Halvtomma glas

Jag prenumererar på ett veckobrev från en amerikansk optimistkonsult. Varje måndag (av alla dagar!) kommer feltolkade Konfuciuscitat, konfusoriska Ayn Rand-citat och långrandiga managmentkonsultpredikningar ner i min mailbox. Nej, jag har inte blivit besatt av dansande demoner. Ja, det är frivilligt, och ja, det är naturligtvis i researchsyfte. För ett kommande projekt som jag vid det här laget inte ens vet om det blir av.

Är det bara jag som blir deprimerad av ohämmad optimism? Bara jag som blir innerligt trött – med en krydda av prestations- och existentiell ångest – på alla predikningar om att välja glädje, att lyckan kommer till den som är tillräckligt enveten och att universum liksom likriktar sig för ens skull om man bara själv tror tillräckligt mycket på sin sak? Bara jag som cyniskt muttrar dagismantrat ”Tänk på barnen i Afrika” eller syrligt anmärker att det är märkligt att Sakineh inte är mer engagerad i sitt liv?

Man ska vara Optimist. Annars är man en Dålig Människa, och då får man skylla sig själv. Och det är mycket enkelt att på två sekunder avgöra om någon är en Optimist eller en Dålig Människa: man frågar bara om glaset är halvtomt eller halvfullt.

Testet anses illustrera att det finns flera sätt att se på en situation. Men när Optimisterna får bestämma, finns det bara ett svar som är ”rätt”. Vilket poeten i mig inte kan acceptera. För fastän jag känner till det ”rätta” svaret, kan jag inte låta bli att komma på nya, litterärt intressantare varianter:

 • Det beror på om man håller på att fylla eller tömma det (”Har du inte läst differentialkalkyl!?”)
 • Det beror på om det är ditt eget glas eller grannens
 • Glaset är felbyggt och överdimensionerat
 • Det är innehållet i ett halvpintglas som har hällts över i ett pintglas
 • Den ena halvan är full av en vätska, den andra halvan av en gas (luft)
 • Det kan inte vara halvtomt, för hälften av ingenting är fortfarande ingenting, alltså är det tomt
 • Det spelar för fan ingen roll, det viktiga är om det är ÖL i glaset! (Och inte t.ex. diskvatten)

Alla dessa varianter har direkt bäring på verkligheten. Alla kan handla om mitt författande och hur jag ser på det ”på flera olika sätt”. Men det triviala, ”rätta”  svaret har ingenting med en komplex verklighet att göra. Det är en fyrkantig kloss, en tom klyscha – eller i värsta fall en vissen härskarteknik. Eller ett patetiskt självrättfärdigande av ett privilegium.

Rätt har blivit halvfel. Fel har blivit halvt rätt. The first will be last, och så vidare. Och däri finns väl också en slags visdom.

/Marcus

9 reaktioner på ”Halvtomma glas

 1. *asg* Inte förrän nu såg jag att du taggat det här ‘Patrick Bateman’!

  Men visst känns somliga dagar som om man fått fimpburken från balkongen och inte ett glas överhuvudtaget.

 2. Det där är JÄTTEINTRESSANT! Eftersom det blivit en så stor boom över hela världen vad beträffar vårt tänkande. Jag tror det till viss del stämmer. Givetvis blir det mer ”flöde” i ett positivt tänkande, men precis allt är ju relativt. Överkonsumerar vi någonting blir något annat lidande. Om man till exempel är ledsen på grund av någonting måste man ju för sjutton gubbar få lov att vara ledsen utan att betraktas som en bakåtsträvare??

  Tror du har något där, något att jobba på. Du är så rapp i käften, Macus, jag tror du kommer kunna skriva riktigt träffande poesi som jag gladeligen kommer läsa, om det är det du planerar, eller en bok också för den delen.

  • Jag undrar om det verkligen stämmer. Klart att man blir gladare av att tänka positivt, men blir verkligen flödet bättre? Jag har inte märkt något tydligt samband mellan min glädjenivå och min produktivitet. Alls. Men ska jag gissa, tror jag att mitt flöde är bäst när jag inte tänker på saken över huvud taget.

   Careful what you wish for… när det gäller dikterna åtminstone. 🙂

   Här har en nörd vänt på steken, förresten: http://philosophy.suite101.com/article.cfm/is_the_glass_half_full_or_half_empty

   • Jag kan för egen del intyga att produktiviteten och gladheten hänger ihop. Huruvida resten stämmer eller inte så är i alla fall mitt humör och mitt flyt tätt sammanbundna.

    Det är mer regel än undantag nuförtiden som jag vaknar med just ‘jaha, så var den dan förstörd’.

 3. Dras de där tankegångara till sin spets får man ”The Secret”, där det hävdas att universum ordnar sig efter sina önskningar bara man önskar tillräckligt hårt (den kallar det ”attraktionslagen”, eller ”Law of Attraction”). Det hävas dessutom på allvar i den boken att man inte ska umgås med ”sjuka” och ”negativa” människor. Det är en hemsk bok.

  Det är dessutom mycket roligare att vara motvals och pessimistisk, så länge man gör det med glimten i ögat. Ronny Eriksson har utvecklat det till en konstform.

  Några pessimistiska ord på vägen:

  ”Jag vaknade i morse, och så var den dan förstörd”
  ”Ljuset i tunneln är tåget”

  Och min personliga favorit: ”När du inte tror det kan bli värre börjar det regna.”

  • Åh, The Secret. Kaskadspya på väg!

   Fast den där sista känner jag allt igen. Är det inte jag som har myntat den, på väg hem från ett hemskt städuppdrag?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s