Adam på nya omslag

Nästa bok om Adam kommer ut i höst, men omslaget har varit klart ett bra tag. Eftersom jag fick så initierade och konstruktiva kommentarer förra gången tänkte jag dela med mig även av detta omslag.

Den här gången var arbetsordningen omvänd jämfört med första boken. Då gjordes omslaget sist, när text och bilder resan var spikade. Den här gången var utgångspunkten ett halvfärdigt manus, som handlar om hur Adam lär sig cykla. Titeln består även denna gång av en uppmaning från pappan: Inte så fort, Adam!

Omslaget till Inte så fort, Adam! på svenska och spanska.

När det blev dags för Markku att börja skissa på omslaget talades vi vid per telefon. Lyckligtvis hade vi nästen exakt samma bildidé. Centrala element var: Adam på cykeln med hjälm på huvudet, pappa i bakgrunden och kanske papegojan någonstans. Inte nog med att vi var överens om det, vi hade samma tankar om bildens komposition också. Så det var bara för Markku att sätta sig ner och teckna. Snart kom en skiss som både förläggare och jag gillade. Den förvandlades till en färdig bild som skulle sättas.

Omslaget till Inte så fort, Adam! på svenska och arabiska.

Den här gången kommer boken ut i fem olika språkkombinationer, varav två läses från höger till vänster (arabiska och persiska). Det innebär att boken kommer att tryckas ”bakochfram”. Omslagsbilden kommer att vara spegelvänt i dessa versioner, vilket är lite lustigt. Bilden fortsätter på bokens baksida, men jag nöjer mig med att visa framsidan. Precis som förra gången är detta ett omslag som används till reklam, det kan nog komma att ske en del förändringar inför tryckningen. Därför är era kommentarer värdefulla.

Personligen gillar jag att det är med liv och rörelse i detta omslag än det förra. Adam ser ut att ha roligt samtidigt som man kan ana att någonting kommer att gå illa. Och färgerna känns  fräschare än på första boken. Vad tycker ni?

5 reaktioner på ”Adam på nya omslag

 1. Ping: I höst händer det « Debutantbloggen

 2. Sofia: Kul att du gillar det. Jag är också förtjust i harens min!

  Oskar: Det var ännu gulare i en tidigare version 🙂 När det gäller färgerna så är en jpg-bild på en skärm inte helt rättvisande. Men jag tar med mig dina synpunkter till nästa möte med förlaget och illustratören, så får vi se vad som händer.

 3. Jag gillar också farten och fläkten.

  Dock undrar jag om det verkligen måste vara så gult. I min personliga smakvärld är nämligen gult = fult, om det inte kontrasteras snyggt med något annat. Här är det helt enkelt för mycket. Kan man vända på proportionerna? Blått är ju flott! 🙂

  Sedan tycker jag pappan ser lite blek ut. Allt kring honom är väldigt grått. Går det att ge honom lite mer kontrast?

  Annars ser det bra ut. Amatör som jag är. 😉

 4. Jag är svag för när det är action på omslaget så jag gillar det verkligen! Det blir spännande när man ser pappan och harens förskräckta miner. Jättefint!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s