Från idé till…

Hittills har jag skrivit mest om min kommande barnbok. Men som jag skrev i ett tidigare inlägg satsar jag brett på mitt skrivande. Dagens inlägg handlar om en idé som ganska snabbt utvecklades från frö till… någonting mer konkret.

8 december 2010
Jag skriver frenetiskt på min magisteruppsats. Måste bli klar i tid. Vill inte bli en sådan som tre år senare fortfarande ”har lite kvar”. Ser ut genom mitt fönster. En parkeringsplats. Snö. Bilar. Ser på datorskärmen. Orden som växer fram. I mitt huvud händer något; några tanketrådar som dittills har varit separerade får plötsligt kontakt och det gnistrar till. En titel uppenbarar sig. Jag vet på en gång vad det är för bok. En antologi med en specifik inriktning. Jag försöker skaka av mig idén, men det går inte. Skickar tre mejl till tre förlag lite på måfå. Ett förlag svarar med vändande post. Under dagen utvecklas min idé i mejlväxling med förlaget. Det blir en tydligare koppling till skolan.

12 december 2010
Jag  skickar ett mer genomarbetat förslag till förlaget, som meddelar att de återkommer med besked efter nyår.

21 januari 2011
Förlaget tackar nej till mitt förlag. De hänvisar till en minskad försäljning av antologier. Jag överväger att kasta min idé i papperskorgen.

24 januari 2011
Jag tänker om och skickar en förfrågan till ett annat förlag. Får svar direkt där de ber mig utveckla. Jag gör några ändringar i mitt dokument och skickar iväg det. Får svar från förläggaren som lovar att återkomma inom två veckor. Det var snabbt, tänker jag.

3 februari 2011
Min sons födelsedag. Jag tar en tupplur på eftermiddagen före firandet. Vaknar till och stäcker mig efter mobilen som ligger på nattygsbordet. Kollar mejlen, som vanligt. Förläggaren har hört av sig. Jag förbereder mig på dissen. Men den kommer inte. Istället skriver hon: ”Redaktionen tycker att det skulle vara trevligt att träffa dig” och undrar om jag vill komma på ett möte. Jag springer två glädjevarv i lägenheten innan jag läser mejlet igen och visar min man. Pussar och kramar mina barn och påstår att det är sonens födelsedag som gör mig så uppspelt. Firar födelsedag med ett kittlande glädjerus under huden.

11 februari 2011
Under natten har Stockholm drabbats av snöstorm. Busstrafiken står still, bilar kör fast, vårkänslorna är bortblåsta. Men jag bor längs Blåa Linjen och har inga problem att ta mig in till stan. Klockan ett sitter jag i receptionen på det stora förlaget. Känner mig märkligt lugn. Väntar. När förläggaren kommer känner jag igen henne från bilden på nätet. Hon är kortare än jag föreställt mig. Hon bjuder mig på kaffe och vi sätter oss vid ett runt bort på hennes kontor. En tjej som går i åttan och som gör sin prao på förlaget sitter med. Jag berättar att jag också praoade på ett bokförlag. Sedan pratar vi om mig, vad jag gör,  om min barnbok. Vi finner varandra i gemensamma erfarenheter, har trevligt. Pratar om min idé, om skolan, om kursplaner, om språk. Vi verkar ha samma tankar kring skolan och läromedlens roll. Det känns bra.

Då börjar förläggaren prata om nästa steg. Hon pratar om provkapitel och etappavtal. Mina kinder hettar och jag hör hur jag slutat att prata och bara ger ifrån mig ynkliga pipande ljud emellanåt. Efter en timme avslutar vi mötet i samförstånd. Jag ska tänka vidare och höra av mig om jag vill skriva avtal om ett provkapitel.

Går ut på gatan, betraktar porten in till förlaget där jag just varit och känner ett fladder i bröstet. Går genom snön till en bokhandel. Slår mig ner i caféet där och dricker en latte. Kollar mejl i mobilen. Förläggaren skriver: ”Det var trevligt att mötas idag. Som jag sa, tänk igenom det vi pratade om och återkom till mig när du känner dig ’mogen’ och har ett upplägg någorlunda klart för dig.”

13 februari 2011
Det är söndag. Under helgen har min hjärna poppat idéer som aldrig förr. Jag mejlar förläggaren och beskriver kortfattat hur jag tänker. Hon svarar snabbt och undrar om det är dags att skriva avtal.

16 februari 2011
Ett kuvert från förlaget dimper ner på hallmattan. Jag sprättar upp det. Där ligger ett avtal i två exemplar tillsammans med ett svarskuvert och en hälsning från förläggaren. Jag slår mig ned vid köksbordet där tulpanerna slokar i sin vas. Överenskommelsen gäller ett provkapitel för ett läromedel i svenska som andraspråk. I början av maj ska jag vara färdig. Sedan bedömer förlaget och deras referensgrupp om det är något att gå vidare med eller ej. Jag skriver på.

17 reaktioner på ”Från idé till…

 1. Pingback: I höst händer det « Debutantbloggen

 2. Pingback: Boken som skrev sig själv « Debutantbloggen

 3. Pingback: En missad deadline – och förläggarens dom « Debutantbloggen

 4. Olga: Tack!

  Christin: Det får jag tyvärr inte avslöja. Ännu…

  Nilla: Tack för det.

  Malin: Jag hoppas att du har rätt!

  Anders: Det gick bra. Jag blev klar i tid och fick bra betyg och fina ord från professorer och andra.

  Sofia: Tack snälla du, och lycka till med uppsatsen 🙂

 5. Annelie, jag är så sjuukt jävla imponerad av ditt driv! Du är otroligt effektiv och ambitiös. Stort grattis, det var ytterst välförtjänt!

  Hälsningar en som fortfarande ”har lite kvar” på sin uppsats 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s