Kan man räkna med att bli recenserad?

Det börjar dra ihop sig för mitt boksläpp. Pressmeddelandet är skickat och böckerna kommer snart från tryckeriet. Bara att invänta samtal från journalister som vill göra hemma hos-reportage och inbjudningar från tv-soffor, eller?  Troligtvis inte. Allmänintresset för en tvåspråkig barnbok på ett litet förlag är sannolikt mycket begränsat. Man kan fråga sig om det över huvud taget kommer att uppmärksammas av någon.

Mitt svar på det är ett tveklöst ja. För jag vet att det finns många som tycker att detta är viktigt. Den tvåspråkiga barnboken är en stark symbol för viljan att stärka modersmålen och främja flerspråkighet i samhället. Det största intresset kommer från pedagogiskt håll, från modersmålslärare, förskolor och myndigheter.

Även bloggarna verkar ha nappat. De reagerade snabbt på utskicket och verkar vilja recensera boken. Där ser jag den stora möjligheten att nå ut, utan att ta vägen via gammelmedia. Hittar man bloggar med rätt inriktning, som är villiga att läsa boken och skriva något om den kan man nå exakt de grupperna som boken riktar sig till.

Den stora svårigheten ligger förstås i att nå de som talar de språk som ingen av oss som är iblandade behärskar. Hur nå polacker i Sverige? Somalier? Bosnier? Jag har ingen aning. Här står mitt hopp till förlaget och de försäljningskanaler som redan finns inarbetade.

Gång på gång har min förläggare sagt att det tar mycket längre tid att få igång försäljningen på en tvåspråkig barnbok jämfört med enspråkiga. Men den senaste tiden har jag anat en skiftning i hennes inställning. ”Det verkar som om intresset för Adam-boken är större än vid vårt förra boksläpp” sa hon nyligen och funderade på om det kanske är tack vare sociala media.

Tiden får utvisa hur det går med försäljningen av min bok, men jag känner mig tacksam att jag får ge ut en bok i precis den här tiden, när det med ganska enkla medel går att nå ut på egna villkor, utan att ”godkännas” av de stora mediajättarna. Här tror jag att Oskar och jag har mycket gemensamt och det ska bli mycket intressant att följa även hans lansering under året.

Tills det drar igång på riktigt smider jag nya planer för min lilla barnbokshjälte. Snart kanske han är överallt…

3 reaktioner på ”Kan man räkna med att bli recenserad?

  1. Pingback: Radiodebut i SR:s somaliska program « Debutantbloggen

  2. Planer för framtiden kanske vi kan diskutera efter boksläppet 🙂

    Bloggarna hittade jag dels genom att utgå från vilka som skriver om flerspårkighet och skola, dels genom att leta efter bokbloggar och särskilt sådana som skriver om barnböcker. Att hitta bloggare på de andra språken är svårare, av naturliga skäl.

  3. Kul att du också satsar på bloggar och olika sociala medier. Även jag planerar (som du nämner ovan) att i stort går förbi gammelmedia. Inte så att inte kommer att försöka att nå ut den vägen också, men jag har många andra idéer. Men nog om det. Det får bli ett senare inlägg.

    Själv är jag nyfiken över hur du hittade de aktuella bloggarna, samt vad du har för framtida planer för din Adam. Snart kanske han faktiskt är överallt. 🙂

    Kör hårt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s