Myten om den skrivande författaren

En gång i tiden kunde en författare skriva en text och sedan lämna över resten av jobbet till förlaget, medan hon brottades med ångest och började på en ny text. Idag innebär författarrollen mycket mer än att bara skriva. I vilken grad författare involverar sig i sådant som marknadsföring och försäljning varierar säkert, men min bild är att förlagen uppskattar en författare som är aktiv i byggandet av sitt eget varumärke och koncept.

Personligen är jag kluven inför detta. Å ena sidan har jag inget som helst intresse av att folk känner till mig som person. Kändisskap vore en mardröm för mig. Å andra sidan vill jag självklart att så många som möjligt ska få upp ögonen för min redan publicerade bok och mina kommande. Då kan jag inte gå och gömma mig under en sten.

Det mest naturliga sättet att bidra till att intresset för produkten (om ni inte har något emot att jag just nu refererar till min bok som sådan) är att bygga vidare på den. Därför är det extra kul att se att Oskar tänker på samma sätt. Medan Oskar lägger ut hela sin roman som podcast planerar jag tillsammans med förlaget inläsning av min bok på de olika språken. Eftersom jag även har skrivit en sång på samma tema som finns i boken är min förhoppning att även den får vara med.

I vilken form inspelningarna ska göras tillgängliga vet jag inte ännu. Visst ser jag en poäng i att låta allt vara gratis och nedladdningsbart. Samtidigt riktar sig min bok till små barn och personer som jobbar med dem. Många är säkert väldigt bekväma med den nya tekniken, men långt ifrån alla. Samtidigt är det ett faktum många förskolor och skolor inte är särskilt väl utrustade med datorer, mp3-spelare och bredband. Dessutom handlar det om så korta inspelningar att man knappast kan räkna med att någon springer och köper boken för att få veta hur den slutar. Man hinner inte ens leta fram plånboken innan berättelsen är över.

Det finns andra tekniska lösningar än cd och podcast för att kombinera en fysisk bok med inspelat ljud. En person som representerar en sådan variant har kontaktat oss om att förse Adam-boken med denna lösning. Ännu är inga beslut fattade, inga inspelningar gjorda. Men jag tycker att det är väldigt spännande att följa hur mina drygt hundra ord nu ger upphov till nya uttryck – från illustration, via sång, till inläsning och kanske ännu mer.

Som upphovskvinna är jag mån om att vara med under dessa steg. Att förlora kontrollen över var som sker med Adam vore olyckligt. Samtidigt tar det tid att hela tiden uppdatera sig om vad som är på gång, att hålla kontakten med inblandade personer och fundera på nya strategier. Tid som kunde ha ägnats åt att skriva. Jag gillar verkligen att kunna vara delaktig i det som rör min bok, samtidigt som jag då och då längtar till den där författarbilden jag inledde detta inlägg med. Frågan är om den har varit sann i någon tid, eller bara var en myt hela tiden.

7 reaktioner på ”Myten om den skrivande författaren

  1. Hehe… Jag kan bara tala för mig själv. Men jag har helt tjockt med marknadsföringsarbete. Som tur är så finner jag det roligt.

    Men en del av mig längtar tillbaka till de stillsamma skrivtimmarna. Förhoppningsvis blir det mer skrivande igen om en månad eller så.

    Jag har ju tvåan att pilla med.

    • Fördelen med att vara på ett litet förlag är att det är lätt att ha insyn i allt som sker. Jag föreställer mig att det blir svårare när fler är involverade. Men då vinner man annat istället. Lycka till, jag tror på dig!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s