Är jag först i Sverige?

Jag tänker släppa Drakhornet som podcast. Helt gratis. En podcast är som ett radioprogram man kan prenumerera på. Det kan vara glada amatörer som gör sin egen radio, eller riktiga radiostationer som lägger ut sina program som podcasts. T.ex. har jag i flera år lyssnat på Lantz i P1 via Sveriges Radios podcasts.

Det smidiga är att man aldrig behöver passa en viss tid. Istället tas nästa avsnitt ner automatiskt när det blivit tillgängligt. Sedan kan man enkelt föra över avsnittet till sin iPod/iPhone/mp3spelare och lyssna i tunnelbanan, bilen eller under promenaden. Det är helt enkelt den ultimata ljudtjänsten.

Jag hänger en hel del i den svenska spelbloggosfären. Där är det många som experimenterar med olika varianter av spelpodcasts. Några nya är t.ex. Gone Gaming, en spelpodcast av tjejer, för tjejer (och killar) och Spelfokus, där man fokuserar på olika teman i varje avsnitt, t.ex. spel och könsroller, spel som konst, osv. Jag tycker det är dags att ta denna kreativa ådra in även i litteraturens värld.

I USA är det ganska vanligt att nya författare lägger ut sina böcker som podcast. Det är ett enkelt och snabbt sätt att få nya lyssnare och i förlängning nya läsare. Vad jag vet är jag först i Sverige. Det finns andra som spelat in sina böcker som ljudböcker och lagt upp dem gratis på internet. Men vad jag vet är jag först med att använda podcastingteknologi.

Jag pratade med några bibliotekarier om det här. De sa ”Tänker du verkligen lägga upp HELA boken? Och GRATIS? Ska du inte sluta efter halva, så folk måste köpa den.” Jag förstår hur de resonerar. Man tänker att om materialet finns där ute gratis så kommer ingen att vilja köpa boken. Jag tror att de har fel. Och att bara lägga upp halva vore att svika lyssnarna. Jag kommer att lägga upp ett kapitel i veckan, men boken har många kapitel. Det blir många veckor. De som har tålamodet att vänta får gärna allt gratis. Men jag tror att många kommer att vilja veta vad som händer och går och köper boken.

Den stora fördelen är att en podcast lätt blir ”viral”. Då den är så lätt att dela med sig av (det är bara en länk) sprider den sig lika lätt som ett virus. Efter första veckan, med ett enda avsnitt uppe, har jag redan haft 100 personer som tankat ner och lyssnat. Jag hoppas självklart att det sväller och blir tusentals. Om så bara 20% går och köper boken, så innebär det ändå hundratals med försäljningar jag annars aldrig hade haft. Detta tror jag är ett bra sätt att, om inte spränga genom mediabruset, så i alla fall att skapa en gerillarörelse under det.

Vill du också lyssna? De två första avsnitten av Drakhornet ligger uppe på förlagets hemsida, klicka här för att lyssna direkt i din webbläsare. Om du har iTunes kan du även klicka här, för att prenumerera.

Detta är ett litet äventyr i sig. Önska mig lycka till. 🙂

7 reaktioner på ”Är jag först i Sverige?

 1. Pingback: » Post Topic » Hur gör man sin egen podcast

 2. Pingback: Att göra sin egen litterära podcast « Debutantbloggen

 3. @Eva Holmquist: Tack så mycket. Ja det vore kul om det faktiskt exploderade av podcasts även i den svenska bokbloggosfären. Jag tror det över lag skulle kunna göra mycket för att skapa både en samhörighet, och ett uppvaknande över hur mycket talang och potential det verkligen finns där ute.

  @Sara BE: Tack. 🙂

  @Mörkdottir: Kul att kunna inspirera någon. Hoppas fler följer efter.

  @nilla|utanpunkt: Jo det tycker jag också. Man vet ju egentligen aldrig hur ett sånt här projekt kommer att gå förrän efteråt. 😉

 4. Pingback: Mörkersdottir goes Podcasting « morkersdottir

 5. Lycka till! 🙂
  Lyssnar själv mycket på podcast fast de flesta blir på engelska för där finns ett mycket större utbud. Jag hoppas att det ändrar sig med ditt initiativ… 🙂
  MvH Eva

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s