Bokmässan i Botkyrka – dag 1

Med allt prat om ”Bokmässan” kan man nästan tro att det bara ordnas en enda mässa för böcker i Sverige varje år. Och kanske är det så för vissa, att bokmässan i Göteborg är den enda som räknas. Det är där förlagen spänner musklerna, författarna frotterar sig med varandra och helt vanliga bokälskare under några dagar kan kliva rakt in i bokbranschens centrum.

Som nybliven författare på ett litet förlag med en specialiserad utgivning tror jag dock att det kan vara ganska svårt att få något egentligen genomslag i Göteborg. Därför är jag glad att det finns andra mässor att besöka. Mindre mässor. Specialiserade sådana. Denna helg ordnas inte mindre än tre litteraturrelaterade arrangemang i Stockholm. Dels är det Textmässa för oberoende förlag och tidskrifter på Söder. Dels är det Seriefestival i Kulturhuset. Och i Botkyrka en bit utanför stan hålls Internationell bokmässa för första gången. Där medverkar mitt förlag.

Igår var bibliotekspersonal och modersmålslärare inbjudna till ett heldagsseminarium. Jag hade inte behövt åka dit, men gjorde det för att jag tycker att det är roligt och för att ta chansen att prata om min bok. Det visade sig att många redan kände till den och blev glada att höra att det kommer en ny bok om Adam i höst.

Det mest givande var att få möta människor som delar min vurm för litteratur som synliggör mångfald och flerspråkighet. Bibliotekarier från hela landet berättade att det är hög efterfrågan på tvåspråkiga böcker. Särskilt sådana med svenska intill ett annat språk. Förskollärare vill ha dem. Föräldrar läser dem för sina barn. Skolor använder dem. Behovet tycks gränslöst.

För att utveckla mig som författare är det ovärderligt att få höra vad det är som efterfrågas på biblioteken och vilken typ av litteratur som går hem hos besökarna. Inte för att försöka efterapa en succé eller fylla en lucka, utan för att kalibrera min egen inre karta över den väg jag har tänkt att mitt skrivande ska ta mot en verklighet i ständig förändring.

Idag är allmänheten välkommen till Folkets hus i Hallunda för att få sin en rejäl dos barnkultur på en rad olika språk. Jag kommer att vara på plats och ser fram emot minst lika många givande möten som igår. Kom gärna dit!

3 reaktioner på ”Bokmässan i Botkyrka – dag 1

  1. Pingback: Bokmässan i Botkyrka – dag 2 « Debutantbloggen

  2. Jag har också förstått att tvåspråkiga böcker behövs. Tittar jag på mina barns förskolor så finns där många nationaliteter och det är ofta så att barnens föräldrar och i väldigt många fall barnens mor och farföräldrar har svårt att uttrycka sig på svenska. Där behövs verkligen den tvåspråkiga boken. Det är verkligen kul att få kliva in i denna värd av tvåspråkig litteratur och bli en del av den, verkligen spännande.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s