Mustiga förolämpningar och gammeldags svordomar

Jag håller just på och skriver klart de sista kapitlen av uppföljaren till Drakhornet. Det är ett väldigt roligt, men också klurigt projekt. Det finns många fler trådar att hålla i, och mer information att hålla reda på. Samtidigt vill man expandera världen ytterligare, men utan att tappa fotfästet i det som varit.

En sak som jag i efterhand noterat när jag läst Drakhornet är att jag har ett ganska begränsat förråd av svordomar, förolämpningar och kraftuttryck. Nu finns det kanske de som tycker att man inte ska ha med sådant alls i en bok avsedd för ungdomen, men jag vill hävda motsatsen. Om man nu har en aningen mer råbarkad karaktär i boken så skulle det kännas konstigt, ja till och med falskt mot karaktären om han inte också svor.

Sedan kan man använda kraftuttryck på olika sätt. Jag skulle aldrig låta mina huvudkaraktärer använda svordomar på ett kränkande och nedsättande sätt. Då skulle man snabbt förlora sympatin för dem. Detta gör däremot några av seriens antagonister, vilket också visar på en drastisk skillnad i karaktär.

Så jag letade lite på internet efter passande svordomar och hittade denna lista.

Gamla Mustiga Förolämpningar

Sopprot
Pulver
Knickedick
Planta
Praktarsle
Plattfot
Potatisgris
Rötägg
Skabbhals
Slappsvans
Dummerjöns
Fåntratt
Blindstyre
Hönshjärna
Talglymmel (om någon som är tjock)
Storsnorkare (översittare)
Snortut
Snorslev
Skinnbracka
Kräkla (gnällig person)
Skabbråtta
Skojare
Gnällspik
Gnet  (snåljåp)
Snorvalp
Tjockskalle
Tångräka
Gallfåne
Ärkebandit
Enfälling
Svinpäls
Syltrygg
Pottsork
Morsgris
Drummel
Lortpåse
Bondlurk
Dyngspridare
Gamla knölsvan
Kanalje
Krämare
Hagga
Luskung
Pajas

Kraftuttryck och Svordomar

Fanders
Nedrans
Jämrans
För hundra gubbar
För sjutton hakar
Granater och krevader
Insjögangster
Pest och pina
Blixt och dunder
Jävlar anamma
Fy farao
Järnspikar
Jäsiken

Vad säger ni? Flera av dem är nog lite för sena rent historiskt. Drakhornet utspelar sig ju ändå i början av 1800-talet. Flera av dessa känns snarare som Astrid Lindgren-svordomar från början av 1900-talet, och låter mer komiska än dräpande. Men några kanske ändå går att använda. Har ni några favoriter, eller kanske andra förslag?

17 reaktioner på ”Mustiga förolämpningar och gammeldags svordomar

 1. Vadå gamla mustiga svordomar?? Ett flertal av dessa som finns i listan var synnerligen vanliga när jag växte upp och ett flertal av dessa använder jag fortfarande när det behövs och kanske flera ggr i veckan. Jag är ändå inte speciellt lastgammal även om jag säkert är något äldre än ett fler tal av insändarskribenterna här. Men grejen är nog att allt som hände innan ni föddes -era småfisar räknas som gammalt. Ni ska vet att ni missade allt roligt när det begav sig. Så det så!! Era nedrans plattfotade sumprunkare. Nu har jag inte tid mer för er för nu ska jag dra till gymmet och lyfta skrot och gå på fitness träning. Tjingeling!

  Ps. Det fanns en värld en gång utan Internet, mobiltelefoner, Linkedin, Skype, Twitter, Facebook och allt annat skit och vi var lika lyckliga för det eller kanske lyckligare, för då kunde människan fortfarande konsten att samtala med varandra.
  P.S.s. Ni ka ju alltid googla om vi inte vet vad en sumprunkare är.

 2. Hello! Someone in my Myspace group shared this website with us so I came to check
  it out. I’m definitely loving the information. I’m book-marking and will be tweeting this to
  my followers! Fantastic blog and fantastic style and design.

 3. Satan, fy attan och fy sjutton. Finns det något samband mellan dessa kraftuttryck? En arbetskamrat från Iran frågade mig varför ”fy sjutton” varför inte ”fy nitton”?

 4. @Andrea: Eller kalla chefen för storsnorkare! 😉

  @Emma: Vilken grym lista! Tack för hjälpen. De skriver ju dessutom ut årtalen, vilket är helt perfekt för mig. Då kan jag enkelt plocka saker som är mer tidstypiska. Men då får man ett annat problem. De får inte vara allt för skumma, för då förstår inte läsaren ordet och hakar upp sig på det. Men det ska nog gå att hitta en bra avvägning. 🙂 Tack!

  @Herr Tjoflöjt: Ärkenöt låter bra. 🙂 Ska se om jag kan använda det.

  @niklas: Narr, jag just det. Varför inte en jubelnarr? 😉

  @niklas: Just det ja. Niding kommer dessutom från någon fornnordisk rot, så det måste ju ha funnits med genom hela historien. Bra förslag. Påminner mig plötsligt om Furst Nid från Covenantböckerna.

 5. Allt med ärke eller jubel som förled (typ ärkenöt eller jubelfåne) känns som bra och gammaldags kraftuttryck/förolämpningar. Annars är ju ett ”på min ära” aldrig fel

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s