En komplicerad författare har ordet

Nu får det vara nog! Nu lämnar jag den grupp (som verkar vara ganska stor) som nästan ursäktar sig för att de är författare. Jag har idag bestämt mig för att kalla mig författare och poet. Inte för att verka bättre än någon annan eller förnäm på något sätt, för sådant bryr jag mig inte om. Jag är en väldigt komplicerad enkel människa. Och jag har inte sagt att det kommer att vara lätt att titulera sig, men jag ska försöka. Det handlar inte heller om att det är viktigt att säga att jag är det för min del, men det finns två förlag som antagit två av mina manus, som vågat satsa på mig. Hur mycket jag än är föreståndare i mitt jobb (och det blev jag utan utbildning eller arbetslivserfarenhet) är jag författare för mina förlag.

Jag har kämpat med att bli utgiven, sedan 1998 närmare bestämt. Jag har inte vilja någonting annat än att bli författare. Flera år av uppehåll, flera år av skrivande. Jag har vigt all min fritid, flera semestrar, jular, nyår och nätter till att skriva. Jag har gråtit, skrattat, varit förbannad och blivit sviken i mitt skrivande. Då jag äntligen kommit i mål varför skulle jag inte kunna kalla mig författare? Om man inte kan kalla sig författare då man väl är det, när kan man det då?

Upplys mig. Varför tar det emot? Jag är inte ensam som går igenom detta.

Liz

ps 1. Det tar till och med emot att lägga ut inlägget. Jag fick en osmaklig tanke att jag blir o-gillad.

ps 2. Jag kommer att finnas på bokmässan på fredag och lördag – som författare. Tror inte förlaget vill ha dit mig som någonting annat.

9 reaktioner på ”En komplicerad författare har ordet

 1. Stå för att du är författare… inte bara för att du är det utan även stå upp för alla vi som gärna hade velat vara det… Att förneka det när man väl är det är i princip ett hån mot alla som kämpar för att bli.

  Riktigt kul att du står upp för Malmö. Själv har jag en partiell samling Olof Möller-scifi på hyllan.

 2. Klart du är författare! Som du sa, antagen och det inte mindre än två gånger av två olika förlag. Jag menar, om inte det motsvarar förväntningarna, vad gör? Om det dessutom ger dig en extra knuff i ditt skrivande så bara ös på! Där kan man ju behöva all hjälp man kan få …

  Men visst är det underligt, både med att man inte skulle få lov att kalla sig författare när man är publicerad och att det tar emot att göra det. För mig blev det magnituder lättare när jag sett mitt namn i tryck ett par gånger. Men det är ju en del av problemet, att man ska bli bekräftad av någon annan först innan man tycker det är ok. Märkligt alltsammans, och tänkvärt.

  ang ps 2: ses där!

 3. Vad skulle du annars vara? Om man skriver är man väl författare. Vad gör man annars om man inte författar? Jag (för)fattar inte vad som är problemet. Du är inte o-gillad utan gillad i högsta grad! En gillad författare 😉

 4. Jag har inte råkat ut för några kommentarer. Men det känns ut som om det nästan inte skulle vara okej att kalla sig författare förrän man liksom uppnår fler saker än just att bli utgiven. Nåja. Jag är författare i alla fall. Vad alla andra är får vara upp till dem. Författare typ.

 5. Touché.
  Jag förstår inte hur folk skulle ha nåt emot att man utger sig för att vara författare/poet/konstnär/etc. Det är knappast nåt som du ska ursäkta dig för. Om du har råkat ut för såna kommentarer, så tror jag att det enbart e pga avundsjuka el nåt sånt weird.
  Vissa tål inte när det går bra för andra, alla måste liksom vara ”lagom”, (sen så får man väl leva med att det alltid kommer finnas människor som inte kommer stötta en i det man gör och tror på). Complete BS if you ask me, alla har precis lika många timmar på dygnet och det är fritt fram för var och en att använda dessa hur de än vill.

  Det är grymt imponerande att du har kämpat sen 98, och det har verkligen gett utdelning. Och bättre lär det bli, så länge du fortsätter med samma inställning – och det lär även inspirera många på vägen.

  Jag känner oxå igen mig i det där, att det tar emot att posta nya saker/åsikter eller att man är stolt över de saker man åstadkommit. Men ärligt talat så har man inget å skämmas över…. Det ligger hårt arbete och mängder med uppoffringar bakom, och det är exakt det som skapande i olika former handlar om.

  So stand tall and keep rocking 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s