”Gudarnas skymning” – Kanon eller kalkon?

Jag har ett problem. I förra veckan berättade jag ju att min bok kommer att  heta Drakhornet. Men då det är första delen i en serie behöver jag också ett bra serienamn.

Ett serienamn, är mycket vanligt, ja nästan ett måste inom fantasy. Inom genren finns gott om exempel: C. S. Lewis ”Berättelsen om landet Narnia”, Stephen Donaldsons ”Kampen om Mordant”, Stephen Kings ”Det mörka tornet.” eller vår egen Henrik Larssons ”Blodsarvet.” Men serienamn är vanliga även inom andra genrér. Två kända svenska deckarserier är t.ex. ”Fjällbackaserien.” av Camilla Läckberg samt Stieg Larssons ”Millenniumtriologi.”

Vad ska då min serie heta? Jag har brytt min stackars hjärna. Det är inte lätt. Funderade ett tag på ”Berättelsen om Erik och Hanna.” Men det har inte alls samma spänst som ”Harry Potter och…” så den idén åkte i papperskorgen. Tänkte lite på ”De gamla gudarnas återkomst” eller ”Härskarnas återkomst.” men det vimlar av återkomster inom fantasy. Mest kända är väl Tolkiens ”Sagan om kungens återkomst” och Robert Jordans ”Sagan om drakens återkomst.” Nog för att jag gillar konventioner, men detta blir alldeles för kliché.

Nu funderar jag på ”Gudarnas skymning.” och kan inte riktigt bestämma mig. Är det kanon eller kalkon? Å ena sidan ger det sköna fornnordiska referenser till Ragnarök och sånt, å andra sidan kan jag höra tant Agda, med gäll röst utbrista: ”Gudars skymning!”

Ett annat alternativ är ”Hjärtats sång.” som jag gillar för att dess poetiska känsla och många tolkningsmöjligheter. Samtidigt känns det lite mer som en romantisk Harlequin än en fantasy med fornnordiska influenser.

Ett tredje alternativ är ”Nio världar.” Men jag är osäker på vilka bilder det manar upp. Ger det mer frågetecken än utropstecken? Ger det över huvudtaget någon slags emotionell reaktion?

Vad säger ni? Skulle verkligen uppskatta lite tankar och reaktioner?

9 reaktioner på ””Gudarnas skymning” – Kanon eller kalkon?

 1. @Thomas: Tack för dina tankar Thomas. Du har gett mig ännu mer att tänka på. Men jag har nu ett förslag som jag bollar med några av mina vänner som jag tror kommer att bli riktigt bra. Men återkommer om det senare. Tack!

 2. Jag har funderat ett tag på det här med serienamn, därav min sena kommentar.
  Att kalla använda ordet berättelse, kan kännas för allmänt. Saga kan på svenska i bland tolkas som berättelse för små barn – vilket du antagligen vill undvika för en ungdomsbok. Du kanske vill använda mer storslagna ord som krönika eller epos. Hur du ska få till detta vet jag dock inte. Erikskrönikan kan du ju inte använda. 🙂

  Nio värdar låter som ett bra alternativ. Det är ju viktigt att du väjer något som relaterar till din berättelse.

  Ett alternativt sätt att komma på många förslag är att välja ett speciellt format. Till exempel två ord med samma begynnelsebokstav. Sådana exempel skulle kunna vara
  Trollens tid, Vättarnas val, Skogens sång, Vindens viskningar, Havets hemligheter, Värdarnas vägskäl, Tidens tecken etc. Den här sortens titlar ger ju lätt en poetisk känsla och de är lätta att komma ihåg. Men det är ju väldigt viktigt att du väljer något som passar din berättelse.

 3. @ALLA: Tack så mycket för era kommentarer. Jag har fått en hel del att tänka på. Kanske är det 30 år för tidigt att försöka reformera ”Gudarnas skymning.” Jag får grubbla på fler alternativ. Tack!

 4. Nio världar borde ju funka i och med referenserna till det fornnordiska. Men hur hade du då tänkt med bokserien? Ska de utpspela sig i dessa nio olika världar?

 5. Inte Gudarnas skymning, låter lite som uttrycket ”Gudars skymning” vilket jag inte tror är karaktäristiskt för serien.
  ”Nio världar” låter mycket bättre. Lite brainstorming om andra tänkbara namn skulle kanske behövas… Det beror ju lite på dina planer. Finns det något namn på något av världarna som skall bli rådande som du kan ta namn från? Någon röd tråd som går igenom allt? Vem är huvudpersonen egentligen – den personens namn? 🙂

 6. När jag växte upp på 80-talet fanns det något barnprogram (har dessvärre glömt/förträngt vilket) där karaktärerna utbrast ”Gudars skymning!” om precis allt oväntat som hände. Tycker därför inte direkt att det utgör ett bra serienamn för det klingar som en ersättning till uttrycket ”Herre gud!” eller ”Kära nån!” eller liknande i mina öron – och det kan man ju utbrista om diverse triviala saker även om den bokstavliga betydelsen kanske är mer dramatisk.

  I så fall väcker ”Nio världar” min nyfikenhet mycket mer. Det låter som om det finns mycket att utforska i en serie som handlar om nio världar. 🙂

 7. @Carola: Kul att du tycker om det. 🙂

  @August LS: Stackars Göran Palm. Jag kan ana vilka böcker han måste ha läst. Blir nästan sugen på att skicka honom lite bra fantasy.

  Galenpannan kanske vore en bra titel på del tre. 😉 Nej men allvarligt talat. Då du refererar till Göran Palm anar jag att du är aningen äldre än mig. De uttryck som du radar upp finns i min verklighet, men de är ganska avlägsna. Jag är i min tur aningen äldre än de ungdomar jag vill nå med boken. Antagligen är då uttrycken ännu mer avlägsna för dem. Kanske finns det just därför en möjlighet att rädda ”Gudarnas skymning” som uttryck. Att återigen fylla den med innehåll som mer har att göra med dess originalbetydelse, och mindre med tant Agda.

 8. Jag finner det lite oroande hur mycket tid som tycks läggas ner på att sätta sig in i förhållande till de sedvanliga konventionerna. Tror Göran Palm sagt att Fantasy är ett ironiskt namn på en genre som framför allt utmärker sig genom sin avsaknad av fantasi och nytänkande.

  Om den heter Gudars skymning kan man följa upp i samma ton och på så vis få ett serienamn. Gudars skymning, Jösses Amalia, Järnspikar, I galen tunna osv.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s