Karina Johansson om att inte våga berätta

Karina Johansson debuterar i november med den kombinerade relations- och spänningsromanen Bara en pärla. Hon arbetar som lokaltidningsreporter i Värmland och började skriva skönlitterärt under en sjukperiod.

 

”Jag sitter och skriver på en bok”.

Det är inte mer än sju ord. Men för mig var det sju ord så svåra att uttala att jag hellre satt och skrev i smyg. Inte ens min sambo visste vad jag höll på med. Varför? På grund av att jag inte vågade berätta. Jag menar, hur löjligt skulle det inte låta om jag berättade för folk att jag skrev på en bok? Nej, då var det bättre att fortsätta jobba i tysthet.

Inte ens när jag bestämde mig för att skicka in manus till förlag hade jag skaffat tillräckligt med mod för att berätta om det för sambon. Först när ett förlag ringde och förklarade att de gillade min historia tog jag mig i kragen. Gissa om sambon blev förvånad – men givetvis oerhört glad för min skull.

Jag och förlaget stämde träff. Förvirringen var total. Vad skulle jag tänka på att fråga på mötet? Ingen i min närhet kunde något om branschen så jag kontaktade Värmländska författarsällskapets ordförande. Kanske kunde hon hjälpa mig?

Det samtalet är jag oerhört glad över. Hon gav mig massor med råd, och förklarade samtidigt att om det inte skulle bli något med just det förlaget, fanns det ett värmländskt förlag som kanske kunde vara intresserat. Det slutade med att jag träffade båda förlagen och att jag till slut valde det värmländska.

Detta var våren 2009. Därefter inleddes en evighetslång väntan. Så lång, att jag flera gånger hann misströsta och tro att alltsammans skulle rinna ut i sanden.

Men det gjorde det inte. Nu är jag här. Nu är boken snart verklighet. Bara en pärla släpps lagom till värmländska bokmässan på Värmlands museum i Karlstad den 26-27 november.

Hur det känns? Otäckt. Jag har tagit ett steg ut i det okända och rör mig på ett område jag inte kan något om. Men också väldigt roligt. Detta har jag ju drömt om ända sedan jag började skriva för fyra år sedan!

Så ni andra därute med författardrömmar. Jag har inte många råd att ge. Men en sak är säker; utrusta er med tålamod. Vänta inte på inspiration utan skriv, helst varje dag.

Det är just det jag har gjort. Och numer har jag inga problem med att tala om att jag skriver på en bok.

För om några veckor är det på riktigt. Då kan jag hålla Bara en pärla i handen.

Karina Johansson

10 reaktioner på ”Karina Johansson om att inte våga berätta

 1. Heja dig Karina! Visste redan att du var smart och resursstarkt men inte att du närde författardrömmar som du nu förverkligat.
  Gud va spännande!
  Ska på mässan letar upp dig då!

 2. Maken och barnen visste att jag skrev från början, men jag vågade inte berätta för andra. Har alltid tyckt att det är pinsamt att berätta.

  Så småningom fick jag lite mani (efter en skrivarkurs som var en boost för självförtroendet) och berättade för alla människor; ”jag skriver en bok!!”

  När romanen sedan blev färdig och under två års tid refuserad på alla förlag blev det svårt igen. Då ska man svara på frågan ”hur det går med boken?” och förklara att det går inte alls, och sedan försöka förklara ”hur extremt svårt det är att hitta en utgivare” när de flesta man pratar med inte vet ett dyft om förlagsbranschen.

  Så nu håller jag ganska tyst igen. Kommer inte att prata om mina romanprojekt om folk inte är genuint intresserade, inte förrän jag har ”lyckats”.

 3. Jag blir så imponerad över att man inte säger att man skriver. Min make har fått höra mitt skriv-gnäll från första stund jag började. Även på natten om jag absolut kommit på något bra… eller dåligt.

 4. Grattis! Det är så spännande! Jag ser verkligen fram emot att få läsa den.

  Jag håller med dig. Det tog lång tid innan jag sa till någon (förutom maken och barnen) att jag skrev på en bok. Man är rädd att folk ska tycka att man har fått storhetsvansinne eller något. Eller att den aldrig ska bli utgiven.

  Lycka till med utgivningen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s