Inspiration – Att leva i John Bauers skogar

Jag har alltid älskat sagor. När jag var barn hade jag ”Min skattkammare” stående i all sin härlighet i bokhyllan. Alla tolv volymerna. De var riktigt gamla och grånade, men fångade alltid min nyfikenhet. Jag minns speciellt Östan om sol – västan om måne med dess fantastiska illustrationer. Jag kunde sitta andaktsfull och bara bläddra i flera timmar (upplevde jag det som då, men det var säkert en halvtimma i alla fall.) 😉

I skolan blev vi tidigt introducerade till John Bauer och hans målningar. Jag vet inte om det berodde på att jag växte upp i Jönköping, som också hade varit Bauers hemort. Vi fick höra allt om hans konst och om hans tragiska död. Bara 36 år gammal, drunknade han och hela hans familj då ångaren Per Brahe kantrade och sjönk i en höststorm på Vättern.

John Bauers tavlor har alltid talat till mig, ända sedan jag var riktigt liten. Det finns något i dem, av ensamhet, utsatthet och vemod. Men också av värme, glädje och mystiskt sagoljus. Jag skriver fantasy. Min bok innehåller både troll, älvor och annat oknytt från svensk folktro. När jag började skissa på trollen till min bok var det ganska självklart att John Bauer kom att spöka i bakhuvudet. När mina karaktärer är ute och vandrar i Kilsbergens mörka skogar, så är det molningarna av Bauer jag ser framför mig.

Vi är alla olika, och hänförs av olika saker. Men personligen måste jag uttrycka en skuld av tacksamhet till den sedan länge hädangångne Bauer. För utan hans konst hade mitt liv, och definitivt mitt verk, varit mycket fattigare.

14 reaktioner på ”Inspiration – Att leva i John Bauers skogar

 1. Margareta Wersäll: min bok om John Bauer och Esther Ellqvist är nu klar och kan köpas. Titel: ”Allt är en bild av mitt hjärta. Konstnärsparet John Bauer och Esther Ellqvist” Säljs via Vulkanmedia eller via nätförsäljare. Vill någon kontakta mig är min email-adress: wersall@tele2.se.

 2. Vill bara berätta för alla Bauer-vänner att min bok om John Bauer och Esther Ellqvist är tryckt nu. Den heter ”Allt är en bild av mitt hjärta. Konstnärsparet John Bauer och Esther Ellqvist.” Titelns inledning är ett citat ur ett brev till Esther år 1903 och uttrycker John Bauers längtan till sin kärlek men också hans oro för att inte leva upp till de hårda krav han ställde på sitt konstnärskap. Boken finns nu att beställa på AdLibris, Bokus och C-don men kommer även så småningom i bokhandeln.

 3. Tycker Oskar Källners karakteristik av Bauers konst som en själslig nationalklenod är så fantastiskt fin! Har skrivit om John Bauer och Esther Ellqvist och manus ligger nu på förlag så jag går i stor spänning.
  Margareta Wersäll

 4. Pingback: Därför är Drakhornets omslag i mangastil « Debutantbloggen

 5. Kul! Känns som att vi är många som fått uppleva något speciellt genom John Bauers konst. Han är och förblir en inspiration.

  Jag har en bok med gamla klassiska svenska folksagor illustrerad av Bauer. De sagorna hjälpte mig när jag satte samman världen där Drakhornet utspelar sig. Jag tänkte ”Hur skulle en värld fungera där dessa sagor inte längre var sagor, utan verklighet.” Tillsammans med den atmosfär som Bauers bilder gav åt berättelserna försökte jag sedan skapa något eget. Det är en väldigt spännande resa, och den har bara börjat …

 6. Jag fick en volym av Min nya Skattkammare varje jul och födelsedag av min gudmor. De har fortfarande en hedersplats här hemma. Underbara böcker, en verklig skatt för alla barn!

 7. Ja, Bauers konst drar med mig också till en värld av troll och älvor. Mötte dock inga idag när jag var ute i Bauers skog med hunden – och det var nog tur det =)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s