När bokryggen blir en milsten

Det har skrivits en hel del tidigare på bloggen om e-böcker och den litterära världens framtid. Debatten rasar som bäst om hur stor del av marknaden e-böckerna egentligen kommer att ta. Vi är ändå ganska många som gillar att hålla en pappersbok i handen. Tyngden, lukten av cellulosa, känslan av att vända blad och texturen av papper som smeker fingertopparna. Detta är saker som en e-bok aldrig kan vara.

Amazonz Kindle, en av världens största e-läsare. Klarar dock än så länga bara av svartvitt.

Ändå tror jag att e-böckerna totalt kommer att dominera den litterära scenen om tio år. Fördelarna är för många. En e-bok har ingen tryck eller distributionskostnad, därmed blir priset lägre. Den kräver inget förvaringsutrymme, så man slipper överfulla bokhyllor i varje rum (för att inte tala om kartongerna på vinden.) Dessutom är läsplattan lätt att hålla, så man får inte ont i armarna som när man läst en 1,5kg tegelsten i några timmar. Sedan är texten sökbar, man kan stoppa in hyperlänkar i referensmaterialet och sist men inte minst så kan fonten förstoras upp till valfri storlek. Vissa böcker (framförallt vissa pockets) trycks i extremt liten stil. Det är inte alltid man har lust att sitta med förstoringsglaset och läsa.

iPad med Marvel Comics app. Det är inga problem att se på bilder och läsa t.ex. serier i moderna e-läsare.

Men vad kommer då att hända med den gamla pappersboken? Den som tjänat oss så väl under flera hundra år. Jag är övertygad om att den aldrig kommer att försvinna. Däremot kommer den att få en annan symbolisk laddning.

Idag har vi många olika sorters böcker i våra hyllor. Där finns fina inbundna verk, blandat med referenslitteratur och (i alla fall för mig) hejdlösa mängder med billiga pockets. Jag tror att när väl e-boken slagit igenom så kommer vi bara att ha de inbundna kvar. Resten kommer att ligga på läsplattan. För referenslitteratur är ändå smidigare att ha sökbart, och alla dessa billiga pocketar köpte man ju ändå just som pocketar för att man ville ha lite billig underhållning.

iBooks, iPadens virtuella bibliotek. Här står böckerna och väntar i en hylla bortom rummet.

Den inbundna boken kommer däremot att få en helt annan betydelse. Om tio år kommer de flesta att köpa e-böcker (därför att det då är det självklara alternativet, speciellt  när man prövar något nytt.) Men om man verkligen älskade e-boken, om den rörde vid ens hjärta och tog med en på en resa, då kommer man också att köpa pappersboken. Då blir det inte pocketupplagan, utan den stora, överdådiga, inbundna, fantastiskt illustrerade lyxvarianten.

Vi kommer ta denna vackra bok och ställa in i hyllan. Inte för dess egen skull. Kanske knappt ens för att läsas. (Även om jag verkligen hoppas det.) Istället är den en minnestavla, en milsten, som påminner om den resa boken tog oss på.

Det är i alla fall vad jag tror. Vad tror du?

13 reaktioner på ”När bokryggen blir en milsten

 1. Jag instämmer även i böckers andrahandsvärde och står nog fast vid min åsikt: läsplattorna och e-böckerna kommer inte att ersätta den vanliga boken. Men de kommer säkert att utgöra en stor del av läsningen framöver. Frågan är då om de utökar läsandet, eller tar över en del av det redan befintliga?
  Jag tror det utökar.

 2. Jag tänker på skärmen, ”uppdateringsfrekvensen”? Inte på belysning och dylikt, även om det låter intressant och lite häftigt. Jag skulle få ont i ögonen av att läsa på skärm för länge (sitter mycket framför dator på dagarna) och ser fram emot riktigt material. Men det är ju min personliga åsikt.

  Och jag läser alltid i badet 😀

  • Med e-ink så är det ingen uppdateringsfrekvens. Sidan uppdateras bara när du bläddrar och sedan är den ”fryst”. Det är det som gör att man kan få väldigt bra batteritid på dessa läsare jämfört med LCD-skärmar och liknande. Du ska kunna bläddra tusentals gånger utan att behöva ladda batteriet…

 3. Oscar, håller helt med om priset. Hälften av den tryckta är vettigt, men det är inte alls så de tänker, förlagen. Jag tror de ser en chans att öka sina marginaler istället. Märkligt att de gör exakt samma misstag som skivbolagen gjorde, trots att vi alla nu står med facit i hand.

 4. Pingback: När pennan blir tangenter « Debutantbloggen

 5. Vilken intressant diskussion det blev. 🙂 Jättekul. Många olika tankar och frågor som dyker upp. Ska försöka bocka av några av dem i tur och ordning.

  Vilket dör först, inbundet eller pocketen

  Jag vidhåller nog ändå att det är pocketen som kommer att dö först. Detta gör jag efter siffror från USA där e-boksrevolutionen har kommit betydligt längre än här i Sverige. Där har man sett en betydande nedgång på just pocketförsäljning som man sedan sätter i relation till e-boksförsäljningens uppgång. Här är t.ex. en färsk nyhetsnotis som visar att Amazon nu säljer fler e-böcker per titel än de säljer pockets.

  http://www.readersread.com/blog/203111

  Sedan har ingen av oss facit. Men jag tror fortfarande mest på pocketens snara död än de inbundna. Storpocket som är en slags mellanvariant spår jag en lysande framtid, speciellt om det är på POD, för då finns inga lager som måste finansieras och inte heller kan den gå ur tryck.

  Tar man med en läsplatta till stranden?

  Jag var i Jordanien nyligen. På hotellet träffade vi en norsk familj. När vi låg där och lapade sol satt den norske familjefadern under ett parasoll och läste från sin iPad. Så nog kan den häng med till stranden. 🙂 Det är mest en vanesak.

  Får man inte huvudverk av läsplattor?

  Precis som Sölve redan tagit upp så använder många läsplattor sig av elektronic ink, utan bakgrundsbelysning. Många av dem är anpassade just för att ge samma känsla som att man läser på ett papper. På iPaden har jag förstått att man kan skruva ner intensiteten (äger inte någon själv, så jag har inte kunnat testa) men det påstås att även iPaden fungerar utmärkt att läsa på utan att få huvudvärk.

  Men kopieringsskydden då? Om jag vill låna ut min bok? Eller sälja/ge bort den?

  Det här är ett problem och en klurig balansgång. För å ena sidan måste en e-bok vara lika flexibel som en vanlig bok, å andra sidan behöver författare och förlag faktiskt få betalt för sina alster. Personligen föredrar jag teknik som inte låser e-boken till en viss läsare. Man får ändå lita på att köparna kommer att använda den ansvarsfullt och då är det bara krångligt för konsumenten om man inte kan flytta boken mellan flera olika plattformar. Däremot tycker jag att vattenmärkning är en vettig medelväg. Då vet man i alla fall vilken väg boken spreds.

  Vad händer med vårt kulturella bokarv om 200 år om allt bara finns i digital form?

  Förhoppningsvis innebär det att arvet är starkare än någonsin. För om böckerna existerar ute i ”molnet” så finns de ständigt tillgängliga för en oändlig publik. Det ger dem mycket större möjlighet att ha en plats även i framtiden, än om de stod nere i ett underjordiskt arkiv någonstans. Då ”molnet” till själva sin konstruktion är en decentraliserad process- och lagringsplats så innebär det att det är extremt svårt att utplåna. Du skulle behöva något i stil med en global apokalyps i stil med kärnvapenkrig, masspest eller total ekonomisk härdsmälta som gör att hela vår informationsinfrastruktur utplånas. Och just då kanske vi har större problem att hantera … som att överleva.

  Vad ska då en e-bok kosta?

  Jag tror inte att den ska säljas allt för billigt. Något som är gratis förlorar (ofta) snart sitt värde. Trist men det är så vårt mänskliga psyke fungerar. Priset ska fortfarande betala: Författaren, redaktör, illustratör, grafisk formgiving och layout av inmätet och så ska de digitala distributörerna ha sin del av kakan, och så tar staten 25% moms (då e-böcker av någon besynnerlig orsak inte omfattas av den 6% bokmomsen.) Att sätta en e-bok på 169kr som jag sett att t.ex. Bonnier gör är kanske lite väl saftigt, men om man sätter den på ungefär hälften av den tryckte bokens kostnad tror jag att man hittar rätt. Men det är en klurig avvägning.

 6. Jag har själv flera e-böcker på min dator, och min kille har skaffat iPad och köper kindleutgåvor. Läsandet är bra och praktiskt (och att låna från stadsbiblioteket i Sverige fast man bor på annat håll är inget annat än suveränt). Och tanken på sökbara fack- och kunskapsböcker är oerhört spännande. Men, en sak som verkligen irriterar är att man ju inte kan låna varandras böcker utan att byta apparat (vilket ju inte är praktiskt). Eboksfilerna är låsta för att förlag och ebokhandlare vill undanröja risken för olaglig masskopiering. Men samtidigt tar man död på den klassiska låna eller ge-bort-möjligheten. Och hur blir det med andrahandsmarknaden? Förlagen tjänar förstås på att alla får köpa sig en egen ebokskopia, men kommer vi konsumenter gå med på det? Personligen vill jag inte se en utveckling där eböcker hamnar på torrents (även om jag vet att många redan ligger där) och författare förlorar sina inkomster. Samtidigt tycker jag förlagen sätter alldeles för höga priser på eböcker – kostnadsbesparingen vad gäller tryck och papper kommer inte oss kunder till del.
  Jag kommer säkert fortsätta köpa böcker också i fysisk form, men jag håller med, utvecklingen går mot enbart platta. Men hur länge håller en bokplatta tekniskt (även om man inte tappar den i vatten)? Dessutom tror jag att precis som med datorer tror jag teknikutvecklarna vill tjäna pengar på att folk måste uppgradera. Och handlar det om folks privata pengar tror jag att valet inte alldeles är till plattans fördel visavi fysisk bok. Och jag håller inte med SÖlve att plattan bara kommer kosta några hundralappar om några år, vad är det som säger det? Mobiler har ju knappast droppat så mycket i värde. Sedan finns det en annan fråga, en större, kulturell; kommer man att kunna läsa en femtio år gammal ebok, en 200 år gammal? Vad kommer att hända med vår bokkultur över generationer framåt?

  • Prissättning av e-böcker är intressant. Vad är egentligen för billigt och för dyrt? Det är ju egentligen inte tillverkningskostnaden, varför skulle vi då betala 199 kr för en DVD-film när det är billigare att pressa en sådan än att trycka en pocketbok?

   Själv är jag kluven till prissättningen. Jag sänkte nyligen priset på min egen bok i e-boksutgåva för att se vilken effekt det kunde få på försäljningen (den kostar nu ca 35-40 kr hos nätbokhandlarna).

   E-bokläsare för några hundralappar (nåja, 600-700 kr) finns idag:
   http://www.thebookseller.com/news/asda-unveils-uks-cheapest-e-book-reader.html

   Sedan hade jag ju trott att några åf redan idag skulle erbjudit e-bokläsare i paket med böcker. Dvs, på samma sätt som med mobiler kan du ”köpa e-bokläsare för 1 kr” om du förbinder dig att samtidigt betala t ex 99 kr/mån i två år och varje månad få en ny bok.

   Framtidssäkert? Nja, det är förstås en risk. Men det känns ändå som att epub och liknande är ganska standardiserat nu.

 7. Jag tror att den inbundna helt klart kommer utkonkurreras. På tok för dyr, både att tillverka och köpa som kund. Den är också oftast tung. Den byts ut mot en med mjuk rygg, storpocket.

  Pocketboken tror jag kommer stanna kvar, däremot. Jag tror inte att läsplattan kommer att ersätta någon marknadsdel, snarare bli ett komplement. Den står för lättillgänglighet och tilltalar både dem som läser men dem som inte läser alls, eller särskilt mycket. Jag tror inte den tilltalar dem som gillar böcker för böckernas skull, gillar utformningen och att kunna stoltsera med dem i en bokhylla.

  Som jag tidigare sagt tror jag inte man tar med sig en läsplatta för flera lusentappar till stranden, om man planerar att bada (och överge sin packning), eller i badet där man riskerar att tappa den i vattnet och få sig en sketen. Får man använda dem på flyget, eller stör det elektroniken? Sedan undrar jag också hur länge man kan tänkas kunna läsa på en skärm innan man får huvudvärk på ett sätt som fast massa, alltså papperssidor, inte ger. Det är väl en vanlig datorskärm?

  • Intressant. Ingen av oss har facit. Jag håller med dig om att storpocket kommer att ta marknadsandelar av inbundet, det finns utrymme för den trots pocket eftersom alla inte vill läsa liten text.

   Däremot:
   – Läsplattorna kommer inte att kosta tusenlappar i framtiden, utan hundralappar. Och folk tar ju gladeligen med sig mobiltelefoner värda långt fler tusenlappar till stranden?
   – Ja, en läsplatta kan du använda på flyget utom vid start och landning, precis som datorer och mobiler.
   – Det är bara en tidsfråga innan det kommer en vattentät e-boksläsare – om det nu verkligen finns ett behov för det. Har inte hört om badkarsläsning mer än just i sammanhanget e-bokläsare…? 🙂
   – Kindle och andra e-bokläsare är inte bakgrundsbelysta och därmed är det exakt som att läsa på papper när man läser på dessa = ingen huvudvärk om du har ordentligt ljus/läslampa. Snarare mindre eftersom du kan öka textstorleken. iPad och andra läs/surfplattor däremot kan säkert ge lite huvudvärk om man läser länge.

 8. Oskar, jag tror vi har ganska lika syn på pappersbokens framtid. 🙂
  http://solvedahlgren.se/2009/09/01/gatsten-darfor-har-pappersboken-en-framtid/

  Eller som jag var inne på i
  http://solvedahlgren.se/2011/02/03/den-kroniskt-kreative-ser-bokhandeln-inspireras-av-fotobutiker/

  Frågan är dock hur lång tid denna utveckling kommer att ta. Är det ett år, fem år eller tio år tills pocketboken är död som fenomen? Eller dör kanske den inbundna, så som vi känner den idag, först rentav? De som vill läsa boken först köper den som e-bok på utgivningsdagen, övriga väntar på pocketutgåvan som därmed lever vidare ytterligare ett par år tvärtemot logiken?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s