?”. Det har varit både inspirerande och stressande på samma gång.
  Nu är den ”Andra säsongen” (tänk vad skönt att slippa våndas över titlar?) färdigskriven och planerad för utgivning i september – förutsatt att det inte krävs alltför radikala ingrepp i manuset (inväntar coachens domslut vilken dag som helst) så ska det gå med en hårsmån.

  Fast nu är ju InnebandyPiraterna-böckerna långt ifrån lika tjocka som ”Gå på djupet”.

  Jag skulle vilja trösta dig med att andra boken gick fortare att skriva men jag är rädd att det tog lika lång tid som den första. Och man har mer prestationsångest över resultatet…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s