127 ord. Hur i hela världen gör man?

Hej Annelie.

Tack för dina brev. Det känns som en bra tradition att försöka upprätthålla här på debutantbloggen. Och som vi har sett så kan de verkligen ge upphov till väldiga diskussioner.

Jag har en fråga. Hur i hela världen skriver man en berättelse på 127 ord? Mina berättelser går sällan under 7 000 ord, och då är det en förhållandevis kort novell. Min fantasybok ligger på ungefär 90 000 ord.

Jag läste en kurs i kreativt skrivande nu under hösten. Då fick vi i uppdrag att skriva en saga på 4000 tecken. Jag tänkte att det var ju lite litet, men jag fick väl skriva en halv novell. Sedan insåg jag att det stod 4000 tecken, inte 4000 ord. Det var ju ingenting.

Först blev jag rejält irriterad. Efter en stund insåg jag att det var en utmaning. Jag skrev en historia som hamnade på 8000 tecken och kapade sedan hänsynslöst i den tills dess den var halva storleken. Det fascinerande var att jag insåg att den fortfarande fungerade. Vissa delar var till och med bättre. Jag tror att denna övning gjorde mig till en bättre redaktör av mitt eget material. Man blev liksom mer brutal mot texten. Det blev lättare att döda sin älsklingar.

Men att skriva en historia på bara 127 ord? Det är helt otroligt. Du måste ha jobbat och slipat på de orden hur länge som helst! Hur tänker man? Hur skapar man karaktärer. Hur konstruerar man den narrativa strukturen. Hur finner man en dramatisk effekt. Jag skulle vara väldigt tacksam om du ville dela med dig lite om hur boken formats och förändrats under arbetet med den.

Vad har du lärt dig? Vilka erfarenheter tar du med dig?

Allt gott.
mvh /Oskar

En reaktion på ”127 ord. Hur i hela världen gör man?

  1. Pingback: Att skriva en barnbok « Debutantbloggen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s