Rapport från Eurocon – dag 1

Så var dagen, inne Eurocon är här. Studentkårens hus på KTH fylldes av sf-fans från hela Europa. Det har varit lång planering för arrangörerna, och därför är också schemat packat. Varje timme finns det ofta upp till fem olika paneler, seminarier eller gruppdiskussioner som man kan delta i. Eller så kan man bara hänga borta vid baren och umgås.

Jag startade kongressen med ett gruppsamtal kring inledningar. Hur fångar man läsaren redan från första meningen, första stycket, första kapitlet? Vilka olika tekniker använder författare sig av, och finns det någon skillnad mellan fantastik och ”vanlig” litteratur? Man skulle kunna tro att det finns skillnader då en sf eller fantasybok inte bara måste presentera karaktärerna, utan hela världen de befinner sig i.


Sedan var det dags för en paneldiskussion  om det senaste decenniets viktigaste sf-författare. Det var ett klart intressant samtal, men ibland var det lite svårt att höra vad de sa. Och då panelen bestod av svenskar, danskar och finnar, och flera av dem inte kände sig helt hemma på engelskan, så blev det lätt lite mumligt. Samma sak gällde nästa paneldiskussion där man pratade om det östeuropeiska fantasy/sf-undret. Det skrivs allt mer, och det exporteras och säljer bra i väst. Fler av dem pratade inte så bra engelska, så det blev stundtals lite hackigt.


Jag hörde några kommentarer från folk som irriterade sig, och pratade om ”Mummel i mörkret.” Men jag tror att det mycket handlar om inställning. Detta är en kongress, gjord av entusiaster, för entusiaster, på helt frivillig basis. Alla är inte bra på engelska. Då får man ha tålamod och försöka förstå vad det är de vill förmedla, även om det t.ex. bubblar ryska mellan orden. Sedan kunde kanske saker och ting vara lite mer hightech, men detta är inte en mässa, arrangerat av något slickt eventföretag. Det innebär att allt inte är perfekt, men det är gjort med mycket hjärta.
För det är just människorna som gör en kongress. Det är så väldigt roligt att mingla runt, träffa nya människor, prata en stund och plötsligt inse: ”Ja men just de! Det var ju du som skrev den där novellen!” eller ”Jaha! Är det du som driver den där bokbloggen!” Utöver en hel hög svenska författare fick jag dessutom chansen att samtala en stund med Elisabeth Bear, en av kongressens hedersgäster. Jag gick på hennes gruppsamtal om Farscape, där vi bl.a. pratade karaktärsdesign, världsbygge och allmän galenskap, och efteråt fick vi en liten pratstund om bl.a. Battlestar Galactica. Hon är verkligen grymt trevlig.

Ian McDonald

Angående tv-serier så var Ian McDonalds hedersgäststal intressant. Han pratade om de problem som science fiction står inför som genre och var väldigt rolig och vältalig. Dessutom hade han många bra poänger. Han pratade om hur allt färre läser sf, medan fantasy och skräck ökar. Han menade att detta hade flera orsaker. Bl.a. har sf blivit för splittrat med mängder av subgenrer som konkurrerar med varandra och isolerar läsare från att upptäcka nya verk.

Men ett av hans argument ställde jag mig frågande inför. Han menade också att scifiTV-serier på sätt och vis har ryckt hjärtat ur sf som litterär genre. Att sf alltid handlar om ”rymdskeppet på väg genom rymden”, men att den paradgrenen nu gjorts till standard i allt för många tv-serier, och att de gör det så dåligt att det i sin tur ger folk en felaktig uppfattning om vad sf-litteratur står för.

Jag håller inte med. Till en början med anser jag att scifiserier som t.ex Farscape och Battlestar Galactica är oerhört välgjorda scifiserier som inte bara använder scifi som kulisser utan tvärt om ställer de stora frågorna. Självklart finns det serier av lägre kvalité, men det är ju inget nytt! Det har alltid funnits både böcker och filmer av lägre kvalitet, som fått folk att rynka på näsan åt hela genren.

Jag tror att det lika gärna kan finnas en rörelse åt andra hållet. Jag tror inte att den som t.ex. sett Battlestar Galactica blir mindre benägen att köpa en sf-bok, utan tvärt om. Det samma gäller böcker som är komplement till diverse dataspel, som t.ex. Mass Effect. Dessa kan fungera som inkörsport till att få upptäcka hela genren!

Annars höll jag med Ian McDonald i mycket av hans konklusioner. Han pekade på att sf åter måste bli relevant för att människor ska läsa. Den måste åter börja tala om framtiden på ett sätt som diskuterar nutiden. McDonald menade till och med att sf är den enda litterära genren som kan beskriva nutiden korrekt, då den blickar framåt och inte bakåt.

Spännande tankar.

Nu får jag avsluta skrivandet för inatt och gå och lägga mig. Det finns en dag imorgon också.

2 reaktioner på ”Rapport från Eurocon – dag 1

  1. Pingback: Most of the website for Eurocon 2011 « Eurocon 2011

  2. Pingback: Omslaget till Skogens hjärta « Debutantbloggen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s