”Tack för ditt erbjudande om utgivning”

När jag var tonåring skickade jag in mitt allra första manus till ett förlag. Jag valde Rabén & Sjögren, i vars källare jag hade praoat. (Jag fick minsann sortera post – inklusive inkommande manus – höra skvaller om Gunilla Bergström och kunde tjuvläsa böcker i handlagret när ingen såg).

Manuset hade titeln Cyberkossan och landsortskossan och handlade om två kokusiner, vars olika livsstilar krockade. Civilisationskritik paketerat som underhållning för barn. Att jag över huvud taget skrev den berodde på att Gateway, datortillverkaren som envisas med att förpacka sina produkter i komönstrade lådor, hade utlyst en tävling om att göra en hemsida på temat kor. Jag gjorde en interaktiv saga där läsaren kunde välja hur berättelsen skulle utveckla sig. Illustrationerna gjorde jag själv. Jag vann inte tävlingen, men tyckte att min berättelse förtjänade en chans till, så jag skrev om den och skickade den till ett förlag. (Utan illustrationerna, så mycket självinsikt hade jag i alla fall.)

Hur som helst, min berättelse blev förstås refuserad. I ett tjusigt brev med förlagsloggan tackade redaktören för mitt erbjudande om utgivning, och förklarade att de tyvärr inte hade plats för mitt manus i sin utgivning.

Formuleringen ”erbjudandet om utgivning” fick mig att haja till. Känslan av att skicka in ett manus hade tills dess mest varit besläktad med det som en tiggare troligen känner när han sträcker ut armen mot främlingarna på gatan. Jag hade känt mig ynklig och obetydlig, men samtidigt närt ett spirande hopp om att någon skulle sträcka fram ett mynt, nej jag menar ett kontrakt.

Formuleringen i refuseringen fick mig att revidera bilden av mig själv. ”Tack för erbjudandet om utgivning.” Jag läste det igen. Det lät stiligt. Ja, just det. Det är jag som har något att erbjuda. Det är de som är beroende av att folk fortsätter att skriva och leverera läsvärda berättelser. Tänkte jag.

Där och då, när jag fick min första refusering av ett riktigt förlag, tog jag ett av mina allra första steg mot att bli författare. Idag är jag glad att jag inte stannade där, utan fortsatte i rätt riktning. Även om man inte vet förrän man är framme hur lång det är till målet gäller det att hålla hoppet vid liv och komma ihåg vem det är som har något att erbjuda.

5 reaktioner på ””Tack för ditt erbjudande om utgivning”

  1. Vilse: Jag kan tänka mig det..

    Malin: Tack, underbara du.

    Sara: Det tror jag inte du har sagt, men säg det gärna igen 🙂 För övrigt kommer den snart bli ännu bättre…

  2. Alltså vilka himla relevanta och intressanta inlägg du skriver hela tiden! Gillar verkligen det här årets debutantblogg, om jag inte sagt det förut.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s