En het sommar på Gotland

Dagens gästbloggare är Maria Engelwinge som debuterar i april/maj  på Ord/Text/Mening förlag med En SHOT till, tack. En bok om vänner en het sommar på Gotland. En bok om hur hemligheter från det förflutna påverkar nuet, om vad människor är beredda att göra för att bli sedda och älskade och vad som händer när det förflutna kommer ikapp.

Jag har min blogg på passagen vanligtvis, så jag bad läsarna ställa de frågor de var nyfikna på.

Hur jobbar du fram ett manus?

Jag kommer på karaktärerna först. De finns ganska fix och färdiga i mitt huvud med allt vad det innebär av olater, saker man kan tycka om dem för, passioner, sorger, längtan och trauman. Sedan bygger jag handlingen runt dem. Vad de gör, tänker och hittar på blir storyn och deras inre liv benstommen som allt kretsar kring. Jag använder bara datorn.

Jobbar du mycket med research?

Absolut. Jag vill att alla fakta ska bli korrekta. Jag hittar mycket på nätet, men långtifrån allt. Jag ringer massvis med samtal, och frågar alltifrån om hur en abort går till nu förtiden till vilka träd som växer i Almedalen. Trots att jag bodde på Gotland i 29 år är det mycket man glömmer och mycket som har förändrats. Jag skulle vilja säga att halva tiden är ren skrivglädje och halva tiden research och redigerande. Och jag tycker att allt är lika kul.

Hur många timmar/dag skriver du oftast? Har du många kontakter som hjälper dig med t ex idéer och korrekturläsningen?

Det är nog väldigt individuellt. Jag skriver när andan faller på. Vissa menar att man inte ska göra så för då blir det inget gjort. Shotboken tog ett halvår från första tangentnedslaget tills jag fick ja från min förläggare. Då var redigerande, lektörsläsning och research inkluderat.

Jag har valt ut några som jag känner förtroende för och som jag anser skriver fenomenalt själva att hjälpa till med idéer och kritik under resans gång. Jag är själv gammal korrekturläsare, men det hjälper inte mycket när det gäller ens egen text. Det fixar förlaget och ens ordbehandlingsprogram.

Om jag inte minns fel hade du skrivit 6 manus innan En SHOT till tack.
När visste du att detta var något hållbart?

Ganska snart faktiskt. Jag la upp delar av manuset på Kapiel1 och fick en enorm respons. En sömnlös natt beslutade jag mig för att skriva romanen jag själv inte ansåg fanns utgiven och att skriva det jag själv ville läsa. Jag brydde mig inte om vad folk skulle tycka och tänka, och det var uppenbarligen ett bra drag.

Hur kom du på att du skulle ta hjälp av Leffe Delo som lektör och hur bedömde du att det var värt pengarna? Hur tog du emot responsen?

Leffe gjorde reklam för sig på kapitel1. När jag såg hur klockrent han bedömde mitt och andras första kapitel fanns det ingen tvekan. Han lärde mig allt från skrivtekniker till marknadsföring och baksidestext. Han tar 2000 i arvode, och redan innan Leffe visade sig på Kapitel1 hade jag bestämt mig för att anlita en lektör. Det var värt varenda krona.

Jag fattade ju att det skulle bli mycket att jobba med, trots det infann sig en lätt depressionskänsla efter första utlåtandet. Det berodde inte på att Leffe inte älskade allt jag skrivit eller att han inte höjde mig till skyarna. Jag betvivlade helt enkelt om jag hade vad som krävdes för att göra de nödvändiga förändringarna. Tungheten höll sig i ett dygn ungefär, sedan läste jag utlåtandet en gång till och satte igång att redigera av bara h-e . Jag är oerhört tacksam för Leffes respons. Utan honom hade det inte funnits en roman i boklådorna snart, eller åtminstone en bra mycket sämre.

När i processen kände du dig redo – sen – att göra de ändringar som han påpekade?
Ansåg du att de var relevanta?
Kunde du anamma dem direkt?
Såg du det han såg?

Oja, jag såg absolut det Leffe såg. I nio fall av tio var vi överens. Där jag inte höll med fick jag ställa frågor, bolla tankar och ifrågasätta. Leffe förklarade konkret varför han ansåg att det inte var bra. Vi var som sagt inte alltid överens, men då sa Leffe till mig att lita på min magkänsla och det gjorde jag.
Det tog ett dygn innan jag smält all kritik, men sedan var det inga problem att ta till mig kritiken. En fördel, som jag ser det, var att jag inte investerat känslor i texten. Jag hade inget att försvara. Jag ville bara skriva en så bra roman som det var möjligt.

Förstod du någon gång under redigeringen att det här skulle gå vägen – bära frukt?

Ja, ganska snabbt. När det väl var dags att skicka till förlag var jag säker på att En SHOT till tack skulle bli utgiven. Jag hoppades att det skulle bli det förlag som jag själv ville ha, och så blev det. Jag fick ja på första försöket. Jag menar inte att jag är någon ny Ulf Lundell eller Marian Keyes. Jag är Maria Engelwinge och jag har skrivit en roman som är unik. Den kanske aldrig blir en klassiker, såsom Lagerlöf eller Austen, men den är en skildring av vår samtid, med allt vad det innebär, och det är så jag vill att den ska ses.

Jag skulle vilja veta hur det gick till när du blev antagen:)

Jag skickade mitt manus till Ord/Text/Mening redan innan det var klart. Jag skrev ett ganska kaxigt följebrev, vilket jag inte direkt rekommenderar. Det kan gå hem, lika gärna som det kan få redaktören att dra öronen åt sig. I mitt fall kände jag att jag inte hade något att förlora. Min största dröm i världen var inte att bli publicerad. Jag förstår om det låter arrogant, men jag har så mycket annat i mitt liv som är viktigare. Men självklart är jag oerhört tacksam att det blev som det blev, och nu skriver jag en uppföljare till Shotboken.

6 reaktioner på ”En het sommar på Gotland

  1. Jag har följt dig sedan första kapitlet och har alltid tyckt att boken är speciell och borde tryckas.
    Du har ett unikt språk och skriver både tufft och underbart.
    Hoppas fler fattar det.
    Kramar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s