Följa eller styra

Jag hade en plan en gång. Den var fin, sammanhållen, flera trådar och många personintriger. Den höll inte.

Så jag skaffade mig en annan plan och den höll inte heller.

Varenda gång jag trodde att jag visste vad jag höll på med började texten dra i en annan riktning och jag följde med som en annan vindflöjel. Och nu är jag kluven. Är det en styrka eller en svaghet? Naturligtvis kan det vara lite av båda, men vad ska man hålla hårdast i – sin disciplin eller sin inspiration?

 

Det här inlägget postades i Nene. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Följa eller styra

 1. Oskar Källner skriver:

  Jag tror att det där är väldigt olika beroende på hur man fungerar som författare. För min del börjar alltid en historia med en idé. Plötsligt slår dig mig att ”Vore det inte coolt om…”

  Sedan brukar jag gå och tugga på den där idén. Just nu är jag pappaledig, så det blir en hel del vagnspromenader. (Även om vi varit inomhus senaste veckan p.g.a. -15grader C.) En lång promenad är perfekt för att tänka ostört. Då brukar den där idén som legat och grott plötsligt dela upp sig i en massa olika möjliga scener, karaktärer och sånt.

  Sedan är det upp till mig att strukturera scenerna, ungefär som pärlor på ett halsband. Ofta skriver jag ner det när jag kommit hem, som en slags primitiv lineout.

  Sedan håller jag mig oftast ganska hårt till lineouten. Samtidigt måste lineouten vara så pass flexibel att det finns plats för lite mer kreativa lekar, lite spelrum för nya idéer och infallsvinklar. Samtidigt måste ändå historien till slut böja sig mot målet, och slutet.

  Ofta vet jag slutet först av allt. Och jobbar sedan mot det under hela resan.

  Men det är så jag fungerar. Och vi är alla olika.

 2. Christin skriver:

  Åh, den är svår. Riktigt svår. Jag litar mycket på min magkänsla. Jag känner när det sticker iväg lite för långt, och jag är inte sen med att radera hela skiten (lite litterär feng shui) och börja om igen. Jag tror varken eller, om jag ska vara ärlig. Du kan inte enbart följa inspirationen, och inte enbart följa disciplinen. Harmoni är detsamma som balans, är detsamma som lika delar. Du måste skriva det du gillar att skriva om, men inte bara. Skriv även det du tror på med hjärnan. Hjärtat spritter, hjärnan rakar till, jag skriver om det jag känner för men även tror på. Så jobbar i vilket fall jag 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s