Therése Söderlind om recensenter som besvarar varandra

Therése Söderlind debuterade i september 2010 med det ångermanländska familjedramat Norrlands svårmod, som kom ut på Wahlström & Widstrand.. Therése gillar bland andra Graham Greene och Kerstin Ekman och kombinerar sitt romanskrivande med att författa manus till e-learning-utbildningar.

 

Hejsan! Som Nenes gamla vapendragare från Författarskolan och ”med-debutant” under året har jag sagt att jag gärna gör ett gästspel på debutantbloggen. Jag som hade velat skriva – och läsa – mer på bloggen, men då mitt liv inte ger de möjligheterna skriver jag dessutom mitt enda inlägg i elfte timmen.

En bok sägs ha kort liv i Sverige idag, så det är väl dags att summera. Det är svårt att se förbi recensionerna när man är debutant. Det är nästan omöjligt att motstå frestelsen att gå i svaromål. Men jag ska inte. De sköter det själva. Mycket nöje! (Och ja – det är om samma roman de skriver.)

 

Norrlands svårmod är ingen lyckad titel på en mycket lyckad roman.” (TÅ/ÖA)
”Det enda som sitter perfekt är titeln.” (Dalarnas Tidningar)

”Intrigen är ganska enkel.” (TÅ/ÖA)
”… som gör intrigen onödigt snårig när den kastar mellan olika tidsperspektiv.” (Länstidningen Östersund)

”… en nästan Lars Norénsk helvetesskärpa i dialogen.” (Länstidningen Östersund)
”Karaktärerna saknar egna röster …” (Dalarnas Tidningar)

”Therése Söderlinds debutroman Norrlands svårmod är … sinnrikt uppgyggd, spännande och har en psykologisk skärpa som skär vasst och djupt.” (GD/HD/Tidningen Kulturen)
”Det är skickligt, fingerfärdigt, tänktvärt. Kort sagt en debut som ger mersmak.” (Eskilstuna-Kuriren)
”… en pratig och ganska lättviktig roman …” (SvD)

”När Therése Söderlind debuterar med romanen Norrlands svårmod gör hon det med ett starkt språk … en välskriven bok som berör.” (Corren)
”Vad Söderlind saknar är ett språk som kan bära upp hennes historia.” (Dalarnas Tidningar)

”Hon lyckas skapa en hotfull stämning med mycket små medel, en blick, en skevhet, ord som skaver.” (Sydsvenskan)
”Ordrikedomen tynger ned.” (UNT)

”För att hålla samman så många olika lager och samtidigt låta dem kommunicera med varandra krävs en författare som kan hantverket. Och det kan Therése Söderlind fullt ut.” (Kristianstadsbladet)
”Söderlind äger samma förmåga att beskriva gränslandet mellan kärlek och våld som Joyce Carol Oates.” (Sydsvenskan)
”Om hon fått lite vägledning av en sträng förlagsredaktör med blåpenna … skulle romanen ha blivit betydligt mer spännande.” (DAST Magazine)

”Therése Söderlind har i sin debutroman verkligen lyckats fånga den norrländska mentaliteten och återger miljö och karaktärer ytterst trovärdigt.” (Kristianstadsbladet)
”… den här typen av klichéer … känns samtidigt så otroligt uttjatat i såväl miljöskildring som personteckning.” (Länstidningen Östersund)

Norrlands svårmod är spänningsroman när den är som bäst – där både mysteriet och personerna får tid och utrymme att utvecklas.” (Elle)
”… Therése Söderlinds ambitiöst upplagda men alldeles för omständliga debutroman …” (SvD)

”… varje ord, varje fras, är noga avvägd, här finns inget onödigt bråte som skymmer sikten…” (TÅ/ÖA)
”Flera av digressionerna är dessutom ovidkommande, de bidrar inte till storyn …” (UNT)

”Smått imponerad är jag över Therése Söderlinds förmåga att få berättelsens alla pusselbitar att falla på plats … författaren tycks ha helkoll på mängden ’planteringar’ – både falska och äkta.” (Eskilstuna-Kuriren)
”Trådarna som man hoppas ska vävas samman i ett rafflande slut trasslar bara ihop sig …” (Borås Tidning)

”Det blir aldrig tråkigt, tvärtom spänningen stiger för varje sida … När dramat går mot sin upplösning förmår Söderlind att överraska.” (TÅ/ÖA)
”… en familjegåta, vars lösning, när den äntligen kommer, jag för länge sedan tappat intresset för.” (SvD)

”…språket är levande och spänstigt, det sprakar och gnistrar om det.” (TÅ/ÖA)
”… ordvändningar som var söndernötta redan för tjugo år sedan …” (UNT)

 

God Jul på er – läsare, författare och recensenter.

Therése Söderlind

14 reaktioner på ”Therése Söderlind om recensenter som besvarar varandra

 1. Klockrent! Ger ett nyttigt perspektiv på recenserer i allmänhet och det man själv skriver i synnerhet. *stående applåder*

 2. Mitt i Norrlands svårmod. ca sid 180, är jag så nyfiken på författaren att jag börjar Googla. Håller julklappsboken från svärföräldrarna resten av sträckan? Ska Keith Richards memoarer få ligga där de ligger, blott bitvis lästa? Det får jag se. Hittills vill jag inte vara ifrån svårmodet. Det riktigt suger i magen efter att få fortsätta läsningen. Därför säger en gammal ådaling ”Tackar, fru Söderlind” så här mitt i. Keep up the good work!

  • Hehe, va kul!! Du får se vad du tycker, romanen ändrar tempo i del 2. En del gillar inte det. En del vill ha deckarens uppskruvade handling hela vägen, men si det var jag inte ute efter. Hoppas du inte lägger den ifrån dig i alla fall. Ha det gott!

 3. Pingback: Sara Starkström om att svara på kritiken « Debutantbloggen

 4. Hej!!!
  Nu ska jag gå och skaffa din bok! (inte bums för klockan är 17.36 en söndag i Kramfors, men om någon dag) Och tack för så smart och bra inlägg som bland annat visar att det gäller att som författare själv hitta vilka röster (överhuvudtaget) att djuplyssna till. Och jag VET hur svårt det kan vara.
  Själv tänker jag att det mest intressanta är de som har läst boken som jag träffar och pratar med. Och så beslöt jag att läsa recensionerna, av intresse. Men att hålla en hälsosam distans till dem. Det har funkat och inte funkat, om vartannat.
  Varit intressant har det helt klart. Ibland till och med ljuvligt. Ibland helt jävla rysligt.
  Nå, det här blev långt. Det är för att ämnet är outtömligt. Inte just det om recensioner, utan överhuvudtaget om det att uppleva att ens bok blir läst och vad som händer då.

  Varma hälsningar
  Hanna

  • Hej Hanna! Nu fick jag anledning att kolla upp dig – igen! Hade din bok på min önskelista (som bara finns i mitt huvud, inte smart) när jag först hörde talas om den, tror det var tidigt i somras. Det sista jag minns är att jag läste att det strulade med ditt förlag, sedan måste den delen av mitt minne där jag kom ihåg ditt namn raderats. Jag ska absolut läsa!!
   Och – jag vet av egen erfarenhet hur svårt det är att köpa bok i K-fors, upptäckte i höstas att där inte finns någon bokhandel längre! Kul förresten att du är därifrån, jag gick gymnasiet där … någon gång kring den tiden du föddes skulle jag gissa 😀
   Hoppas vi springer på varann någon gång, den här världen är mindre än man tror ibland.
   Ha det gott!

 5. Helt jäkla otroligt.
  Det är verkligen vad kritik är; åsikter, ingenting mer. Behöver inte ens ha med verkligheten att göra ibland 🙂

  Grattis till ett jäkligt snyggt bokomslag! Längre än så har jag inte tagit mig (jag är en dålig läsare) men jag är suuugen, det är jag.

  God jul!

 6. Fantastiskt roligt!

  Och säger väl mer än något annat att recensioner verkligen ska tas med en rejäl nypa salt.

  Det måste ha gått åt en hel del tid att sammanställa. Men det var det värt. Grymt bra! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s