Avrundning

Har du några råd att ge? Jag fick frågan när jag funderade på hur man avslutar ett sånt här år. Du är ju författare nu, det var du inte innan. Du måste ha massor av råd.

Nej, det har jag inte. Inte egentligen. Jag har förstås mycket att säga om skrivande, hur det funkar för mig (och skulle ni undra något så är det bara att fråga), hur jag har känt inför allt och vad  jag önskar att jag gjort annorlunda eller vad jag önskar att jag vetat för ett år sen, men det är stor skillnad på mina erfarenheter och andras.

Jag önskar att jag varit mer medveten om hur mycket tid allt skulle ta i anspråk. Alla omskrivningar, att svara på frågor för förlag och intervjuer, att skriva porträttet till SvB, att försöka göra en hemsida, att förbereda släppfesten, att hämta sig efter debuten, att förbereda föredrag, att vänja sig vid recensioner, att börja skriva på allvar igen.

Jag önskar att jag varit mer återhållsam när det gällde vilka recensioner jag läste. Jag önskar att jag hade tjockare skinn på näsan och kunde rycka på axlarna tidigare. Jag önskar att jag hade haft styrdokument tidigare, att jag lagt upp regler för mig själv och hållit mig till dem.

Jag är glad att jag är bekväm i min genre. Jag vet varför jag valt vissa drag och inte andra, jag vet i vilken tradition den är skriven och vilka förebilder jag haft. Jag önskar att det var lika självklart för recensenter att genrelitteratur har ett sammanhang som att mainstreamlitteratur har det, men det räcker med att några läsare fattar för att jag ska känna mig tröstad.

Jag är glad att jag tog mig tid med radiointervjuerna, att jag fick chans att vara på tv (även om jag önskar att jag övat mig lite mer innan så jag inte kände mig så stel framför kameran). Jag önskar att jag varit mer avslappnad när författarfotona togs, det är inte så allvarligt trots allt och jag gillar ju att bli fotograferad.

Jag är glad att jag har en förläggare och redaktör som förstår mig, men jag är säker på att jag hade kunnat samarbeta med andra också. Jag är glad att jag på förhand visste att deras kritik och kommentarer var för bokens bästa och inte en kommentar på mitt skrivande.

Jag är glad att jag såhär ett år senare inte tycker det känns konstigt att prata om mig själv som författare också, även om jag främst tänker på mig själv som en arkeolog/resledare/bokhandlare som skriver. Jag är glad över alla läsarmöten jag haft och alla vänliga kommentarer jag fått.

Men ska jag ändå ge ett råd så är det – skaffa dig ett sammanhang. Skaffa dig människor som du kan vara dig själv med, ditt skrivande själv. Folk som du kan prata med om branschen, om omskrivningar och karaktärsmord. Folk som fattar vad du menar när du försöker beskriva tempo, temata, intern konsekvens och trovärdighet i språket. Jag har haft skrivgrupper, klasskamrater, förlagskollegor och så har jag haft Debutantbloggen. Det har varit en stor hjälp och ett stort stöd. Tack alla.

 

8 reaktioner på ”Avrundning

 1. Fantastiskt bra tips det här med sammanhang, Nene. Och de andra tipsen också. Ser så fram emot att läsa fortsättningen av din otroliga bok!

  • Tack Hanna! Du är en pärla! 2011 ska bli året då jag tar igen min läslista, det har jag bestämt. Lift står högt upp på den, jag ser verkligen fram emot att läsa den. 🙂

 2. Pingback: Veckans inlägg på Debutantbloggen: Avrundning « En udda verklighet

 3. Du kanske ska vara glad att du inte visste hur mycket tid allt skulle ta. Annars kanske du aldrig vågat satsa…?

  Det har varit kul att följa dig här på bloggen och efterhand se din bok och ditt namn dyka upp lite här och där på tv och i tidningar! 🙂 Hoppas ni hittar nya intressanta debutanter för 2011!

  tack och hej!
  Karin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s