Pioneer One – en pionjär satsning

Jag har tidigare skrivit en del om vart jag tror att förlagsindustrin är på väg. Under de senaste åren har nya tekniker som POD (= Print On Demand) och e-böcker vuxit fram. Tekniken är både lättillgänglig och förhållandevis billig, och den blir bara billigare. Detta kommer att medför att förlagsvärlden inom några år förändras för alltid. De stora monopolen kommer att brytas och vi kommer att få se tusentals små aktörer. Detta kommer att ske. Tekniken gör det ofrånkomligt.

Men idag vill jag ge ett liknande exempel från en annan värld. Filmens värld. Musikindustrin har redan skakats om och nya intressanta tjänster med nya affärsmodeller har sett dagens ljus. Spotify är bara ett av många exempel. På samma sätt går det med filmen. Netflix är en amerikansk tjänst där man betalar en månadskostnad och sedan kan man se på hur mycket film man vill. Det finns också några svenska varianter där Voddler är den mest kända.

Men både Netflix och Voddler representerar egentligen bara nya sätt att distribuera och ta betalt för film. Själva produktionen är fortfarande den samma, med stora film och tv-bolag som äger egna studios och som har ett stort maskineri, innehållande: producenter, regissörer, filmtekniker, testgrupper, ekonomer, scenbyggare och specialeffektfolk. Det är en stor apparat att dra runt. Men i framtiden kommer vi också att få se nya exempel på hur man kan finansiera och producera film.

En sådan pionjär satsning är redan här: Pioneer One. Teamet bakom har gett sig på att spela in en tv-serie, helt och hållet baserad på donationer. Först samlade de ihop nog med pengar för att kunna köpa in lite vettig utrusning. Idag har priserna sjunkit så pass mycket att man faktiskt kan köpa riktigt bra kameror och redigeringsprogram utan att ruinera sig. De spelade in första avsnittet och la upp det helt gratis på internet. Sedan ställde de frågan: ”Vill du veta hur det går? Ge oss en donation så att vi kan fortsätta filma.” Över en miljon människor såg avsnittet. Snart hade de pengar nog för att filma ytterligare tre avsnitt.

Vad handlar då Pioneer One om? En satellit kraschar över den nordamerikanska kontinenten och sprider radioaktivitet över ett stort område. Amerikanerna tror att det rör sig om en smutsig atombomb och skickar ut ett FBI-team för att undersöka. De finner något oändligt mycket märkligare. Satelliten innehåller ett livsuppehållande system, och en ung man klädd i en gammal rymddräkt från USSR. I sonden finns också en handskriven lapp på ryska, som påstår att mannen är barn till två kosmonauter som Sovjetunionen sände till Mars på åttiotalet. FBI-teamet har bara timmar på sig att nysta reda på sanningen innan USAs regering vill föra mannen till ett centralt fängelse, anklagad för terrorism.

Det är en intelligent historia baserad på en riktigt intressant premiss. Det märks dock att det är filmat med liten budget. Lokalerna är lite bleka, ibland är ljudet halvdant. Men personligen drogs jag snart med i storyn, så det var lätt att ha överseende med skönhetsfläckarna. För att vara amatörer är skådespelarna över lag riktigt bra. Jag har sett sämre i stora produktioner.

Vår värld håller på att förändras. Oavsett om det handlar om böcker, musik eller film, så kommer det att lanseras nya intressanta affärsmodeller. Av den enkla orsaken att de gamla ofta har slutat att fungera. Vi lever mitt i en övergångsperiod och om några år har antagligen systemet stabiliserat sig. Men för många kommer det att vara en smärtsam process. Ändå förutspår jag att denna sköna nya värld kommer att ha helt andra möjligheter för kreativa människor att själva skapa och distribuera sina verk. Man skulle till och med kunna påstå att teknologin har en demokratiserande effekt på vår kultursfär. Och det är väl aldrig fel? Det ska sannerligen bli en intressant framtid att leva i.

 

när man skriver

Det här inlägget postades i Oskar och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Pioneer One – en pionjär satsning

 1. Oskar Källner skriver:

  Du kan tanka ner avsnitten helt gratis från:
  http://vodo.net/pioneerone

  De använder sig av torrentteknologi för att ladda ner serien. Så du behöver en torrentklient. T.ex. uTorrent.
  http://www.utorrent.com/

 2. Christin skriver:

  Ett mycket inspirerande inlägg! Tack för bra läsning.
  Jag blir också sugen på att kika på den där serien. Var hittade du den?

  /Christin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s