I väntan på recensionerna

Snart hoppas jag att recensionerna på Drakhornet ska börja ramla in. En av dem kom i förra veckan på bokbloggen Boktycke. Men det här att läsa och hantera recensioner är ju en konst i sig. I måndags funderade Therés kring respons och recensioner av hennes bok Jacks Rockiga Resa. Igår hade Annelie ett inlägg om huruvida det egentligen är barnens eller de vuxnas omdöme man ska lita på. Själv har jag redan fått en hel del reaktioner från läsarkretsen i min närhet. De har varit genuint positiva, så det känns bra. Men självklart är en helt opartisk recension något helt annat.

Jag kan känna mig kluven inför hela recensionsupplevelsen. Å ena sidan känner jag mig ganska trygg. Jag har redan fått massor av respons från mina betaläsare och redigerat boken fram och tillbaka i månader. Jag känner bokens olika aspekter och känner mig trygg i vetskapen att jag inte kunde ha gjort ett bättre jobb idag. Om tio kanske jag kommer att se på den och stöna, men då är det för att jag har ytterligare tio år av erfarenhet under bältet.

Å andra sidan är det självklart så att man blir påverkad. Om en recensent skulle gilla boken så är det klart att det skulle lyfta mitt humör för resten av dagen, kanske hela veckan. Om någon sågade den så är det klart att jag skulle bli ledsen. Man försöker liksom stålsätta sig, intala sig att det inte är så viktigt, men det är klart att det spelar roll.

Samtidigt finns det vissas åsikter som är viktigare än andras. Något skedde i förra veckan när jag hade min signering på ICA. En man kom förbi.

”Jag ska hälsa så mycket från din största fan!” sa han.

”Jaha”, sa jag glatt överraskad. ”Vem är min största fan då?”

”Han heter Theo och bor i Vällingby. Han älskade din bok och hälsar att du måste skriva klart tvåan nu! Han kan inte vänta!”

De orden var som solsken för min själ.

Vi får se vad recensenterna tycker. Jag hoppas självklart att de ska älska boken. Men i slutändan, vad än domen blir, så får jag komma ihåg Theo, för det är hos honom och hans kompisar som det egentligen avgörs.

Missa förresten inte Therés releasefest för Jacks Rockiga Resa idag kl 14-17 på Kulturhuset.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s