Drakhornet får blurb av Niklas Krog

Hur ska man göra för att synas i mediabruset? Det är en fråga jag funderat mycket på. Det är extra svårt när man inte har några pengar för en stor marknadsföringskampanj. Jag läste någonstans att för att en människa ska upptäcka t.ex. ett nytt varumärke krävs det att vi utsätts för det sju gånger inom loppet av sju veckor. Annars faller det lika snabbt i glömska igen.

Jag vet inte om det är sant. Jag misstänker att det beror på hur intresserad man är av objektet i fråga. Om man t.ex. älskar japanska rollspel så kanske man hajar till redan första gången man hör talas om något nytt. Om man däremot inte gillar sådant är man säkert opåverkad även efter sju gånger.

Men det visar ändå hur beroende man är av exponering. Så hur gör man då man inte har några större summor pengar? Det finns andra vägar. Det finns faktiskt sätt att synas på som är nästan gratis. Ett sätt, av många, är att söka reda på ett redan etablerat namn eller varumärke. T.ex. har den nya skräckisen Vargsläkte av Caroline L. Jensen fått en blurb av Andreas Roman. På så sätt får Jensen, som visserligen slog stort med Champagneflickan, draghjälp in i skräckgenren där hon är ny, medan Roman är etablerad.

En blurb är ett kort utlåtande om boken. Ofta är det bara en mening och den brukar sitta på omslaget. Jag har faktiskt vänner som skippar det mesta av baksidetexten och bara läser blurben. Det är utifrån den som de bedömer om de ska köpa boken eller inte.

Men vem skulle vilja ge Drakhornet en blurb? Jag gjorde en (väldigt kort) lista över intressanta namn och skickade iväg några förfrågningar. Glädjande nog fick jag svar omgående, från ingen annan än Niklas Krog. Han har skrivit barn- och ungdomsböcker sedan 1996. Många, men långt från alla, är fantasyböcker. Han är också medlem av Svenska barnboksakademin, där han sitter på stol nr sex. Han är en av väldigt få svenska barn- och ungdomsförfattare, i alla fall som jag känner till, som skriver på heltid och som kan försörja sig på det.

Jag skickade Niklas en kopia av Drakhornet. Han läste den, och gillade innehållet, även om han också hade en del konstruktiv kritik. Det är jag tacksam för. Han har 15 års erfarenhet som inte jag har. Han gav även boken en blurb:

”Oskar Källners Drakhornet är en frisk fläkt i den svenska fantasybrisen.”
– Niklas Krog.

Gott så! Och Tack Niklas!
Nu ska vi hitta bra och kreativa sätt att använda den.

9 reaktioner på ”Drakhornet får blurb av Niklas Krog

 1. Ping: » Post Topic » Skogens hjärta får blurb av Erik Granström

 2. Hej Oskar!

  Jag har utvecklat ett gravt tunnelseende och kör på med mina egna påhitt, och tar mig sällan tid att läsa bloggar. Men mejla gärna en fråga eller en länk till något som du tycker är intressant.

  Tjolahopp!

 3. Hej Niklas. Kul att du hittade hit. 🙂

  Får återigen tacka så mycket för blurben, och det var kul att träffas på Eurocon. Men vem vet, vi kanske ses igen på t.ex. novemberkonferensen i Uppsala?

  Hoppas du återkommer till bloggen lite då och då. Vore kul om du ville dela med dig av dina erfarenheter av branschen.

  Ha de gott!

 4. Hoppsan! Det här trevliga inlägget av Oskar hade jag missat helt. Jag är notoriskt dålig på att läsa bloggar och recensioner och låser förtvivlat gärna in mig på min kammare med mitt senaste manus. Men om en vänlig människa ber om hjälp ställer jag gärna upp.

  @Frances: Den svenska fantasyn har vuxit de senaste åren, men jag tycker fortfarande att det är en bris och mycket beror på förlagen. Heja Oskar! (Och alla andra eldsjälar.)

 5. @Frances: Tack så mycket. 🙂 Angående bris, så får du nog fråga Niklas själv om det. Fast å andra sidan, jämfört med vad det skulle kunna vara, så får man nog säga att det bara är en bris än så länge. 😉

  @Vilse & Andrea: Tack! 😀

  @Anitha Östlund: Ja, visst är det schyst! Det är en sak jag gillar med bokbranschen. Hittills har jag bara träffat riktigt trevligt folk. Vad jag har märkt finns det inte mycket av den ”kliva över lik”-mentalitet som finns inom vissa andra områden. Det känns mer som att folk genuint försöker hjälpa varandra.

  Lycka till med din bok och ditt filmmanus!

 6. Grattis! Det är stort när redan etablerade författare ger oss eftersläntrare en eloge.
  Tack för intressant information.
  Just nu slukar jag sådant här, för min bok och mitt filmmanus skall ut om cirkus ett halvår.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s