Fideli debuterar efter seger i bilderbokstävling

Fideli Sundqvist studerar grafisk design och illustration på Konstfack. Förra året blev hon en av två vinnare i en bilderbokstävling. Hennes bok Birre, var är du? har precis kommit ut på Opal förlag och Fideli Sundqvist berättar idag om vägen dit.

Jag växte upp i Uppsala, där min mamma arbetade som konstnär och keramiker. Redan som barn satte hon papper och penna i mina händer. Men det var först under gymnasietiden som jag verkligen började fascineras av bilder. Jag var då intresserad av musik och tyckte mycket om just skivkonvolut. Ett omslag väckte mitt intresse för linoleumsnitt. Jag började skära i linoleum som en galning och gjorde illustrationer till dikter och låttexter som jag tyckte om. Resultatet av detta blev mina första utställningar på några caféer i Uppsala. Under den tiden blev jag även intresserad av barn- och bilderböcker. Många av dem hade jag redan mött i min barndom, till exempel Muminböckerna, Lille prinsen, Barbro Lindgrens böcker, liksom Anna Höglunds suggestiva bildvärld.

Efter gymnasiet flyttade jag till Stockholm för att studera på Nyckelviksskolan och sedan vidare till Konstfacks utbildning för Grafisk design & Illustration. Där går jag just nu mitt tredje och sista år. Under förra hösten hade vi en barnbokskurs med underbara och inspirerande gästföreläsare. Under det egna arbetet väcktes idén om boken “Birre, var är du?”. Så i våras när Opal utlyste en barnbokstävling blev jag väldigt sugen på att förverkliga mina idéer. Jag började skissa, måla och skriva manus. Boken “Birre, var är du?” kom att bli en av de två vinnarna i tävlingen. Nu i somras omarbetade jag materialet, jobbade vidare med texten och bilderna. Jag jobbade parallellt med att göra illustrationerna och utforma berättelsen. Tidigare har jag aldrig skrivit historier utan jobbat mycket med att göra bildberättelser utan text. Det kändes som en riktig utmaning och stundtals ganska svårt.

Att jobba från skiss till färdig bok har varit enormt kul och väldigt lärorikt. Det är inte så ofta jag arbetar med projekt som sträcker sig under en så lång tid och att jobba med en helhet som en bok innebär. Man hinner liksom utvecklas under tiden och komma på nya idéer och uppslag. Men det gäller att vara lite bestämd mot sig själv och fatta beslut och inte fasta allt för lätt i velande och pillande med att måla små svampar och sen måla över dem igen… (visserligen gjorde jag det ändå, för jag kan inte låta bli). Men just att se arbetet som en helhet är för mig ett nytt sätt att jobba på och jag tycker mycket om det, det är befriande på något vis.

Boken handlar om den lilla hundvalpen Birre som springer bort i skogen, där upplever han en rad äventyr. Han är både förtjust och nyfiken men känner sig efterhand mer ensam och rädd. Bilderna är målade i akryl och illustrationerna täcker hela uppslagen. Att det kom att handla om en liten valp kändes naturligt, då jag som barn längtade väldigt mycket efter en egen hund och lyckades tjata till mig en som jag kom att älska över allt annat. Jag tycker att det är kul att rita små hundar i olika situationer, skrämda som glada. Genom att utgå från hundar går det ganska enkelt att förmedla både sorgliga och humoristiska situationer.

När jag jobbar med barn som målgrupp, tänker jag ganska mycket på hur jag själv var när jag var liten, och egentligen är det ganska lika saker som tar i hjärtat nu som då, vartåt ens blick dras och vilka historier som man gillar. Jag tänker att de bilder jag använder berättar ganska mycket i sig själva. Texten är för mig mer ett redskap att föra läsaren framåt i handlingen.
Jag är så glad att boken nu kommer ut på riktigt och ser med förtjusning fram mot att få hålla den i mina händer!

En reaktion på ”Fideli debuterar efter seger i bilderbokstävling

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s